Ion Ungureanu: „Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună”     – Impact real

Ion Ungureanu: „Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună”    

 Breaking News

Ion Ungureanu: „Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună”    

Ion Ungureanu: „Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună”     
octombrie 26
07:48 2018

 

 

 

Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu a tras linie şi a făcut bilanţul, după paisprezece ani în fruntea administraţiei locale din Muereasca. Cum arată bilanţul activităţii, ce investiţii pentru modernizarea infrastructurii vor fi prioritare în următoarea perioadă, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cetăţenii comunei Muereasca se pot branşa la reţeaua de apă?

Ion Ungureanu: În această perioadă s-a predat sistemul de alimentare cu apă către operatorul Regional SC Apavil. În prezent au început racordurile la reţea în urma acordului de branşare de la Apavil, iar noi eliberăm certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Este un lucru bun pentru localitate. Introducerea reţelei de alimentare cu apă în localitatea Muereasca s-a finalizată cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării, iar această lucrare cuprinde în procent de 80% localitatea. Însă avem deja un proiect de extindere a reţelei pe o lungime de 2,5 kilometri pe care, probabil, în vom depune tot la Ministerul Dezvoltării sau, dacă nu, lucrările se vor face cu bani alocaţi din bugetul local. În paralel cu acest proiect, de introducere a reţelei de alimentare cu apă în localitate, am încercat să obţinem finanţare de la Guvern şi pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Proiectul este depus, în aşteptarea finanţării pe o lungime de 12 kilometri. Însă, din cauza reliefului accidental, deocamdată se merge pe ideea că fiecare cetăţean ar fi indicat să aibă fosă septică şi posibilităţi de vidanjare. Asta însemnă o economie la costurile cu apa din reţeaua publică, deoarece nu se mai plăteşte costul cu canalizarea. Mai mult, să ţinem seama că, mai nou, au apărut acei bioreactivi pentru fose septice, iar apa abţinută se poate refolosi pentru uz extern.

 

Impact real: Care este stadiul proiectelor finanţate prin PNDL-2? Când vor demara, efectiv, lucrările la cele două proiecte?

Ion Ungureanu: S-a finalizat licitaţia proiectului de modernizare a drumului comunal 171 Muereasca de Sus – Pripoara, investiţie care se va demara cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării. Dacă vremea va mai ţine cu noi, în această perioadă se va da ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea proiectului este de 832 de mii de lei. Tot cu bani guvernamentali avem şi construirea unui pod peste pârâul Muereasca, în satul Muereasca de Sus, un proiect pentru care s-a semnat contractul şi s-a dat inclusiv ordinul de începere a lucrărilor. Se montează culeele, se construiesc grinzile şi apoi se face amenajarea albiei pârâului. Este o lucrare amplă, care are o valoare de 480 de mii de lei.

 

Impact real: Despre fondurile europene ce ne puteţi spune? Se pliază comuna Muereasca condiţiilor de accesare a banilor europeni?

 

Ion Ungureanu: Facem parte din Grupul de Acţiune Locală „Castra Traiana”, din care fac parte mai multe localităţi. Astfel, în cadrul acestui ADI, am obţinut o finanţare pentru achiziţionarea unui buldoexcavator. Contractul de finanţare cu AFIR Craiova este semnat, urmând ca, în perioada aceasta să aibă loc licitaţia. Utilajul îl vom folosi atât iarna, pentru deszăpezire, cât şi vara, pentru decolmatarea şanţurilor. Acest utilaj este a doua achiziţie. Prima finanţare a fost un UTV pentru stingerea incendiilor. Prin acest GAL putem atrage fonduri până la 200 de mii de euro, iar următoarea achiziţie va fi pentru modernizarea căminului cultural din satul Muereasca de Sus.

 

Impact real: Ce speranţe aveţi de la noua rectificare bugetară, care se anunţă că va avea loc în luna noiembrie?

 

Ion Ungureanu: Am solicitat fonduri pentru persoanele beneficiare de ajutor social şi pentru persoanele cu handicap, pentru că, în acest an a crescut salariul de la 1450 la 1950 de lei şi avem nevoie de această diferenţă, fiindcă primăria asigură 15%. Mai avem o datorie la reţeaua de apă, în valoare de 2 miliarde de lei. Prin urmare, această rectificare este binevenită. Veniturile primăriei sunt de 30 de miliarde, iar necesarul este de 11 miliarde. În primărie sunt în schemă 22 de angajaţi, dar noi lucrăm cu 11 oameni, apoi sunt profesorii, consilierii locali, la care se mai adaugă cheltuielile curente.

 

Impact real: Trăgând linie, cum ar arăta bilanţul activităţii dumneavoastră de la primărie, după patru mandate?

Ion Ungureanu: Am reuşit să atrag fonduri în localitate de 250 de miliarde. Au fost lucrări de construire a podurilor, s-au modernizat şcolile, grădiniţele, s-a făcut regularizarea pârâului, regularizarea torenţilor, căminul cultural, sediul primăriei, fiindcă acum clădirea este a noastră. Cu toate acestea mi-aş fi dorit să facem mai multe, fiindcă oamenii au aşteptări de la noi. Nu pun la socoteală câţi bani avem în buget, fiindcă nu au de unde să ştie. Însă, în timp zona se va dezvolta, odată cu asfaltarea drumului judeţean 658 Gura Văii – Mănăstirea Frăsinei, care a intrat în linie dreaptă. Fondurile pentru modernizarea acestui drum vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării, iar foarte curând se va desemna entitatea câştigătoare în urma licitaţiei care este în plină desfăşurare. Noi ne dorim mai mult, însă trebuie să fim chibzuiţi. Sunt zone unde se formau ravene la fiecare ploaie, zona era accidentată, drumurile fiind în pantă, cu declivitate de peste 18%, încât nu poate fi turnat nici asfalt acolo. În situaţia aceasta, aceste zone au fost betonate. În administraţie trebuie să lucrezi cu drag, să fii ponderat, iar când apar situaţii neplăcute să tragi mai întâi aer în piept de zece ori, şi apoi să spui ce vrei. Trebuie să faci totul cu dăruire, să înţelegi fiecare om care vine cu o problemă la tine, să cauţi să-l ajuţi legal să nu greşească, iar toate acestea presupun foarte multă muncă. Tot timpul trebuie să găseşti soluţii, să fii alături de cetăţeni şi de comună.

 

Impact real: Pentru dezvoltarea localităţii aveţi un plan local de dezvoltare durabil?

Ion Ungureanu: Dezvoltarea şi modernizarea eficientă a comunei presupune mai ales rezolvarea problemelor de infrastructură şi utilităţi a comunei, modernizarea infrastructurii de învăţământ, cultură, sănătate, precum şi strategii pentru a sprijini dezvoltarea economică şi socială a comunităţii. Prin Strategia de dezvoltare economico – socială a comunei am stabilit să introducem aproximativ 40 de hectare în intravilanul localităţii, pentru că nu prea mai sunt zone unde să se poată construi. Încercăm astfel să înfiinţăm o nouă zonă rezidenţială, unde nu sunt alunecări de teren, unde nu există cale de acces la ora actuală, acolo vrem să facem o extindere la reţeaua de alimentare cu apă: un loc unde să se poată construi. Eu îmi doresc o zonă rezidenţială, unde să poată fi construite şi câteva pensiuni. Toată această nouă zonă se va dezvolta după asfaltarea drumului judeţean. Prin localitatea Muereasca se face legătura foarte uşor cu staţiunea Băile Olăneşti. Drumul de legătură spre Olăneşti a fost modernizat prin pietruire, cu bani europeni, şi are o garanţie de cinci ani. În curând îl vom putea asfalta.

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
« sept.   nov. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...