Printre monumentele religioase ale Clujului se numără şi trei sinagogi

 Breaking News

Printre monumentele religioase ale Clujului se numără şi trei sinagogi

Printre monumentele religioase ale Clujului se numără şi trei sinagogi
octombrie 05
22:08 2018

Faptul că la Cluj toate cultele religioase trăiesc în bună armonie este dat şi de diversitatea monumentelor religioase din zonă. În judeţ există inclusiv patru sinagogi, aflate la Cluj-Napoca, Turda, Gherla şi Dej. Clădirile sunt interesante nu doar pentru pelerinajul religios, ci şi prin arhitectura lor deosebită şi prin urmele istorice pe cale le păstrează. Sinagoga Neologă se află pe strada Horea din Cluj-Napoca, fiind un monument arhitectonic de sfârşit de secolul al XIX-lea, ridicată între anii 1886-1887 şi având elemente specifice stilului maur precum faţada şi cele patru turle. În perioada interbelică şi în Al Doilea Război Mondial sinagoga a fost avariată, însă, după încetarea războiului, aceasta a fost restaurată, iar în exterior au fost montate două plăci comemorative. În prezent este cunoscută şi cu denumirea de „Templul deportaţilor”. O altă clădire interesantă pentru vizitatori este Sinagoga Dej, loc de adăpost în secolul al XVIII-lea pentru evreii din zona Urişor care s-au stabilit în Dej, rabinul Mendel Paneth stabilindu-se în oraş în anul 1853. Comunitatea mozaică cumpără o proprietate unde ridică o casă de rugăciune şi amenajează un cimitir. Între anii 1907-1909 această comunitate ridică sinagoga din oraş, situată pe strada Ştefan cel Mare nr. 1, care avea să devină una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Un astfel de monument există şi la Turda unde, în perioada interbelică a existat o importantă comunitate iudaică. În locul unde se găsea o casă care servea drept loc de rugăciune pentru această comunitate s-a ridicat între anii 1921-1926 o sinagogă. Clădirea, situată pe strada Mihai Eminescu nr. 1 este realizată în stilul eclectic, cu elemente din stilul maur, pe faţadele de sud şi de nord întâlnind câte doi lei în basorelief, leul fiind simbolul seminţiei lui Iuda.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...