Cu bani de stat se va moderniza şcoala şi dispensarul medical – Impact real

Cu bani de stat se va moderniza şcoala şi dispensarul medical

 Breaking News

Cu bani de stat se va moderniza şcoala şi dispensarul medical

Cu bani de stat se va moderniza şcoala şi dispensarul medical
septembrie 24
07:36 2018

 

 

Din portofoliul proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării, cel mai important pentru comunitatea din Frânceşti a fost proiectul de modernizare a drumurilor comunale pentru 6 kilometri. În opinia primarului asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind numai o soluţie de moment. Pe lângă acest proiect, administraţia locală a depus o solicitare de finanţare pentru modernizarea şcolii din centrul localităţii, o cerere de finanţare în vederea modernizării şi împrejmuirii dispensarului şi o solicitare de finanţare pentru construirea unui sediu nou de primărie.

Dintre toate aceste proiectele pentru localitatea Frânceşti s-a aprobat doar cererea de finanţare pentru modernizarea şcolii şi a dispensarului, ceea ce înseamnă o alocare însumând 25 de miliarde de lei: „Proiectul de asfaltare, cel mai important nu a fost prins la finanţare, aşa că l-am început cu bani din bugetul local. În prezent, la şcoală lucrările sunt executate în procent de 20%, în maxim două săptămâni se vor finaliza lucrările interioare la parterul clădirii. Este o lucrare mare, în valoare de 14 miliarde de lei. Proiectul de modernizare a şcolii include lucrările de împrejmuire cu gard de beton placat cu piatră şi fier forjat, alee asfaltată, se va construi o clădire ataşată pentru grupul sanitar cu intrare din incintă, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să meargă la toaleta din curte. De asemenea, se vor schimba centralele termice, se va izola şcoala cu vată bazaltică la exterior, se vor moderniza interioarele, iar clasa de informatică va avea inclusiv dotările necesare. Copiii în prezent sunt, o parte, mutaţi în clădirea şcolii vechi, iar, după ce se va finaliza parterul, vor putea să se mute în aceste clase. La dispensar, lucrările sunt executate în procent de 70%. Dacă timpul ne va lăsa, anul acesta finalizăm investiţia”, a mai afirmat primarul.

 

Ghidurile de finanţare în vederea accesării fondurilor europene, întocmite „după ureche”

 

În localitate funcţionează trei şcoli. Pentru şcoala din satul Dezdrobiţi s-a depus un proiect în vederea modernizării cu bani europeni, pe Axa 10, un proiect care nu a adunat însă punctajul necesar finanţării: „În acest sens sunt foarte supărat, ghidurile de finanţare în vederea accesării fondurilor europene sunt făcute „după ureche” fiindcă puteam primi punctajul necesar finanţării doar dacă aveam copiii corijenţi, cu rezultate foarte proaste, dacă şcoala avea rezultate foarte slabe la examenul de capacitate, şi nu mi se pare normal acest aspect. În loc să stimuleze performanţa, creativitatea acestora şi dorinţa de a se afirma, suntem constrânşi să rămânem la acelaşi stadiu. Proiectul este depus la AFIR şi este eligibil, dar fără finanţare. Pentru că au rămas foarte mulţi bani necheltuiţi pe Axa 10, am fost informaţi că vor coborî punctajul şi, în situaţia aceasta, sper să fie prins şi proiectul nostru în vederea finanţării, fiindcă suntem sub linie”, a subliniat primarul.

La cea de-a treia şcoală, cea din satul Genuneni, primarul afirmă că s-au executat lucrări cu bani din bugetul local: „Pentru şcoala din satul Genuneni, anul trecut s-a construit un grup sanitar interior şi s-au renovat două săli de clasă. Sunt mulţumit de faptul că şcoala din centru a intrat într-un amplu proces de modernizare şi sper ca, dacă se va scădea punctajul, şi şcoală din satul Dezdrobiţi să obţină finanţare din fonduri europene. Scăderea demografică se simte, în localitate mai sunt 430 de copii. La Ministerul Dezvoltării ne-a mai rămas proiectul de asfaltare a celor 6 kilometri, construirea unui sediu nou de primărie, amenajarea unei baze sportive multifuncţionale de Tip B, iar la Compania Naţională de Investiţii mai avem două proiecte în vederea reabilitării celor două cămine culturale şi construirii unei săli de sport”, a mai declarat primarul.

 

Proiect de introducere a canalizării pentru întreaga localitate

 

La Frânceşti există în derulare proiectul de alimentare cu apă în şapte sate. Primarul spune că lucrările sunt executate în procent de 98%. În zona respectivă nu s-a introdus canalizarea, fiindcă localitate este prinsă în master planul judeţului: „Luna aceasta se va finaliza şi lucrarea de alimentare cu apă. Suntem prinşi în master planul judeţului cu proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare pentru întreaga localitate şi extinderea reţelei de apă în satele Mănăileşti şi Genuneni, unde nu există această utilitate, precum şi cu câteva mici extinderi în celelalte şapte sate: Băluţoaia, Surupatele, Moşteni, Dezdrobiţi, Coşa, Frânceşti şi Viişoara. Am înţeles că anul viitor se va scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia, iar în 2020 vor începe lucrările. Din proiectul de apă iniţial am mai continuat cu lucrările în primul rând în zonele unde am pus asfalt şi în zonele care nu au fost prinse iniţial la finanţare”, a subliniat primarul

 

Proiecte realizate din bugetul local

 

Cu bani din bugetul local se va construi primăria, se vor asfalta 7 kilometri de drumuri comunale şi s-a finalizat extinderea reţelei de iluminat public: „În prezent avem lumină în toată localitatea şi, tot cu bani din bugetul local, s-au montat lampadare economice. Ultimele s-au montat în zona Negreni, Mănăileşti, pe drumul care merge la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în zona Dezdrobiţi, la cimitir, în zona terenului de fotbal şi pe întreaga zonă spre localitatea Păuşeşti Otăsău. Până la finele anului lucrările de construire a unui sediu nou vor ajunge până la montarea acoperişului, proiectul se va desfăşura pe o perioadă de trei ani. Consider că o mai bună gestionare a banului public duce la executarea mai multor lucrări. Pentru viitor ne-am propus să aducem Frânceştiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului. Problema dureroasă este cea a finanţării. Dacă am avea acces mai uşor la fondurile europene lucrurile ar merge pe făgaşul normalităţii în vederea dezvoltării tuturor localităţilor. Pe lângă apă, canalizare şi toate drumurile asfaltate ne-am propus ca peste drum de primărie să amenajăm întreaga zonă, pentru că vrem să-i dăm o nouă imagine centrului. Aici va fi amenajată o parcare, se vor construi ziduri de sprijin, apoi o tribună pentru baza sportivă”, a creionat primarul din Frânceşti, Daniel Parschiv.

 

Claudia Şchiopu

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« aug.   oct. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...