Palatul Reduta găzduieşte Muzeul Etnografic al Transilvaniei

 Breaking News

Palatul Reduta găzduieşte Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Palatul Reduta găzduieşte Muzeul Etnografic al Transilvaniei
octombrie 05
21:16 2018

Pe strada Memorandumului, la numărul 21 din Cluj-Napoca veţi putea admira clădirea unuia dintre cele mai frumoase palate din zonă, Palatului Reduta. Este o construcţie impunătoare, cu două etaje, realizată în stil clasicist pe locaţia unde în secolul al XVIII-lea se afla hanul Calul Bălan, locaţie transformată apoi în şcoală militară.

Clădirea a fost apoi recuperată, dărâmată şi, în locul acesteia a fost construită actuala clădire, menită să devină zona centrală de desfăşurare a vieţii publice a comunităţii. Aici se desfăşurau baluri, concerte şi chiar şedinţe ale autorităţilor locale. Dispunea de o sală cu balcoane având o capacitate de până la 1000 de persoane.

Clădirea a găzduit mai multe şedinţe ale Dietei Transilvaniei, precum şi concerte ale lui Frantz Listz şi George Enescu. În această clădire, în 1894 a avut loc Procesul Memorandiştilor, iar în prezent adăposteşte colecţiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În mod sigur, dacă veţi face o vizită la Cluj nu trebuie să rataţi o vizită la acest muzeu, înfiinţat în anul 1922. Expoziţiei pavilionare i s-a adăugat, în anul 1929, un muzeu în aer liber, primul din România, numit Parcul Etnografic Naţional ,,Romulus Vuia”.

Expoziţia permanentă actuală se intitulează „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, vernisată în anul 2006, şi abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei muzeale.

Expoziţia cuprinde benzi pentru nevăzători, vitrina cu cununi tradiţionale de seceriş, vitrina cu piese evreieşti de cult, exponate care evocă naşterea, copilăria (leagăn, scaun şi suport pentru învăţat mersul, jucării grupate pe sexe) şi tinereţea (elemente din recuzita cetelor de feciori, daruri simbolice făcute de flăcăi fetelor, etc.). Exponatele care evocă naşterea, copilăria şi tinereţea sunt grupate în două module expoziţionale care prefaţează sectorul obiceiurilor: cele din ciclul vieţii (nunta, înmormântarea), cele de peste an (Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza, Paştele) şi cele de primăvară (Sângiorzul, Plugarul).

 

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...