Legende pe Valea Cernişoarei, despre haiducii locului

 Breaking News

Legende pe Valea Cernişoarei, despre haiducii locului

Legende pe Valea Cernişoarei, despre haiducii locului
septembrie 03
07:28 2018

 

Pe Valea Cernişoarei legendele spun că haiducii erau oameni viteji, sătui de nedreptate şi sărăcie, care au părăsit satul şi gospodăria şi s-au ascuns în codru. Uneori haiduceau singuri, alteori adunaţi în cete. Se spune că îi jefuiau pe călătorii bogaţi, pe boieri şi arendaşi, pe cine ştiau că adună avere oropsindu-i pe săraci. Banii luaţi îi dădeau săracilor să se ridice din nevoi, iar ce prisosea adunau în ascunzătoarea lor. Se spune că aveau ascunzători bune şi se întâlneau în secret pe lângă un copac trăsnit de fulger. Stăpânirea trimitea poteraşi să-i prindă, dar haiducii cunoşteau prea bine codrul ca să poată fi găsiţi. De obicei, haiducii piereau trădaţi de prieteni, împuşcaţi cu un ban de argint spart în patru. Din Monografia localităţii Cernişoara aflăm că ţăranii nu-i confundau pe haiduci cu hoţii la drumul mare. Haiducii nu adunau averi, ci luau de la bogaţi şi dădeau săracilor. Din comoara haiducului, oamenii săraci puteau lua bani cât le trebuia ca să facă fapte bune şi să mai iasă din nevoi, căci pentru aceasta strângeau bani haiducii, în timp ce hoţii jefuiau doar ca sa se îmbogăţească. De aceea, comorile adunate de ei pot fi scoase din pământ. Astfel, haiducia a fost o formă de luptă socială a unor ţărani care şi-au manifestat nemulţumirea împotriva nedreptăţilor sociale ale boierilor şi cotropitorilor turci şi fanarioţi. Haiducii au fost oameni simplii, lucrători ai pământului. Ei s-au înrolat ca haiduci luând drumul codrului şi făcându-şi singuri dreptate cu ciomagul sau cu arma, cutrierând toate pădurile de sub poala munţilor.

Un drum care are multe poveşti de spus

 

Din Monografia localităţii Cernişoara, reiese faptul că pădurea Cotoşmanului este cea mai întinsă pădure din centrul judeţului. De aici se vede dinspre Craiova spre zona de nord a judeţului, unde se aflau mănăstirile din regiunea Horezu şi Băbeni. Tot pe drumul Craiovei, boieri precum Greceanu, Piscureanu, Lahovary şi alţi boieri înstăriţi făceau tranzit între cetatea Băniei şi Râmnicu Vâlcea. Pădurea aceasta desparte două comune, Popeşti şi Roeşti, şi se întinde de-a lungul drumului naţional Horezu – Craiova, dar şi spre vest, înspre Cernişoara. Drumul Cotoşmanului, cel care face legătura din Popeşti şi Roeşti are un pitoresc aparte, prezintă serpentine printre pădurile de fag şi stejar, un drum care are multe poveşti de spus. Bătrânii locului povestesc despre pădurea Cotoşmanului că a fost un loc unde au înflorit lotrii, iar sărmanii locului au fot ocrotiţi de Haiducul Dragu, cel care a fost spaima multor bogătani. Haiducul Dragu a condus o revoltă a ţăranilor împotriva unor taxe pe care boierii le impuseseră.

Cotoşmanu, pădure de legendă 

 

Aşa a ajuns Pădurea Cotoşmanu să fie pădurea comorilor îngropate. Toţi haiducii care activau aici sfârşeau fie la ocnă, fie ucişi în luptă şi, odată cu ei, îngropau secretul aurului. Localnicii au vorbit în nenumeroase rânduri despre un fenomen straniu, acel aşa zis „joc al aurului”. Bătrânii satului povestesc că, din când în când, la Roeşti, pe dealul Cărămizii se deschide pământul şi flăcări vii brăzdează cerul în noapte. Aceasta este lumina reflectată de banii ascunşi în măruntaiele pământului. Mai mult, există şi astăzi o continuă căutare a aurului în zonă, mulţi săpând prin pădure în căutarea comorilor haiducilor de odinioară.

Bătrânii de pe Valea Cernişoarei spun că haiducii sau boierii fugari au ascuns cu sute de ani în urmă saci întregi de aur, adevărate comori inestimabile, iar fiecare comoară este păzită de spirite sau de un blestem înfricoşător, astfel că aventurierii împrejmuiesc zona unde urmează să facă săpături cu icoane şi talismane norocoase. Comorile sunt păzite şi sunt blestemate. În nopţile cu lună plină aurul blestemat începe să joace şi se văd lumini deasupra locului unde se spune că este îngropat. Dacă cel care îl găseşte are inima curată scapă de nenorociri, iar dacă nu, peste el se vor abate toate relele”, Monografia localităţii Cernişoara, scrisă de Ghorghe Constantinescu

Comorile ascunse de pe Valea Cernişoarei

 

Locuitorii satelor Văii Cernişoara spun că, în punctul Urzica, a existat o fântână în care au fost ascunse cufere cu bijuterii, iar în Pădurea Modoia, la o răscruce de drumuri, haiducii ar fi ascuns într-o fântână saci cu aur, pradă de la boieri. De-a lungul anilor, oamenii au răscolit pământul după comori. În zona văii Cernişoara se spun tot felul de legende şi poveşti despre aur. Febra aurului se pare că i-a cuprins şi pe necunoscuţi, care vin din alte zone la Cernişoara, scormonind noaptea pământul prin păduri, în locuri unde se spune că s-ar fi ascuns în vremuri de odinioară haiducii din zonă. Legende despre comorile ascunse prin păduri în vremurile demult apuse sunt numeroase. Povestesc cei care le cunosc că ele sunt adevărate comori nu prin valoarea aurului sau a bijuteriilor, prin ceea ce ele ştiu şi pot povesti. Un lucru este cert: pe dealurile Cernişoarei există un fenomen ciudat, pe care localnicii l-au denumit „jocul banilor”. Comorile ard anual sau, după unii, o dată la şapte ani. Localnicii consideră că arătarea aceasta a comorilor are loc în ajunul sărbătorilor. Cu toate acestea, aflarea comorii, fie ea bună, este o chestiune de noroc” Monografia localităţii Cernişoara, scrisă de Ghorghe Constantinescu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...