Daniel Paraschiv: „Ne-am propus să aducem Frânceştiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului”

 Breaking News
  • No posts were found

Daniel Paraschiv: „Ne-am propus să aducem Frânceştiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului”

Daniel Paraschiv: „Ne-am propus să aducem Frânceştiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului”
septembrie 24
07:39 2018

 

Primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare în localitate. Ce părere are despre sumele alocate la rectificarea bugetară şi dacă localitatea se poate plia condiţiilor impuse în programele europene, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Culoarea politică a primarului influenţează posibilitatea de dezvoltare a localităţii?

Daniel Paraschiv: Suntem mulţumiţi, fiindcă am obţinut destul de multe lucruri din punct de vedere investiţional. Punând în balanţă, comunitatea nu are de suferit şi este cel mai important. Eu sunt liberal, dar culoarea politică nu a influenţat negativ activitatea administrativă. După doi ani care au trecut din acest mandat, în afară de proiectul de alimentare cu apă, în localitate sunt lucrări de 8 milioane de euro care au început şi care vor începe, bani pe care i-a atras administraţia locală. 2018 este anul investiţiilor, anul 2019 este anul şantierelor, anul când vor începe să se vadă roadele muncii celor doi ani, iar linia o tragem în 2020. Mai mult, prin Consiliul Judeţean, în afară de regularizarea pârâului Bistriţa se mai adaugă proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 646B. Drumul judeţean va beneficia de lucrări de refacere şi reabilitare a sistemului rutier, de construire şi consolidare de poduri, amenajare de şanţuri, rigole şi podeţe, precum şi de construire a unui zid de sprijin. Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea s-a deplasat în comuna Frânceşti unde, alături de specialişti din cadrul instituţiei, a predat amplasamentul constructorului, în vederea demarării lucrărilor de proiectare şi execuţie.

 

Impact real: Permite bugetul primăriei să alocaţi fonduri şi pentru proiecte?

Daniel Paraschiv: Am reuşit, dar nu a fost uşor, fiindcă reţeaua de drumuri este vastă, avem 116 drumuri de interes local, la care se adaugă drumurile de tarla, care, însumate, depăşesc 200 de kilometri. Fiecare îşi doreşte să aibă uliţa asfaltată, dar nu se pot face toate o dată. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că primarul nu este magician, iar primăria nu este bancă, avem o sumă de bani destul de limitată pe care trebuie să-i gestionezi corect, în limita legii. Pentru comunitatea din Frânceşti asfaltarea este cerinţa primordială. Oamenii vor apă la robinet şi au nevoie de canalizare, fiindcă nu au unde să îşi deverseze apa menajeră. Haznaua este doar o soluţie de moment, canalizarea fiind singura soluţie viabilă. Ne-am propus să aducem Frânceştiul în rândul localităţilor dezvoltate ale judeţului.

 

Impact real: Aducţiunea de gaze la Frânceşti poate deveni realitate?

Daniel Paraschiv: În prezent s-a luat avizul de la Transgaz şi s-a stabilit cu proiectantul traseul magistralei spre Horezu. Cu toate acestea, nu pot spune nimic concret, referitor la o dată sigură de începere a investiţiei. Este adevărat, localitatea este introdusă în acest mare proiect, de introducere a reţelei de gaze pe acest tronson. Sperăm că se va modifica şi legislaţia pentru simplificarea documentaţilor, s-a luat în calcul şi deschiderea unui PNDL pentru finanţarea proiectelor de introducere a gazelor naturale, având în vedere zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Gaze vom avea, dar, cu toate acestea, până nu văd concret o hârtie semnată nu pot să dau o dat precisă, când va demara proiectul.

 

Impact real: Comuna se poate plia condiţiilor impuse în programele europene?

Daniel Paraschiv: În vederea finanţărilor pentru infrastructura rutieră localitatea nu s-a pliat pe nici un program european. Ghidurile europene nu au fost făcute pentru zona noastră. Frânceştiul nu a beneficiat niciodată de fonduri europene, doar în anul 2008, pentru o dotare cu calculatoare a primăriei. În situaţia aceasta atenţia ne-am îndreptat-o spre Ministerul Dezvoltării şi bugetul local. Localitatea Frânceşti este formată din trei mari zone, astfel sunt pus în situaţia ca dezvoltarea localităţii să o fac simultan, în toate cele trei sate. Am început lucrările de asfaltare din satul Genuneni spre Frânceşti, adică din zona unde nu s-a făcut niciodată nimic. Mi-am propus de asemenea să asfaltez cel puţin un drum în fiecare an, în fiecare sat. Ţinând cont că în satul Surpatele, Moşteni, Dezdrobiţi, Băluţoaia se va face lucrarea de asfaltare cu rigole şi podeţe prin proiectul celor 6 kilometri, am propus să începem lucrările din zona unde nu s-a făcut niciodată nimic, unde există cele mai multe uliţe, şi sperăm că anul acesta vom rezolva satul Coşani. Anul viitor, în funcţie de banii pe care îi vom avea, vom face ceva şi în satul Dezdrobiţi, după care vom începe din nou de la Genuneni cu asfaltarea. Pentru început am demarat asfaltarea în zonele cele mai populate, şi beneficiază de lucrare un număr mai mare de locuitori.

 

Impact real: Sunteţi mulţumit de suma repartizată prin rectificarea bugetară?

Daniel Paraschiv: Ni s-au alocat 4,6 miliarde de lei, din care trebuie sa dau 150 de mii de lei înapoi. Ar fi fost corect să ne fi dat banii pe care ni i-au oprit. În 2016 am avut de la calamităţi un excedent de 700 de mii de lei, şi trebuiau să ne dea numai din cotele defalcate din TVA peste 300 de mii de lei, ori noi am primit 247 de mii de lei. Prin legea bugetului au afirmat că dau fiecărei localităţi 750 de lei/ locuitor şi nici aici, dacă facem un calcul, nu iese socoteala. În opinia mea s-a făcut o mare greşeală atunci când s-au făcut alocările, având în vedere că în 2016 s-au alocat sume prin Hotărâre de Guvern pentru calamităţi la Frânceşti şi nu au putut fi cheltuite din cauza procedurilor apărute şi documentaţiei aferente, care a durat până în luna decembrie 2016. Astfel, nu s-au putut începe lucrările în anul respectiv. Prin urmare, sumele alocate s-au dus în excedent, fiind vorba de 700 de mii de lei, plus că am mai avut sume din bugetul local rămase, care s-au dus tot în excedent. În situaţia aceasta nu mi se pare corect că o dată am primit bani, iar apoi statul îi ia înapoi. Consider că, în momentul în care s-a alocat o sumă de bani către o primărie, aceasta ar trebui să rămână în bugetul primăriei, fără să fim condiţionaţi de absolut nimic. Astfel am putea să începem lucrări în anul următor, din sumele care ne-au rămas, plus banii pe care îi încasăm din taxe şi impozite. Până la urmă sunt buni şi banii aceştia pe acare i-am primit, îi vom direcţiona spre investiţii.

 

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...