Urmele poetului Octavian Goga la Cluj

 Breaking News

Urmele poetului Octavian Goga la Cluj

Urmele poetului Octavian Goga la Cluj
octombrie 05
21:59 2018

Pentru a înţelege mai bine versurile poetului Octavian Goga trebuie neapărat să vedeţi  localitatea Ciucea, judeţul Cluj. Veţi descoperi aici o veche aşezare românească atestată încă din anul 1384. La intrarea în localitate, pe partea dreaptă a şoselei poate fi vizitat castelul în care a locuit poetul Octavian Goga (1881 – 1938). Este interesant faptul că într-o aripă a acestui castel a locuit şi poetul progresist maghiar Ady Endre (1877 – 1919), prieten al poetului român. Octavian Goga cumpără, de fapt, domeniul care i-a aparţinut poetului maghiar Ady Endre.  În anul 1967, castelul a fost declarat muzeu memorial. În parcul acestuia se află mormântul poetului, dar şi o frumoasă bisericuţă din lemn, construită în anul 1575, şi adusă aici de Octavian Goga din satul Gălpâia, din judeţul Sălaj. Veţi putea vizita aici şi un muzeu etnografic, amenajat în clădirea fostei mănăstiri. Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului” poate fi văzută chiar lângă drumul E 60, care face legătura între Cluj-Napoca şi Oradea şi a fost înfiinţată în anul 1939, reluându-se activitatea aici începând cu anul 1994, după ce locaşul fusese închis în perioada comunistă. Biserica este folosită în prezent de comunitatea de maici de la mănăstire. Chiar şi Biblioteca Judeţeană din Cluj poartă numele poetului Octavian Goga. Muzeul Memorial „Octavian Goga” se află pe strada Principală din comuna Ciucea, la numărul 4. Muzeul s-a putut constitui mulţumită donaţiei făcută statului român de Veturia Goga, văduva poetului, în anul 1967. Patrimoniu instituţiei cuprinde peste 14.000 de piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal.

Muzeul evocă viaţa şi activitatea marelui poet prin intermediul unor documente, cărţi şi fotografii, dar mai ales prin expunerea unui mare număr de obiecte care i-au aparţinut. Printre acestea regăsim un scrin german din sec. XVIII, o ladă florentină executată în Transilvania secolului XVI, 2 jilţuri îmbrăcate în piele de Cordoba datate în secolul XVII, precum şi fotoliile şi sofalele Bidermazer.

Între anii 1938-1958, prin strădaniile văduvei poetului, Veturia Goga,  s-a realizat ,,Mausoleul”, monument funerar ridicat după planurile arhitectului G.M. Cantacuzino, unde acum odihnesc rămăşiţele pământeşti ale poetului naţional şi ale soţiei acestuia.

Tradiţia orală a acestor locuri aminteşte şi de o frumoasă legendă în care se spune că Matei Corvin, cu ocazia uneia dintre vizitele sale prin aceste locuri ar fi fost servit de Pavel Chinezul, ucenic la moara din localitate cu un pahar cu apă, având drept tavă o piatră de moară. Impresionat de puterea sa, regele l-a făcut căpitan de oşti, iar, mai târziu, pentru curajul şi victoriile dobândite în faţa turcilor, el ajunge căpitan suprem al oştilor maghiare (1478) şi comite al Timişoarei, între anii 1484 şi 1494.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...