Dumitru Pirneci: „La Dăncei nu s-a ţinut cont de culoarea politică”

 Breaking News

Dumitru Pirneci: „La Dăncei nu s-a ţinut cont de culoarea politică”

septembrie 19
11:52 2018

Ales în funcţia de primar pentru prima dată în 2004 şi reconfirmat cu 70% dintre voturile cetăţenilor în 2016, primarul Dumitru Pirneci a reuşit, în cei paisprezece ani, să alinieze Dăniceiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului.

În acest moment, modernizarea drumurilor este prioritară pentru primarul Prineci, dar şi introducerea reţelei de canalizare. Într-un interviu acordat Impact real, primarul face un bilanţ al activităţii, afirmând că, astăzi, Dăniceiul este o altă comună. Cât de mult influenţează apartenenţa politică a primarului posibilitatea de dezvoltare a zonei, dar şi ce şanse are localitatea în vederea accesării fondurilor europene în noul exerciţiu financiar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Câte şcoli şi-au mai deschis porţie în acest an şcolar, la Dănicei?

Dumitru Pirneci: Avem şcoala din satul Lăunele de Jos în proces de modernizare, dar sunt foarte supărat pe constructor, care ne-a epuizat cu motive puerile. Ca acest constructor sunt mulţi, şi multe primarii se luptă aşa cum o fac şi eu cu astfel de firme care participă la licitaţii cu preţul cel mai mic şi încep lucrările cu doar trei muncitori. I-am pus în vedere ca săptămâna aceasta să finalizeze lucrările, altfel vom schimba „foaia”. Proiectul are valoare de 5,7 miliarde de lei şi are finanţare prin OG 28, de la Ministerul Dezvoltării. Pentru această şcoală lucrările de modernizare a clădirii includ schimbarea acoperişului, consolidarea clădirii, anvelopare, schimbarea tâmplăriei, modernizarea interioarelor, a instalaţiilor electrice şi instalaţiei termice. Va fi o şcoală modernă, care poate concura cu şcolile din municipiu. Pentru mine şcolile au fost prioritare, am considerat că este necesar ca elevii să beneficieze de facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş să studieze. Comuna Dănicei beneficiază de cadre didactice specializate, iar copiii au de la cine să înveţe. Anii trecuţi, la Dănicei funcţionau şase şcoli, în timp ce astăzi, din cauza scăderii demografice, în localitate mai funcţionează abia două şcoli: una în satul Lăunele de Jos şi alta în satul Udreşti, unde învaţă aproximativ 200 de copii. Însă, şi de aceste două şcoli, fac tot posibilul să nu fim nevoiţi să punem lacătul pe porţi. Şcoala din satul Lăunele de Jos pentru comunitate de aici este o tradiţie. Aici este şcoala „cea mare” cum o numesc cetăţenii. Natalitatea a scăzut drastic, anul trecut au fost înregistrate 42 de decese, cinci naşteri şi doar 7 cununii civile. Tinerii, odată plecaţi, nu se mai întorc în localitate şi acest lucru este trist.

Impact real: Făcând un bilanţ, care este valoarea totală a investiţiilor care s-au finalizat în cele patru mandate de primar al localităţii Dănicei ?

Dumitru Pirneci: Nu am făcut un bilanţ al banilor atraşi în localitate, dar, în urmă cu 14 ani în localitate nu exista o palmă de asfalt, apa la robinet era un vis pentru cetăţeni, podurile şi podeţele stăteau să cadă, în şcoli pe sub duşumele mişunau şobolanii, iar zăpada bătea în clase prin geamurile sparte. Drumurile comunale, dar şi cele judeţene începând de primăvara, după ce se topea zăpada erau impracticabile. Oameni nu mai puteau să ajungă la casele lor, noroiul era până la glezne, nu puteau să meargă două maşini una pe lână cealaltă. Azi Dăniceiul este o altă comună şi mă mândresc, fiindcă las ceva în urma mea. În prezent, din cei 130 de kilometri pe care îi are localitatea însumaţi s-au asfaltat peste 35 de kilometri, dintre care 26 de kilometri sunt drumuri comunale şi 9 kilometri sunt drumuri judeţene, care fac legătura cu localitatea Cuca – satul Lăunele şi localitatea Sâmbureşti. Avem proiecte depuse le Ministerul Dezvoltării, cu promisiunea că vor intra la finanţare în următoarea etapă: pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 8 kilometri, în care sunt incluse în vederea modernizării şase drumuri. Sperăm să intre la finanţare aceste proiecte în etapa următoare.

Impact real: Consideraţi că apartenenţa politică a primarului influenţează factorul politic?

Dumitru Pirneci: La Dăncei nu s-a ţinut cont de culoarea politică. În cele patru mandate, colaborarea mea a fost una foarte bună cu toţi preşedinţii Consiliului Judeţean. Mai mult, actualul preşedinte, Constantin Rădulescu este cel mai aproape de noi, de localitatea Dănicei. Apartenenţa mea politică nu a influenţat negativ factorul politic, am ştiut să las loc de „ bună ziua” pe oriunde am fost, iar spre Dănicei, în privinţa fondurilor nu s-au pus piedici. În primul mandat nu aveam primărie, în această locaţie eram în chirie. Mai mult, clădirea era într-un stadiu avansat de degradare, dacă lăsam uşile deschise intrau vacile. La scurt timp, preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată ne-a ajutat, primăria devenind proprietara clădirii. Tot în primul mandat, de la Consiliul Judeţean ni s-au alocat fonduri pentru construirea unui pod spulberat de ape. Iar acum, Constantin Rădulescu a venit în localitate la fiecare necaz pe care l-am avut.

Impact real: Care sunt realizările cele mai importante pe care le-aţi avut în această comună, ţinând cont de faptul că sunteţi unul dintre primarii longevivi ai judeţului?

Dumitru Pirneci: Când am preluat funcţia de primar nu am găsit nici un proiect întocmit. Ştiam însă doleanţele cetăţenilor, astfel că am început să identific fonduri pentru asfaltarea drumurilor comunale, şi în am asfaltat în primul mandat cu bani guvernamentali un drum comunal pe o lungime de 6 kilometri şi s-a amenajat baza sportivă. Apoi s-a finanţat înfiinţarea reţelei de apă pe o lungime de 40 de kilometri şi, tot în primul mandat, am identificat fonduri pentru modernizarea celor şase scoli. Pentru că podurile şi podeţele erau una cu pământul, primul pod pe care l-am construit a fost peste pârâul Trepteanca, pod care face legătura cu satele Dealul Scheiului, Valea Scheiului, Linia pe Vale, dar şi cu localităţile Stoileşti şi Nicolae Bălcescu. Practic, jumătate din localitate era izolată. Dacă venea o ploaie mai mare, întreaga localitate era izolată, cetăţenii erau nevoiţi să lase maşinile la intrarea în comună. Se trecea prin albia râului pe picioare. În toţi aceşti ani s-au construit 7 poduri pe care pot trece şi maşinile şi 8 punţi pietonale. Astăzi, când trag linie şi fac un bilanţ al activităţii mele de primar am o satisfacţie sufletească pe care nu o pot egala cu nimic, pentru că las ceva în urma mea. Sunt mulţumit şi mândru. Lăsând modestia la o parte, pot spune că localitatea Dănicei se află printre primele comune din judeţ care a atras cele mai multe fonduri guvernamentale. Nu acelaşi lucru pot să spune despre absorbţia fondurilor europene. În acest exerciţiu financiar nu ne-am pliat pe nici o Axă, pentru că nu am îndeplinit condiţiile impuse în programele guvernamentale.

Impact real: Sunteţi la al patrulea mandat de primar. Care este secretul longevităţii?

Dumitru Pirneci: Implicarea şi înţelegerea, să fii planificat şi realist la prezentul pe care îl trăieşti. La fel de important, aş putea spune, este să îi respecţi pe cei apropiaţi, pe care îi reprezinţi, cu care intri în contact, şi lucrul acesta se poate realiza doar fiind un om cu credinţă faţă de Dumnezeu. Este foarte important să te implici în viaţa de zi cu zi şi să conştientizezi că nu trebuie să treacă nici o zi fără a realiza ceva. Contează echipa din primărie, viceprimarul să fie de partea ta, să te completeze, dar şi Consiliul Local. În primele două mandate întreg Consiliul Local a fost de partea mea, dar în al treilea mandat şi în acest mandat a început să apară câte un „Gică contra”, care niciodată nu a fost de acord cu proiectele propuse.

 

Claudia Şchiopu

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...