Mânăstiri care trebuie vizitate, în apropiere de Dej

 Breaking News

Mânăstiri care trebuie vizitate, în apropiere de Dej

Mânăstiri care trebuie vizitate, în apropiere de Dej
octombrie 05
21:45 2018

Municipiul Dej este situat la contactul dintre Podişul Someşean şi Câmpia Transilvaniei, pe malul stâng al Someşului. Orăşelul este asemănător unui amfiteatru deschis spre nord-est şi este străjuit la vest de Vârful Dej (428 de metri), la sud-vest de dealul Ocna Dejului (419 metri), iar la sud de Dealul Bungăr. Deşi pentru mulţi nu este considerat un oraş turistic, trebuie să ştiţi faptul că s-au descoperit urme de locuire pe acest teritoriu încă din Epoca de Piatră. În oraş sau lângă Dej există mai multe obiective turistice interesante şi care merită vizitate, printre care Biserica reformată, Biserica şi fosta Mănăstire Franciscană, Muzeul Municipal, dar şi Monumentul de la Bobâlna sau ruinele Cetăţii Ciceu.

La aproximativ 12 kilometri de Dej, în comuna Vad veţi descoperi Mănăstirea ,,Sfântul Ştefan Vodă”. În secolele XVI-XVII, aici au funcţionat o episcopie ortodoxă şi o mănăstire, susţinute de voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare (1433-1504) şi de fiul său, Petru Rareş. Biserica din piatră are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, având un plan triconc moldovenesc, fiind prelungită la vest cu un pronaos. Se remarcă portalul de vest şi cel dinspre navă, precum şi ferestrele gotice.

În prezent Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a hotărât trecerea la statutul de mănăstire cu hramul ,,Sf. Ştefan Vodă”. La 25 de kilometri de municipiul Dej se află Mănăstirea ,,Înălţarea Sfintei Cruci” Căşiel, aflată pe teritoriul comunei Chiuieşti, pe drumul care face legătura între Dej şi Baia Mare. Aici fost atestată documentar o mănăstire datând din secolul al XVIII-lea. În anul 1959 autorităţile comuniste desfiinţează vechiul locaş de cult, care se reînfiinţează în 1991, având hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfânta Treime.

Biserica de lemn este de secol al XVIII-lea, fiind construită din bârne de stejar, îmbinate în tehnica coadă de rândunică pe fundaţie de piatră. Este considerată ca fiind unul dintre importantele monumente de arhitectură românească din spaţiul transilvan. Peisajul de la Mănăstirea Căşiel şi Schitul Fanti este absolut superb. Acest lucru se datorează şi faptului că mănăstirea este împrejmuită de păduri de fag şi brad.

 

Foto: Mănăstirea ,,Înălţarea Sfintei Cruci” Căşiel, Mănăstirea „Sfântul Ştefan Vodă” de la Vad.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...