Primăriile se pot împrumuta la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene

 Breaking News

Primăriile se pot împrumuta la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene

Primăriile se pot împrumuta la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene
octombrie 08
07:33 2018

Guvernul a aprobat, în luna septembrie un proiect de ordonanţă potrivit căruia unităţile administraţiei publice locale pot accesa împrumuturi din venituri din privatizare, în limita sumei a 800 de milioane de lei, pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Astfel, primăriile vâlcene nu vor mai sta cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean sau la Guvern, motivând că nu au bani de cofinanţare pentru proiectele aflate în derulare. Termenul limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.

„Prin acest proiect sprijinim autorităţile publice locale să realizeze investiţii finanţate din fonduri europene. Din acest mecanism de sprijin, unităţile administraţiei publice locale pot accesa împrumuturi din venituri din privatizare înregistrate la Trezorerie, în limita sumei a 800 de milioane de lei. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru asigurarea de prefinanţări, cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Prin această măsură răspundem, pe de-o parte, Asociaţiei Municipiilor din România, iar pe de altă parte stimulăm atragerea fondurilor europene pentru realizarea proiectelor locale de infrastructură, şi mă refer la apă, canalizare, şcoli, drumuri, spitale”, a argumentat premierul Viorica Dăncilă. Perioada de rambursare va fi de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial său integral. Termenul limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.

 

Primăria Râmnicului, împrumut în Trezorerie de 1,68 milioane de euro

În timp ce majoritatea primarilor din judeţ sunt reticenţi în a contracta un împrumut în Trezorerie, pe motiv că nu vor să-şi îndatoreze localitatea în anii următori, primarul Râmnicului, Mircia Gutău nu s-a gândit la asta şi a profitat imediat de oportunitatea oferită de Guvern. Astfel, la ultima şedinţă ordinară, din 28 septembrie 2018, edilul a solicitat votul consilierilor pentru contractarea unui împrumut în Trezoreria Statului de 7.732.000 lei (1,68 milioane de euro) cu posibilitatea returnării în maximum 5 ani. Potrivit spuselor primarului municipiului Râmnicu Vâlcea, contractarea împrumutului se face pentru finanţarea cheltuielilor necesare cofinanţării celor şase proiecte finanţate din fonduri de la Uniunea Europeană din perioada de programare 2014-2020. Primăria municipiului are în derulare investiţii pentru reabilitări termice de blocuri şi unităţi de învăţământ. În cadrul şedinţei respective, primarul Mircia Gutău le-a explicat consilierilor locali de ce este necesar acest credit pentru realizarea unor proiecte de interes public, în condiţiile în care Primăria Râmnicului a mai contractat, la începutul anului, încă un împrumut în valoare de 25 de milioane de lei. Argumentele edilului nu i-au convins pe consilierii liberali, care s-au abţinut la votul pentru contractarea unui nou împrumut.

 

Primăriile vâlcene, împrumut după împrumut pentru dezvoltarea infrastructurii

Tiberiu Costea, primar Lungeşti: „Nici nu ne mai putem gândi la un nou împrumut”

Majoritatea primarilor vâlceni sunt reticenţi când vine vorba despre contractarea unui împrumut şi îndatorarea localităţilor pe care le administrează mulţi ani de acum înainte. O mare parte dintre ei motivează că au deja contractate împrumuturi pentru investiţii derulate în anii trecuţi sau datorii moştenite de la fostele administraţii: „Nu am luat în calcul acest lucru, atâta timp cât noi mai avem de achitat încă un împrumut. Avem un împrumut la Fondul de Garantare, bani care ne-au fost necesari pentru cele două cămine culturale şi trebuie să îi achităm în mai multe tranşe. Mai avem încă un împrumut pentru achiziţionarea buldoexcavatorului prin GAL. În acest caz aşa este procedura prin AFIR: trebuie întâi să avem noi banii, să-l achităm, iar ulterior să ne returneze AFIR banii. Nici nu ne mai putem gândi la un nou împrumut.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...