Vizitaţi Castelul Bánffy din Răscruci, reşedinţa de vară a familiei nobiliare

 Breaking News

Vizitaţi Castelul Bánffy din Răscruci, reşedinţa de vară a familiei nobiliare

Vizitaţi Castelul Bánffy din Răscruci, reşedinţa de vară a familiei nobiliare
august 30
12:26 2018

În satul Răscruci din comuna Bonţida, localitate care a fost proprietatea familiei Bánffy veţi descoperi un castel construit în stil neoclasic în anul 1809, pe care merită să îl vizitaţi. Este parte a domeniului de la Bonţida, iar în jurul castelului a fost amenajat în trecut un parc pe o suprafaţă destul de mare. Palatul din Răscruci are o valoare istorică greu de estimat. Clădirea are o terasă impozantă, încadrată de coloane, iar în faţa ei se află bazinul de piatră al unei fântâni arteziene, precum şi inconfundabila stemă a familiei Bánffy. În plus, edificiul păstrează încă o parte din mobilierul de lemn al contelui maghiar care a trăit aici. Etajul şi amenajările interioare îi aparţin baronului Adam Banffy, un pasionat al artei, istoriei şi literaturii, care a locuit la castel în perioada 1847-1887. Fiul acestuia, Albert Bánffy este cel care a conferit faţadei clădirii aspectul actual şi a amenajat parcul, care printr-o alee de plopi era legat de Castelul din Bonţida.
Domeniul a fost folosit mult timp ca reşedinţă de vară a familiei Bánffy. Accesul în pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. În urma evenimentelor de la 1848 proprietatea a fost avariată, Adám Bánffy fiind cel care s-a ocupat ulterior să refacă amenajările interioare.

Castelul de la Răscruci este, de fapt, „fratele” mai mic şi mai puţin cunoscut al cunoscutului castel Bánffy de la Bonţida. Este, însă, mult mai bine conservat, şi făcea parte din domeniul familiei Bánffy, care avea o suprafaţă de 4,5 hectare.

Pavilionul (subsol, parter, etaj şi şarpante înalte) este de inspiraţie romană. Piesa de rezistenţă rămâne, însă, salonul de primire sau sufrageria. Salonul, construit în stil renascentist are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Deasupra unei uşi este sculptată inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”). O altă piesă interesantă ca valoare artistică este soba din teracotă verde, realizată tot de contele Adam Bánffy, după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară a sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei şi adunarea de la Ópusztaszer. Accesul la etaj se face printr-o scară cu balustradă din lemn masiv, iar din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul.

În prezent castelul se află în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, acesta putând fi vizitat la cerere.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...