Fânaţele Clujului, una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice

 Breaking News
  • No posts were found

Fânaţele Clujului, una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice

Fânaţele Clujului, una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice
septembrie 01
12:39 2018

Fânaţele Clujului este o rezervaţie floristică situată la 3-4 kilometri nord de oraşul Cluj-Napoca, de o parte şi de alta a Văii Fânaţelor. Este printre primele arii protejate din România, încă din anul 1932, şi una dintre cele mai interesante rezervaţii botanice din ţară. Se caracterizează prin diversitatea şi originalitatea compoziţiei floristice. Situată la nord de municipiul Cluj-Napoca, pe versanţii pârâului Valea Caldă (Valea Fânaţelor), străjuită de Dealul Bogomaia (609 metri) la est, Dealul Râpos (678 metri – la vest, rezervaţia înglobează o suprafaţă de 7,25 hectare, fiind dezvoltată pe un relief accidentat şi foarte variat, dintre care mai importante sunt alunecările de tipă „glimee”, dispuse în adevărate valuri, în spatele cărora, după perioadele ploioase rămân ochiuri de apă invadate de o vegetaţie hidrofilă.

Specificul acestei zone este dat de vegetaţia de stepă, aici existând peste 450 de specii de plante caracteristice acestei zone. Varietatea floristică este susţinută de relieful foarte accidentat şi de particularităţile microclimatice locale. Vegetaţia stepică este dominată de asociaţii de colilie, firuţă, păiuş, bărboasă, obsigă. Relictele botanice care aduc faima Fânaţelor Clujului sunt numeroase: cârcelul, stânjenelul de stepă ardelenesc, cosaciul, pesma de stepă, brânduşa stepică. Dintre speciile de plante protejate la nivel european întâlnim dediţelul, gălbinarea, capul şarpelui, hodoleanul. De asemenea, aici există şi câteva specii rare de fluturi, protejate la nivel european. Plantele de aici sunt asemănătoare cu cele din stepele situate în sudul Ucrainei.

Rezervaţia este accesibilă din oraşul Cluj-Napoca, urmărind drumul judeţean 109A (Cluj-Napoca – Vultureni – Panticeu) până la valea Chintenilor, de unde o potecă urcă spre nord-est şi ajunge pe culmea Dealului Rîpos (578 de metri). De aici se deschide panorama spre Fânaţele Clujului, care în lunile mai-iunie oferă iubitorilor de natură un covor multicolor de flori impresionant.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...