Familia nobiliară Bánffy a lăsat la Cluj monumente de arhitectură deosebite

 Breaking News

Familia nobiliară Bánffy a lăsat la Cluj monumente de arhitectură deosebite

Familia nobiliară Bánffy a lăsat la Cluj monumente de arhitectură deosebite
octombrie 05
21:03 2018

Pe teritoriul judeţului Cluj există numeroase castele şi vechi reşedinţe nobiliare care dau un farmec aparte zonei. Unele dintre familiile nobiliare care au locuit în Transilvania şi-au lăsat amprenta asupra acestei zone, inclusiv prin castelele şi conacele de o frumuseţe aparte pe care le-au deţinut sau le-au construit. Istoria majorităţii monumentelor ridicate de familiile nobiliare în Transilvania începe în anii 900, o dată cu invazia maghiară asupra teritoriului românesc. Multor familii nobile li s-au dat atunci moşii în Transilvania cu scopul de a popula şi apăra zona.

Una dintre cele mai faimoase şi prospere familii nobiliare care locuiau în Transilvania în trecut este familia Bánffy. Istoria ei începe în secolul al IX-lea, în Ungaria, cu Tomaj, un lord peceneg. Primul care avea să aibă parte de glorie şi să adune avere a fost Dionisie Banffy (1190-1241), care a deţinut funcţia de guvernator al Transilvaniei. În urma acestei familii au rămas pe teritoriul Clujului mai multe castele impresionante.

Cel mai cunoscut dintre acestea rămâne Castelul Bánffy din Bonţida, denumit şi „Versailleul Transilvaniei”. Castelul datează din 1437 şi este unul dintre monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, la aproximativ 30 de kilometri est de Cluj-Napoca. Principalele clădiri ale palatului sunt dominate de elementele arhitectonice specifice stilului renascentist, în secolul al XVIII-lea realizându-se extinderi  în stil baroc.

Regele Sigismund de Luxemburg donează în anul 1387 domeniul de la Bonţida către familia Bánffy, în primă fază fiind construită aici o cetate înconjurată de un sistem de fortificaţii.

În secolul al XVII-lea, Dionisie Bánffy construieşte o primă clădire proiectată sub forma unui ansamblu fortificat, care avea bastioane la cele patru colţuri. Intrarea în castel este străjuită de un turn, iar musafirii proprietarului se putea plimba în sudul ansamblului, prin grădina castelului.

Reconstrucţia castelului este iniţiată de Dionisie Bánffy al II-lea, începând din 1745, în stil baroc austriac. Palatul în timpul său se prezenta sub forma literei U, în această perioadă fiind realizat şi parcul de agrement. Aici existau alei frumos amenajate, un lac, statui şi fântâni arteziene.

În timpul lui József Bánffy, descendent al familiei, este ridicată o nouă aripă a clădirii, acesta refăcând şi aspectul parcului.

În anul 1944 castelul a fost folosit ca spital militar, fiind apoi avariat prin vandalizare şi incendiere de trupele germane aflate în retragere. După anul 1950 una dintre aripile castelului a devenit sediul Cooperativei Agricole de Producţie Bonţida

În prezent castelul este în administrarea unei fundaţii, iar în incinta sa sunt organizate numeroase activităţi cultural-artistice.

 

Un alt castel, construit în aceeaşi perioadă (1439), este Castelul Wass-Banffy din Gilău, judeţul ClujBaronul Dionisie Banffy l-a dobândit în anul 1663 şi i-a consolidat fortificaţiile. Edificiul a avut însă o istorie interesantă până la acea dată.

La început a fost cetate, construită la ordinul episcopului Gheorghe Lepeş. Apoi, în anul 1500, a devenit castel renascentist. Pe linia nobilă de proprietari se află şi Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti între 1593 şi1601, al Transilvaniei (1599-1600) şi al Moldovei (1600) şi primul care a unit cele trei principate care constituie teritoriul de astăzi al României.

Un alt castel deţinut în trecut de această familie istorică este Castelul Banffy din Răscruci. Nobilii maghiari au câştigat dreptul de proprietate asupra terenului din Răscruci în anul 1405. Castelul Banffy din Răscruci are o valoare istorică imensă, datorită eclecticismului stilului său. Pavilionul castelului poartă caracteristici ale stilului roman. Terasa afişează detalii dorice în forma coloanelor care o protejează, dar există şi elemente renascentiste în salonul castelului, care este construit în bună parte din lemn.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...