În jurul instituţiilor de învăţământ clujene s-a dezvoltat o viaţă culturală activă

 Breaking News

În jurul instituţiilor de învăţământ clujene s-a dezvoltat o viaţă culturală activă

În jurul instituţiilor de învăţământ clujene s-a dezvoltat o viaţă culturală activă
octombrie 05
21:18 2018

Clujul se numără printre judeţele cele mai active în sfera culturală, având un patrimoniu valoros, o veche reputaţie în domeniul învăţământului şi culturii, precum şi instituţii de prestigiu. Una dintre cele mai cunoscute universităţi este Universitatea „Babeş-Bolyai”, în jurul căreia s-a dezvoltat de-a lungul ultimilor ani o viaţă culturală intensă. În aulele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” sunt formaţi viitori medici şi farmacişti, iar specialiştii în domeniul tehnologiei, informaţiei şi a ingineriei provin de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Arta este îmbogăţită de absolvenţii Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Pe lângă Universitatea „Babeş-Bolyai” funcţionează astăzi inclusiv Muzeul Universităţii, înfiinţat în anul 2001, care deţine peste 750 de piese originale şi facsimile (carnete de student, anuare, manuale universitare, documente, diplome, cărţi poştale, fotografii, diferite aparate ştiinţifice, medalii etc.). Cu ajutorul acestora sunt reconstituite istoria şi activitatea colegiilor, facultăţilor şi universităţilor care au existat în Cluj-Napoca, din secolul al XVI-lea şi până în prezent.

Muzeul găzduieşte şi o mini colecţie tehnică, care conţine aparate vechi de la Facultăţile de Fizică, Chimie şi Biologie, utilizate de-a lungul timpului la cercetarea aplicată clujeană. Dintre acestea fac parte şi spectrograful tip Hilger, microscoape mono şi binoculare, osciloscoape, precum şi generatoare de semnal radio. De asemenea sunt prezentate date legate de crearea Universităţii „Babeş-Bolyai” în 1959, prin unificarea celor două universităţi, română şi maghiară, precum şi o istorie a evoluţiei acestei instituţii multiculturale, de nivel european. În apropiere se află, Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”, cunoscut şi sub numele de Parcul „Babeş”, Şi acesta aparţine tot Universităţii „Babeş-Bolyai”, şi a fost realizat între anii 1930 şi 1932, la iniţiativa ilustrului profesor Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, care dorea să ofere tinerilor clujeni, în special studenţilor, posibilitatea de a avea acces la un parc dotat pentru activităţi recreative. Proiectul iniţial al parcului a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin din anul 1936, cu medalia de bronz.

Situat de-a lungul râului Someş, parcul are o suprafaţă de 25 de hectare, dintre care mai mult de jumătate reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon cu rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti, având astfel şi un rol de promenadă, pe lângă cel sportiv.

Recent modernizat, parcul oferă un complex de nataţie acoperit, o sală de atletism, sală de jocuri sportive, sală de aerobic, sală de forţă, pistă de atletism, terenuri de fotbal cu gazon şi cu zgură, teren de rugby, teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, terenuri de tenis cu zgură şi cu bitum.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...