Istoria farmaciei, reflectată într-o colecţie-unicat la Cluj

 Breaking News

Istoria farmaciei, reflectată într-o colecţie-unicat la Cluj

Istoria farmaciei, reflectată într-o colecţie-unicat la Cluj
august 30
22:23 2018

În Piaţa Unirii nr. 28 din Cluj-Napoca veţi putea admira Colecţia de Istorie a Farmaciei, secţie subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.  Colecţia, înfiinţată în anul 1954 este păstrată în cea mai veche farmacie din Cluj, clădire cunoscută sub numele de Casa Hintz, sa însăşi monument istoric. Clădirea, în forma sa actuală datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Muzeul cuprinde o mare varietate de exponate care reliefează evoluţia acestui domeniu. În trei săli de expoziţie sunt aşezate piese de mobilier din secolele al XVII-lea şi al XIX-lea; vechi vase farmaceutice din lemn şi tipărituri farmaceutice. La originea acestui muzeu se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940). Farmacia era împărţită astfel: Oficina, încăperea în care se vindeau medicamente; Depozitul, o încăpere destinată depozitării materiilor prime şi a medicamentelor şi Laboratorul, încăperea unde se produceau medicamentele. Una dintre săli a fost chiar oficina primei farmacii din Cluj. Această sală prezintă o frescă originală, datând din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Cea de-a doua sală este vechiul laborator al farmaciei, datând probabil tot din secolul al XVIII-lea, iar în cea de-a treia încăpere este vechiul depozit de materiale al farmaciei. Pe lângă mobilierul vechi de farmacie, vase pentru păstrarea medicamentelor sau instrumentarului de farmacie, aici se mai găsesc recepte vechi, medicamente ieşite din uzul farmaceutic, ba chiar şi o colecţie de droguri vegetale şi minerale folosite la instruirea elevilor de farmacie. Printre mobilele cele mai interesante pe care le posedă colecţia este şi un scrin farmaceutic datând din secolul al XVII-lea, provenit de la farmacia „La vulturul negru” din Sibiu. Tot ca piese de mobilier deosebit de interesante amintim două dulapuri farmaceutice pictate în stil baroc, având printre altele reproduse plante medicinale, şi care datează din secolul al XVIII-lea. Muzeul din Cluj posedă o bogată şi variată colecţie de standuri farmaceutice din lemn, faianţă, porţelan, cositor şi sticlă. Printre acestea există piese foarte frumoase şi rare, fabricate în diferite centre din Europa, cum sunt: standurile de faianţă italiană din secolele XV-XVI sau o frumoasă colecţie de standuri, produse ale fabricii Offen din Buda, aparţinând secolului al XVIII-lea, sau o colecţie de standuri din faianţă fabricate la Holics. Instrumentul de farmacie este şi el bine reprezentat. Se pot vedea aici utilaje pentru prepararea medicamentelor ca: balanţe de toate dimensiunile şi formele, apoi materiale necesare pentru expedierea medicamentelor, cum sunt balanţe de toate dimensiunile şi formele, apoi materiale necesare pentru expedierea medicamentelor, printre care sticle, casete, cutii sau instrumentar de laborator: cazane de distilare, mojare, un dispozitiv folosit în farmacii pentru obţinerea unor tincturi din plante medicinale, densiometre. În felul ei, colecţia de istorie a farmaciei este unică în ţară, şi merită vizitată.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...