Comuna Stoileşti îşi croieşte drumul spre dezvoltare

 Breaking News

Comuna Stoileşti îşi croieşte drumul spre dezvoltare

Comuna Stoileşti îşi croieşte drumul spre dezvoltare
septembrie 19
10:02 2018

 

Situată în partea de nord a platformei Cotmeana, la aproximativ 36 kilometri de municipiu, comuna Stoileşti este una dintre localităţile care îşi croieşte pas cu pas drumul spre dezvoltare. În urmă cu câteva decenii, când venea vorba despre oamenii locului, aceştia erau renumiţi ca gospodari de frunte. Şi astăzi Stoileştiul este o comună dichisită, cu gospodării frumoase, cu oameni harnici şi pricepuţi, care ştiu să valorifice, prin muncă, zona geografică în care locuiesc. Lipsa unor posibili investitori care să contribuie la sporirea bugetului local a determinat administraţia locală să gestioneze cu multă chibzuială banul public, să gândească strategii şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi autohtone, cu care să rezolve problemele de infrastructură şi edilitar-gospodăreşti ale comunei. Astfel, în ultimii ani, aici au fost implementate mai multe proiecte, care au permis localnicilor să aibă apă la robinet, iluminat stradal, peste 32 de kilometri de drumuri asfaltate, condiţii decente în dispensare, şcoli moderne, dar şi o grădiniţă nouă. Toate acestea s-au realizat fiindcă tânărul primar social-democrat Florin Ionescu, împreună cu viceprimarul, Consiliul Local şi angajaţii primăriei au format din primul mandat o echipă omogenă în idei şi acţiuni, care, pas cu pas, transformă comuna Stoileşti într-o aşezare „de tip european”, aşa cum îi place primarului să spună: „Stoileşti este comuna cu peste 200 de kilometri de drumuri locale. Acum cinci ani nu aveam o palmă de asfalt pe drumurile comunale şi, în tot acest timp, am făcut foarte multe proiecte pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare. Cu toate acestea, acum mi se pare că nu am făcut destul. Vom avea în continuare proiecte, care vor însemna continuarea infrastructurii şi a altor investiţii stringente pentru comunitate, astfel încât să putem face din această localitate o aşezare de tip european”, ne-a declarat primarul din Stoileşti, Florin Ionescu.

 

Toate unităţile de învăţământ din comună sunt pregătite pentru noul an şcolar

 

Şcolile şi grădiniţele din comuna Stoileşti sunt pregătite să îşi primească elevii luni, 10 septembrie, la începerea unui nou an şcolar. În bănci se vor aşeza în jur de 360 de copii, unii cu emoţia întâlnirii pentru prima dată cu şcoala şi cadrele didactice, alţii care revin la cursuri după o binemeritată vacanţă de vară. Toate unităţile de învăţământ au fost, pe parcursul acestei veri, pregătite să îşi primească în bune condiţii pe şcolari şi preşcolari, dar şi pe profesori, învăţători şi educatori. S-au creat condiţiile care să asigure egalitatea şanselor la învăţătură prin asigurarea unei educaţii de calitate într-un mediu favorabil învăţării: „În localitate, din toamna acestui an vor funcţiona trei şcoli cu clasele I –VIII, trei grădiniţe şi două şcoli cu clasele I – IV. Şcolile sunt pregătite pentru noul an şcolar, s-au făcut şi investiţii. Clasele au fost igienizate şi s-au efectuat reparaţiile necesare pentru ca actul educaţional să se desfăşoare fără probleme. Urmează şi în toamna aceasta să continuăm lucrările la Şcoala din satul Stoileşti. Lucrările care se execută la această şcoală nu afectează procesul de învăţământ, este vorba despre extinderea şcolii. Lucrările se execută cu bani guvernamentali, prin PNDL. Şi la şcoala din satul Urşi se lucrează la modernizarea locaţiei. Astfel, copiii intră pe 10 septembrie într-un spaţiu igienizat, complet schimbat”, a precizat primarul Florin Ionescu.

 

Continuă şi în acest an investiţiile privind infrastructura rutieră

 

Localitatea Stoileşti are o reţea de drumuri care însumează peste 200 de kilometri, din totalul cărora s-au asfaltat abia 32 de kilometri de drumuri. În rest drumurile sunt pietruite sau de pământ. Primarul declară că la Ministerul Dezvoltării are proiecte depuse în vederea finanţării pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 22 de kilometri: „Stoileşti este localitatea unde, în timp ce alte localităţi depuneau proiecte prin PNDL-2, noi terminam lucrările prin acest program. Lucrările de asfaltare a drumului comunal DC37 şi a uliţei„Centru Magazin Urşi” au fost finalizate, urmează recepţia investiţiei în perioada aceasta. În prezent în localitate se lucrează la construcţia podurilor de interes local în satele Ghiobeşti, Stăneşti şi Izvoru Rece, cu fonduri alocate prin PNDL-2 . La Ministerul Dezvoltării mai avem depuse două proiecte care vizează asfaltarea drumurilor comunale. Programul acesta nu merge pe promisiuni, merge pe calcule matematice. Sperăm să avem un avantaj, deoarece suntem o localitate mare şi cu un procent mic de drumuri modernizate. Fondurile guvernamentale sunt singura noastră şansă de finanţare. Localitatea este încadrată în categoria comunelor mari atât ca număr de populaţie cât şi ca întindere, având o reţea de drumuri comunale de peste 207 kilometri”, a precizat primarul.

În opinia primarului, asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind doar o soluţie de moment: „Asfaltăm de şase ani şi am reuşit să modernizăm drumurile pe o lungime de 32 de kilometri. Asta înseamnă că doar 16% dintre drumuri sunt asfaltate. Când am preluat funcţia de primar în localitate nu era un metru de asfalt turnat de nici unul dintre primarii care au condus frâiele acestei comune. Din păcate, şi acum, dacă mergem prin comună găsim sate întregi unde nu este un metru de asfalt, iar pietruirea nu este o soluţie pe termen lung”, a afirmat Florin Ionescu.

Localitatea Stoileşti este formată din 15 sate dispersate teritorial, cu distanţe de 10 kilometri de parcurs între diferite cătune, aspect care generează o mai dificilă gestionare a comunei, fiindcă cei 32 de kilometri de drumuri pe care actuala conducere a reuşit să-i asfalteze nu se văd: „Dintre cele 15 sate, doar în patru s-a reuşit asfaltarea drumurilor, restul sunt cu drumuri de piatră şi pământ. Referitor la infrastructură, se lucrează la reabilitarea drumurilor distruse de inundaţii. SGA a trimis un utilaj pentru a repara drumul distrus de râurile cadastrate Ursana şi Stăneasca, ambele aparţinând Apelor Române. Pe această cale mulţumim conducerii Consiliului Judeţean fiindcă a apăsat pe pedală şi a trimis echipele la lucru pentru decolmatarea râurilor şi a drumurilor distruse de nivelul crescut al apei”, a completat alesul PSD .

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...