Fânaţele Clujului, una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice

Fânaţele Clujului este o rezervaţie floristică situată la 3-4 kilometri nord de oraşul Cluj-Napoca, de o parte şi de alta a Văii Fânaţelor. Este printre primele arii protejate din România, încă din anul 1932, şi una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice din ţară. Se caracterizează prin diversitatea şi originalitatea compoziţiei floristice. Situată la nord de municipiul Cluj-Napoca, pe versanţii pârâului Valea Caldă (Valea Fânaţelor), străjuită de Dealul Bogomaia (609 metri) la est, Dealul Râpos (678 metri – la vest, rezervaţia înglobează o suprafaţă de 7,25 hectare, fiind dezvoltată pe un relief accidentat şi foarte variat, dintre care mai importante sunt alunecările de tipă „glimee”, dispuse în adevărate valuri, în spatele cărora, după perioadele ploioase rămân ochiuri de apă invadate de o vegetaţie hidrofilă.

Specificul acestei zone este dat de vegetaţia de stepă, aici existând peste 450 de specii de plante caracteristice acestei zone. Varietatea floristică este susţinută de relieful foarte accidentat şi de particularităţile microclimatice locale. Vegetaţia stepică este dominată de asociaţii de colilie, firuţă, păiuş, bărboasă, obsigă. Relictele botanice care aduc faima Fânaţelor Clujului sunt numeroase: cârcelul, stânjenelul de stepă ardelenesc, cosaciul, pesma de stepă, brânduşa stepică. Dintre speciile de plante protejate la nivel european întâlnim dediţelul, gălbinarea, capul şarpelui, hodoleanul. De asemenea, aici există şi câteva specii rare de fluturi, protejate la nivel european. Plantele de aici sunt asemănătoare cu cele din stepele situate în sudul Ucrainei.

Rezervaţia este accesibilă din oraşul Cluj-Napoca, urmărind drumul judeţean 109A (Cluj-Napoca – Vultureni – Panticeu) până la valea Chintenilor, de unde o potecă urcă spre nord-est şi ajunge pe culmea Dealului Rîpos (578 de metri). De aici se deschide panorama spre Fânaţele Clujului, care în lunile mai-iunie oferă iubitorilor de natură un covor multicolor de flori impresionant.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *