Apusenii păstrează neîntinate meşteşugurile tradiţionale

 Breaking News

Apusenii păstrează neîntinate meşteşugurile tradiţionale

Apusenii păstrează neîntinate meşteşugurile tradiţionale
octombrie 29
18:07 2018

Zona Munţilor Apuseni este una dintre cele mai frumoase din întregul lanţ carpatic, tocmai datorită faptului că locuitorii de aici păstrează neîntinate vechile tradiţii. Vă invităm la o plimbare de neuitat în localităţile montane care dau viaţă acestor munţi, şi unde veţi întâlni la fiecare pas oameni primitori, privelişti impresionante şi mai ales o arhitectură şi un mod de viaţă care apropie omul de natură. Puteţi străbate la pas frumoasele localităţi Mărişel şi Măguri, vă puteţi abate pe la „Crucea lui Iancu”, fiul de moţ conducător al românilor din Transilvania, care s-a identificat, practic, cu masele populare de aici. Drumul vă va purta, apoi, spre localităţile Beliş şi Călaţele sau spre Giurcuţa şi Poiana Horea. Mai puteţi colinda, de asemenea, aşezările dintre văile Drăganului şi Henţului (Vişagu, Rogojel, Tranişu), sau pe cele din Valea Ierii. Pretutindeni veţi întâlni o arhitectură populară pe măsura talentului cioplitorilor în lemn, dar mai ales veţi vedea oameni primitori şi calzi, pe care îi puteţi cunoaşte la ei acasă. Economia de bază a aşezărilor montane, în care predomină creşterea animalelor, îmbinată cu lucrul la pădure şi o agricultură specifică se reflectă în peisajul plin de farmec şi pitoresc al Munţilor Apuseni. În această zonă, ca, de altfel, pe întreg teritoriul judeţului Cluj vom întâlni „bijuteriile” arhitecturii populare româneşti, monumentalele biserici de lemn, în majoritate construite în secolele XVI – XVIII. Aceste construcţii, în majoritate au fost pictate atât în interior, cât şi în exterior. Din păcate, multe dintre vechile picturi nu se mai pot distinge, singura care mai poartă urme ale picturii exterioare fiind biserica de la Agârbiciu. Ceea ce impresionează la aceste construcţii sunt sistemele şi tehnicile folosite, echilibrul proporţiilor, decorul, dar şi prezenţa turnurilor cu foişor care, în ansamblu, dau edificiului monumentalitate. Dacă toate construcţiile au turnul construit peste pronaos, există şi o excepţie, la Finişel, unde clopotniţa se află alături de biserică. Tot ca o curiozitate menţionăm că aici este adăpostită una dintre cele mai vechi icoane pe sticlă din România, de dimensiuni neobişnuit de mari, datată la 1767. La Nicula există, de asemenea, un vechi centru de iconari pe sticlă, îndeletnicire practicată, de altfel, numai în Transilvania.

 

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...