Mănăstirea „Înălţarea Domnului” de la Muntele Rece, ridicată în cinstea eroilor

 Breaking News

Mănăstirea „Înălţarea Domnului” de la Muntele Rece, ridicată în cinstea eroilor

Mănăstirea „Înălţarea Domnului” de la Muntele Rece, ridicată în cinstea eroilor
august 31
12:34 2018

În comuna Măguri – Răcătău, în satul Muntele Rece există o mică mănăstire ridicată în cinstea memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei, în toamna anului 1944. Mănăstirea ,,Înălţarea Domnului” a fost ridicată după anii 90, sărbătoarea Înălţarea Domnului fiind ziua în care tradiţional poporul român îşi celebrează eroii căzuţi pe câmpurile de luptă. Biserica este de lemn şi a fost construită pe un mic platou, aflat la altitudinea de 940 de metri. Micul lăcaş de cult de află pe locul numit „La eroi”, aflat în cătunul Bordeşti. Mănăstirea s-a ivit aici în urma bătăliei cu trupele germano-maghiare care a avut loc pe culmile dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. Prin amplasarea ei într-o zonă înaltă, destul de izolată, a determinat includerea sa în traseele turiştilor.

Construcţia din lemn, pe fundaţie de beton are planul structurat sub formă de cruce şi prezintă şapte turle: cea mai mare se află deasupra naosului şi este perforată de patru ferestre, altele două se găsesc pe abside, una deasupra altarului şi trei pe pridvor. Turlele de pe pridvor au forma pătrată, celelalte, octogonală. Toate au cupolele acoperite cu tablă aşezată în solzi de peşte. Pridvorul închis primeşte lumină de la câte o fereastră la sud şi nord. În dreapta şi stânga, în pridvor, este câte o cămăruţă. Catapeteasma este din lemn sculptat, pardoseala bisericii fiind din scândură.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...