„Ziua Comunei Frânceşti”, o sărbătoare deosebită în anul Centenarului – Impact real

„Ziua Comunei Frânceşti”, o sărbătoare deosebită în anul Centenarului

 Breaking News

„Ziua Comunei Frânceşti”, o sărbătoare deosebită în anul Centenarului

„Ziua Comunei Frânceşti”, o sărbătoare deosebită în anul Centenarului
septembrie 24
07:33 2018

 

 

La sfârşitul acestei luni, respectiv duminică, 30 septembrie, cetăţenii comunei Frânceşti vor avea parte de distracţie şi voie bună, pentru că actuala conducere a primăriei s-a implicat în organizarea unei noi ediţii a evenimentului „Zilele comunei Frânceşti”. Astfel, artişti de seamă ai cântecului popular românesc îi vor încânta pe cei prezenţi. Aflat la cea de-a II-a ediţie, evenimentul va fi dedicat Centenarului Marii Uniri. Cu acest prilej vor fi evocate momentele cheie din istorie, eforturile înaintaşilor pentru realizarea Marii Uniri. Deschiderea oficială a evenimentului va debuta la ora 13:00 cu slujba de pomenire a înaintaşilor, a celor care au făcut Unirea în anul 1918. În continuare vor avea loc cuvântările invitaţilor, oficialităţilor locale şi judeţene. De la ora 15:00 va începe spectacolul. Pe scena amenajată în centrul localităţii, atmosfera va fi întreţinută de Niculina Stoican, Costel David, Dorina Mete, Neta Soare, Ştefan Minulescu, Emilia Ghinea, Grupul Vocal „ Haiducii din Amărăşti” şi Richy B Latino: „Am stabilit ca Ziua Localităţii să aibă loc în fiecare an, în ultima duminică din luna septembrie. Anul acesta evenimentul se va desfăşura sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918. Cu prilejul acestui eveniment, şi anul acesta vom premia cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, vom acorda diplome elevilor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură. Pe această temă am stabilit cu directorul şcolii dacă avem elevi care au obţinut rezultate la concursurile sportive să ne comunice printr-o adresă scrisă, pentru a-i putea premia şi pe ei. Evenimentul se va desfăşura în centrul localităţii, în zona târgului. Invitaţii le vom lansa tuturor instituţiilor judeţene cu care noi colaborăm, dar şi colegilor primari. Dincolo de politică trebuie să facem administraţie, să conlucrăm. Sunt instituţii cu care noi avem o colaborare bună chiar dacă facem politică uneori în tabere diferite, şi este un lucru benefic pentru cetăţeni faptul că putem colabora. Perdanţii ar fi cetăţenii localităţii Frânceşti, şi nu ar fi corect ca oamenii din această comună să piardă din cauza criteriilor politice. Sperăm să fie frumos, şi cetăţenii să fie mulţumiţi de programul dedicat Zilelor comunei Frânceşti”, a precizat primarul localităţii, Daniel Parschiv.

 

Asfaltarea drumurilor, cea mai mare dorinţă a comunităţii din Frânceşti

 

Cele nouă sate care formează comuna Frânceşti sunt răsfirate de-o parte şi de alta a râurilor Bistriţa si Otăsău, comuna fiind una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri locale de peste 200 de kilometri. Astfel, grijile primarului se îndreaptă mai ales către drumurile comunei, fiindcă, din toată această reţea, un procent destul de mic sunt drumuri asfaltate, restul fiind drumuri pietruite sau de pământ: „Frânceştiul este cea de-a treia aşezare rurală ca număr de locuitori din judeţul Vâlcea, cu o reţea de drumuri destul de mare. În localitate avem peste 116 drumuri de interes local. Când am preluat funcţia de primar erau asfaltaţi abia 2,6 kilometri. Am asfaltat anul trecut două drumuri comunale şi anul acesta trei drumuri, însumând 2,7 kilometri”, a afirmat primarul.

 

6 kilometri de drumuri pietruite se vor asfalta

 

Dacă absorbţia fondurilor europene privind asfaltarea drumurilor s-a dovedit un eşec, primarul liberal şi-a îndreptat atenţia spre propriile forţe, dar şi spre Ministerul Dezvoltării pentru finanţarea proiectelor de asfaltare depuse.

În prezent, cu bani de la bugetul local s-a dat startul unui amplu proiect de asfaltare,

fiind vorba despre cei 6 kilometri de drumuri comunale care vor rezolva o parte destul de însemnată din totalul drumurilor pietruite ale localităţii: „Proiectul acesta este depus în vederea finanţării şi la Ministerul Dezvoltării, şi cuprinde asfaltarea drumurilor comunale în satele Viişoara, Mănăileşti şi în cătunul Moşteni. Este o lucrare destul de mare fiindcă, pe lângă asfaltare se vor executa rigole şi se vor construi podeţe betonate pentru accesul la proprietăţi. Până la urmă, indiferent dacă obţinem finanţare prin PNDL, drumul acesta trebuia făcut fiindcă, în satul Viişoara drumul respectiv este praf, au apărut probleme de sănătate din cauza prafului şi macadamului care s-a pus în 2008. Dacă este soare este praf, dacă plouă este noroi. Practic, este imposibil să intri cu maşina pe acest drum indiferent de anotimp, este imposibil să fie lăsat un copil să se joace fiindcă din cauza prafului se îmbolnăveşte la plămâni. În situaţia aceasta trebuiau găsite soluţii, făcute eforturi pentru a putea executa acea lucrare”, a mai declarat primarul.

 

Daniel Parschiv: „Oamenii s-au săturat de vorbe, vor lucrări concrete, vor asfalt”

 

Proiectul de asfaltare a celor 6 kilometri de drumuri la care se va mai adăugă şi un alt drum, în lungime de 1,5 kilometri din satul Coşani este cea mai amplă lucrare de modernizare a drumurilor din localitate, fiindcă este cea mai aşteptată investiţie pentru comunitate pe lângă cele două priorităţi: apa şi canalizarea. Oamenii nu mai au răbdare, s-au săturat de vorbe, vor lucrări concrete, vor asfalt: „Pentru acest proiect, din discuţiile purtate cu constructorul, noi sperăm ca anul acesta măcar să turnăm primul strat de asfalt pe toată lungimea celor 6 kilometri. În privinţa banilor pentru finanţarea acestui proiect am luat în calcul inclusiv varianta împrumutului. Ne-ar ajuta foarte mult acest lucru, fiindcă am degreva bugetul local şi nu l-am sugruma cu aceste lucrări ample pe care trebuie să le facem, doar aşa putem începe anul viitor noi lucrări de asfaltare. Oamenii s-au săturat de vorbe, vor lucrări concrete, vor asfalt. Am luat în calcul varianta unui împrumut pentru o perioadă de zece ani. Adică, vom împrumuta 30 de miliarde de lei, pentru care vom plăti în jur de 4 miliarde pe an. În situaţia aceasta, consider că ne putem permite. Tot din bugetul local am asfaltat anul trecut două drumuri şi anul acesta trei drumuri, însumând 2,7 kilometri. Anul acesta, pe lângă cei 6 kilometri mai avem şi un alt drum în lungime de 1,5 kilometri în satul Coşani pentru care, cel mai probabil, săptămâna viitoare vor începe lucrările. Cu o mai bună împărţire a banilor şi o mai bună gestionare a lor am reuşi să alocăm din bugetul local sume de bani pentru diverse lucrări, adică să plătim şi partea de cofinanţare la proiectele aprobate prin PNDL – 2”, a subliniat primarul din Frânceşti.

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« aug.   oct. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...