Statuia Lupa Capitolina, o copie fidelă a „Lupoaicei” din Roma

 Breaking News
  • No posts were found

Statuia Lupa Capitolina, o copie fidelă a „Lupoaicei” din Roma

Statuia Lupa Capitolina, o copie fidelă a „Lupoaicei” din Roma
octombrie 05
22:08 2018

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca vizitatorii care cunosc Italia se vor opri uimiţi, pentru a descoperi o interesantă statuie a Lupoaicei, asemănătoare cu cea din Roma. Statuia Lupa Capitolina din Cluj este de fapt o copie a Lupei Capitolina din Roma. În anul 1921, statul italian donează două copii ale statuii Lupoaica cu Romulus şi Remus-întemeietorii mitologici ai Romei, iar una dintre acestea a ajuns la Cluj, în timp ce a doua fost trimisă la Chişinău. Soclul monumentului din Cluj a fost prevăzut cu un basorelief al împăratului Traian, lucrare executată în bronz de sculptorul Ettore Ferrari. Iniţial, statuia a fost amplasată în Piaţa Unirii, în faţa statuii lui Matei Corvin, iar la festivitatea de dezvelire, care a avut loc la 28 septembrie 1921, prezidată de Iulian Pop, primul primar român al municipiului, au luat parte numeroşi locuitori. În urma dictatului de la Viena, când Clujul a intrat sub administraţia horthystă, statuia a fost mutată la Sibiu, unde a rămas între anii 1940-1944.

După Al Doilea Război Mondial, statuia a revenit la Cluj şi, la propunerea profesorului Constantin Daicoviciu, a fost plasată în faţa sediului central al Universităţii „Babeş-Bolyai” în anul 1967, din anul 1973 revenind în Piaţa Unirii. În anul 1994 a fost preluată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru restaurare, în prezent fiind amplasată pe Bulevardul Eroilor. Sculptura este realizată din bronz, iar pe soclu apare inscripţia în limba latină: ,,Alla Citta de Clvj, Roma madre, MCMXXI”. Un element inedit din istoria acestui monument mutat destul de des din cauza schimbării ideologiilor este faptul că, o vreme, lupoaica de pe statuie a rămas fără un „pui”: unul dintre cei doi gemeni mitologici, fondatori ai Romei a fost subtilizat şi găsit mai târziu pe o criptă din cimitir, de unde a fost recuperat de autorităţi.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...