Catedrala Mitropolitană, loc de reculegere în mijlocul oraşului

 Breaking News

Catedrala Mitropolitană, loc de reculegere în mijlocul oraşului

Catedrala Mitropolitană, loc de reculegere în mijlocul oraşului
octombrie 05
21:13 2018

Dacă vă aflaţi în centrul Clujului puteţi să vă reculegeţi pentru câteva minute în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului”, care datează de la 1933. Istoria construcţiei acestui edificiu impresionant este una interesantă. Anul 1918 marchează realizarea statului unitar român prin unirea politico-administrativă a teritoriilor româneşti aflate sub jurisdicţia Imperiului Austro-Ungar şi a Imperiului Ţarist cu Regatul România. După anul 1918 se reînfiinţează la Cluj un scaun episcopal ortodox cu titulatura Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Între anii 1923-1933 la iniţiativa episcopului Nicolae Ivan şi cu sprijinul Casei Regale a României, în spaţiul din faţa Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, în Piaţa Avram Iancu este ridicată catedrala episcopală, după un proiect al arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu. Este un monument în stil bizantin, cu elemente definitorii ale stilului brâncovenesc. Recesiunea din anii 1930 nu a permis realizarea proiectului iniţial, dar catedrala a fost inaugurată totuşi, la data de 5 noiembrie 1933.

Între anii 1997-2000, la iniţiativa arhiepiscopului Bartolomeu Anania, începe un amplu proces de renovare a catedralei, în cadrul căruia s-a reuşit şi adăugarea elementelor din proiectul iniţial care în anii 30 nu au putut fi realizate. În acest fel au fost adăugate cele patru turle mici, care încadrau turla centrală, au fost sculptate bazele şi capitelurile coloanelor monumentale din rotonda turlei mari, cele opt medalioane sculptate în piatră şi arcele de piatră de pe faţadele laterale.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...