Toma Perştereanu: „Poporul român a avut şansa să îşi spună părerea”

 Breaking News

Toma Perştereanu: „Poporul român a avut şansa să îşi spună părerea”

Toma Perştereanu: „Poporul român a avut şansa să îşi spună părerea”
octombrie 08
07:04 2018

 

 

Primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Cum arată bilanţul activităţii sale după şase ani de mandat în fruntea administraţiei locale, dacă se pliază localitatea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, ce alte investiţii sunt prioritare în următoarea perioadă la Costeşti, dar şi dacă a mers la referendum, aflăm din rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Cum arată bilanţul celor şase ani de mandat?

Toma Perştereanu: Mulţumitor. În primul rând, toate instituţiile publice ale localităţii au fost reabilitate: căminele culturale, primăria, dispensarul veterinar, dispensarul uman, şcoala. S-au asfaltat 8 kilometri de drumuri comunale, la care voi mai adăuga alţi 4 kilometri în această perioadă. La reţeaua de apă s-au reabilitat 12 kilometri de conductă, s-a construit un bazin şi s-au făcut extinderi în toate cătunele. S-a modernizat iluminatul public cu leduri în toată localitatea cu bani alocaţi din bugetul local. Ne-am lăsat amprenta pe fiecare sector. Prin GAL am achiziţionat un utilaj de stins incendii, un buldoexcavator, am realizat renovarea primăriei şi amenajarea unui spaţiu de agrement. S-au atras în localitate aproximativ 300 de mii de euro şi, tot prin acest GAL ne-am propus să mai achiziţionăm un alt utilaj, un tractor.

 

Impact real: În ce stadiu a ajuns proiectul privind modernizarea drumurilor comunale?

Toma Perştereanu: Proiectul este printr-un ADI cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari. S-a ţinut licitaţia astfel: pentru lucrările care sunt prinse pentru localităţile Bărbăteşti şi Costeşti s-a desemnat constructorul, dar la Pietrari nu s-a prezentat nimeni. În situaţia aceasta se va merge prin procedeul de negociere, printr-un proces verbal, fără publicare, unde se vor respecta aceleaşi condiţii, numai că vom trimite invitaţii la trei firme. Proiectul cuprinde asfaltarea drumurilor pe o lungime de aproximativ17 kilometri: Costeşti-4 kilometri, Bărbăteşti-6 kilometri şi Pietrari-peste 6 kilometri. Una peste alta, ideea de a ne uni într-o asociaţie a fost un succes, dar nu în vederea absorbţiei fondurilor europene, aşa cum am prevăzut-o noi. Am finalizat în schimb proiectul cu finanţare guvernamentală pentru asfaltarea drumurilor pe o lungime de 3,734 kilometri. Proiectul privind dotarea şi reabilitarea şcolii din satul Ferigi este o investiţie la care în prezent se lucrează, vreau să-l finalizăm în luna decembrie. La Ministerul Dezvoltării nu avem nici un proiect depus, am depus trei proiect, şi toate trei au fost finanţate.

 

Impact real: Atragerea fondurilor nerambursabile este o ţintă pe care Costeştiul o urmăreşte?

Toma Perştereanu: Prin acest Grup de Acţiune Locală am finalizat amenajarea unui teren de agrement, al patrulea proiect, fiind singura posibilitate de absorbţie a fondurilor europene. Am încercat să accesăm fonduri europene prin acest ADI pe care l-am înfiinţat cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari, dar nu ne-am putut plia condiţiilor. Cu toate astea nu vom renunţa, vom încerca să depunem proiect pentru amenajarea bazei sportive, în special a unui teren de fotbal în zona Stog. Mai avem puţin pentru finalizarea planului urbanistic pentru zona aceea. Pentru acest terenul de sport, proiectul l-am depus la Compania Naţională de Investiţii şi, dacă nu se va finaliza, îl voi demara cu bani alocaţi din bugetul local. Acesta este principalul obiectiv, baza sportivă, adică ne întoarcem cu echipa acasă la noi. Deja am nivelat terenul pentru a putea ţine meciurile de fotbal cu juniorii. În zona respectivă avem 9000 de metri, iar pe viitor ne-am propus să dezvoltăm o zonă de agrement, în adevăratul sens al cuvântului.

 

Impact real: Aveţi susţinere politică suficientă, în Consiliul Local?
Toma Peştereanu: Am majoritatea în Consiliul Local, dar asta nu înseamnă că nu facem echipă cu liberalii. Pentru noi proiectele sunt cele mai importante, facem administraţie împreună din ce în ce mai bine, nu este loc, în schimb, de politică. Tot atât de bună echipă fac şi cu angajaţii primăriei, care au înţeles că ţin foarte mult la respectul faţă de cetăţean. Oamenii trebuie ca să ştie că pot avea încredere noi. Un primar trebuie să fie onest şi, nu în ultimul rând, trebuie să aibă aptitudini de lider. La toate acestea aş mai adăuga că nu trebuie să se teamă de pierderea popularităţii din cauza unor decizii ferme pe care trebuie să le ia.

 

Impact Real: Veţi merge la referendum?

Toma Peştereanu: Cândva, de mult, acum câteva secole, „femeie” însemna familie. Astfel, românii nu şi-au pus niciodată problema că poate fi altceva o familie decât o uniune între un bărbat şi o femeie. Însă, este bine să fie în Constituţie consemnată căsătoria între un bărbat şi o femeie. Prin urmare, ideea de referendum a fost bună, a fost salutară. Consider că este o datorie morală a fiecăruia dintre noi, înseamnă respectarea normativelor şi sensurilor pe care le-a avut termenul, instituţia de-a lungul secolelor în cultura românească. Sub acest aspect am mers la referendum, cred că este un act normal, firesc. Poporul român a avut şansa să îşi spună părerea.

 

Impact Real: Care este probabilitatea să rezolvaţi ce v-aţi propus până la finele acestui mandat?

Toma Peştereanu: Vor mai rămâne lucrurile simple de rezolvat. Ce ne-am propus, s-a realizat. Cel mai important era reactualizarea PUG, care se finalizează în această lună. Proiectele mari se vor realiza în acest mandat. Dacă proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze se va finanţa, este o investiţie pe care o aşteptăm şi cu care suntem de acord. Localitatea este prinsă în cea dea doua fază a înfiinţării sistemului în zonă. În primul tronson sunt prinse localităţile Frânceşti, Tomşani şi Horezu. Noi colaborăm foarte bine cu primarul din Horezu şi suntem de acord cu toate proiectele propuse în vederea dezvoltării zonei. Mai mult, va începe demersul pentru înfiinţarea reţelelor de gaze naturale şi cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării printr-un PNDL, aşa că şansele se maximizează şi pentru Costeşti. Un lucru îmbucurător este faptul că a început proiectul de regularizare a râului Bistriţa. În localitate sunt patru puncte, iar la două dintre ele lucrările sunt în fază avansată. Se fac lucrări solide, trainice, în urma cărora, cu siguranţă, râul Bistriţa nu ne va mai crea probleme.

 

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...