Rezervaţia naturală mixtă Stufărişurile de la Sic, o mică „Deltă a Transilvaniei”

 Breaking News

Rezervaţia naturală mixtă Stufărişurile de la Sic, o mică „Deltă a Transilvaniei”

Rezervaţia naturală mixtă Stufărişurile de la Sic, o mică „Deltă a Transilvaniei”
octombrie 05
22:05 2018

Dacă doriţi să faceţi o ieşire inedită în natură, trebuie să ştiţi că în inima Transilvaniei este un loc unde vă veţi simţi ca în mijlocul Deltei Dunării. De la Cluj-Napoca trebuie să urmaţi drumul spre Apahida, Răscruci, Iclod, Gherla şi apoi spre Săcălaia şi Sic. Pe acest traseu distanţa dintre Cluj-Napoca şi Stufărişurile de la Sic este de 59 de kilometri, în timp ce drumul prin Apahida, Juc, Herghelie, Jucu, Vişea şi Coasta este ceva mai scurt, de numai 40 de kilometri. Timpul pare să se fi închis într-o buclă aici, la Sic. Stufărişurile de la Sic sunt ca un fel de portal temporal înspre o altfel de lume. Stufărişurile de la Sic sunt o rezervaţie naturală de tip avifaunistic situată în satul Sic, pe Valea Fizeşului, alcătuită din mlaştini, iazuri şi luciu de apă, cu vegetaţie de stuf şi papură. Este o rezervaţie naturală complexă care cuprinde suprafeţe distincte: masivul de stuf de pe valea Sicului, habitatele de sărătură marginale, păşuni şi fânaţe. Stufărişurile de la Sic adăpostesc şi asigură condiţii propice de existenţă pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, printre care: corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu, lişiţa sau egretele. Aria protejează stufărişul abundent şi păsările care vieţuiesc aici. O punte din lemn, cu un farmec aparte, te ajută să traversezi stuful dintr-o parte în alta. Primul foişor, aflat la mică distanţă de şosea, la intrarea în rezervaţie, te îndeamnă într-un stil ardelenesc să faci primul popas. La jumătatea drumului se află turnul de lemn folosit pentru observarea păsărilor din rezervaţie. Turnul este uşor accesibil plimbăreţilor. O scară de lemn urcă la primul nivel, apoi la al doilea. Din turn se poate observa foişorul aflat la ieşirea din rezervaţie. Totuşi, puntea de lemn pare să se oprească brusc, undeva cu mult înainte de a ajunge la foişor.

Foarte interesant de vizitat în zonă este şi ineditul Muzeu al Dansului de la Sic. Povestea acestui mic muzeu privat este una interesantă: veţi descoperi aici un spaţiu inedit într-un sat, clădit cu pasiune de un olandez îndrăgostit de aceste meleaguri şi tradiţii. Dansurile tradiţionale din această zonă, iniţial admirate în fotografiile realizate de Korniss Peter, sunt cele care l-au cucerit pe olandezul Michel van Langeveld. În 2004, el a cumpărat o veche şi tradiţională casă a dansului. Aici se organizează lunar petreceri dansante, menite să păstreze vie tradiţia. Un amănunt inedit este acela că aici, la Casa dansului sunt atârnate de grinzi mai mult de 460 de perechi de cizme vechi pe care proprietarul muzeului le-a obţinut de la localnici. În fapt, există două case restaurate pe post de muzeu al dansului, una dintre ele în zona Csipkeszeg din Sic, şi cea de-a doua la Forrószeg.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...