Lacul Someşul Cald, unul dintre cele mai mari din judeţ

 Breaking News

Lacul Someşul Cald, unul dintre cele mai mari din judeţ

Lacul Someşul Cald, unul dintre cele mai mari din judeţ
august 31
12:37 2018

Chiar dacă lacurile sunt destul de slab reprezentate pe raza judeţului Cluj, există câteva pe care trebuie neapărat să le vizitaţi, majoritatea apărând în urma amenajării sistemului hidroenergetic Someş. Cele mai cunoscute sunt Fântânele (480 ha), Tarniţa (215 ha), pe Someşul Cald şi Gălău (75 ha). Dacă vă doriţi, însă un loc tihnit, unde verdele pădurii de reflectă liniştit în luciul de apă, vă recomandăm Lacul Someşul Cald, un lac de acumulare cu funcţiune turistică aflat pe Valea Someşului Cald, pe teritoriul comunei Gilău.

Barajul amenajat are o înălţime de 33,5 metri şi o lungime a coronamentului de 130 de metri, centrala hidroelectrică fiind pusă în funcţiune în anul 1983. Acest lac reprezintă o sursă de rezervă pentru alimentarea cu apă a municipiului Cluj-Napoca.

Întregul traseu al Someşului Cald este, însă, presărat cu lacuri şi peisaje greu de uitat.

Someşul Cald izvorăşte de sub şaua Piatra Arsă, la 9 kilometri în afara judeţului Cluj, după care îşi organizează cursul creându-şi loc printr-o bară de calcare şi dând naştere interesantului defileu de circa 5 kilometri lungime între „Livada Fortuna” şi bazinetul Ponor, cu numeroase şi interesante forme carstice, cu pereţi verticali, care se ridică adesea la peste 300 de metri deasupra albiei. La ieşirea din defileu, după confluenţa cu pârâul Ponor valea se deschide treptat, primind câţiva afluenţi, ca Izbucul, Firei, Şimonul, pentru ca în aval de satul Smida să pătrundă în ramura nordică a lacului Fântânele. Ramura sudică a lacului primeşte ca afluent principal Belişul, cu izvoarele pe versantul estic al vârfului Bătrâna, după ce primeşte la Poiana Horea pârâul Apa Caldă, unit cu Pietroasa şi se pierde apoi în marea acumulare hidroenergetică de 235 de milioane de metri cubi Someşul Cald. În aval de lacul de acumulare, Someşul Cald pătrunde în defileul Beliş – Lăpuşteşti, ferestruit adânc în formaţiuni vulcanice, având o lungime de peste 25 de kilometri. La numai 5 kilometri de la descătuşare pătrunde apoi în apele lacului Tarniţa care şerpuieşte până la baraj printr-o vale cu un peisaj fermecător, pe aproape 8 kilometru lungime. Înainte de a pătrunde în lac primeşte din partea dreaptă pârâul Leşul, iar în amonte de Cheile Tarniţa (locul de amplasare al barajului) pârâul Râşca, din stânga. În aval de baraj valea se lărgeşte, primeşte din stânga Agârbiciul, după care se uneşte cu Someşul Rece şi pătrunde în Lacul Gilău.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...