Autostrada Sibiu-Pitești, fără perspective de finalizare, în următorii zece ani

 Breaking News

Autostrada Sibiu-Pitești, fără perspective de finalizare, în următorii zece ani

Autostrada Sibiu-Pitești, fără perspective de finalizare, în următorii zece ani
octombrie 18
19:57 2018

Cea mai aşteptată autostradă din România, cea care leagă Capitala de Transilvania, Sibiul de Piteşti, nu va fi gata mai devreme de anul 2027! Este anunţul făcut de fostul ministrul al Transporturilor, liberalul Alexandru Nazare. În 2012, pe când ocupa funcţia de ministru al Transporturilor, în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Nazare s-a ocupat de licitarea refacerii studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești, proiect pregătit a fi realizat cu fonduri europene. Iată că, după şase ani de studii şi documentaţii, perspectivele sunt sumbre în ceea ce priveşte începerea lucrărilor, autostrada Sibiu-Pitești fiind mai degrabă un proiect „compromis”, aşa cum afirmă şi deputatul Alexandru Nazare.

Acordul de Mediu ar putea fi gata până la sfârşitul anului

Într-o analiză publicată pe un site de socializare, fostul ministru al transporturilor declară că proiectul nu poate primi finanţare în forma actuală, fiind necesară o relicitare a studiului de fezabilitate care ar putea dura, în cel mai optimist caz, în jur de trei ani. Mai mult decât atât, proiectul actual, fără Acordul de mediu, nu poate fi trimis spre aprobare la Bruxelles: „Aceasta este realitatea indiferent cât ne place sau nu. Sibiu-Pitești este în momentul de faţă un proiect compromis, care nu va primi finanţare europeană în formă actuală. Mai mult, cele două loturi, 1 şi 5 au fost lansate în licitaţie cu încălcarea legii finanţelor publice. Corpul autostrăzii, respectiv loturile 2-3-4 nu pot fi lansate în licitaţie în absenţa unui studiu de fezabilitate actualizat. Proiectul nu este nici măcar acum trimis spre aprobare la Bruxelles. Acordul de Mediu nu e finalizat. Fără acesta proiectul nici nu poate fi trimis la Bruxelles. Se vehiculează că dată optimistă de finalizare sfârşitul acestui an. (…) Singurul studiu de fezabilitate este cel din 2008, care de zece ani încoace nu a mai fost actualizat şi ca atare nu mai poate fi utilizat într-un proiect finanţat prin fondul de coeziune. Acordul de mediu, odată finalizat, va genera şi schimbări în documentaţia de atribuire, care conform legii nu mai poate fi schimbată odată lansată în SEAP. (…) În concluzie, întregul proiect Sibiu-Pitești este compromis”.

Schimbările politice la nivel de Guvern au pus frână autostrăzii Sibiu-Pitești

În finalul analizei, Alexandru Nazare pune pe seama schimbărilor politice eşecul privind începerea lucrărilor la autostrada Sibiu-Piteşti. Liberalul vine şi cu o soluţie, care „îngroapă” şansele finalizării autostrăzii mai devreme de 2027: „Care este soluţia? Studiul de fezabilitate trebuie relicitat, ceea ce din ultimele experienţe (pe acest tronson) nu a durat mai puţin de un an ca procedura şi doi ani ca execuţie. Licitaţia în sine a celor 5 loturi nu poate dura mai puţin de un an. Luând în calcul şi lucrările de artă, optimist vorbind execuţia în sine nu are cum să dureze mai puţin de 4 ani, dacă luăm drept exemplu autostrăzi în câmpie care au avut nevoie de 5-6 ani pentru execuţie. Pe lângă toate aceste motive tehnice putem adăuga şi motivele politice, deloc lipsite de importantă, respectiv faptul că în ultimii 6 ani de la momentul în care PSD a preluat guvernarea, ministerul transporturilor a fost condus de nu mai puţin de 11 miniştri, fiecare cu propria viziune şi propria echipă. Lipsa de continuitate şi deseori lipsa de viziune combinate cu lipsa de experienţa au condus permanent la un blocaj instituţional atât în ţara cât şi în negocierile cu Comisia Europeană”, a conchis liberalul Alexandru Nazare.

Întreaga investiție pentru realizarea autostrăzii de 123 de kilometri dintre Sibiu și Pitești este estimată la 15 miliarde de lei. Potrivit spuselor directorului CNAIR, Narcis Neaga, după obținerea acordului de mediu, se pot organiza licitații pentru loturile 2, 3 și 4. Contrar declarațiilor liberalului Alexandu Nazare, termenul pe care directorul CNAIR, Narcis Neaga îl dă pentru finalizarea proiectului este „nu înainte de anul 2023”.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...