Defileul Borzeştilor: sălbăticia, la câţiva paşi de oraş

 Breaking News

Defileul Borzeştilor: sălbăticia, la câţiva paşi de oraş

Defileul Borzeştilor: sălbăticia, la câţiva paşi de oraş
octombrie 29
18:29 2018

Îl veţi descoperi la nici 20 de kilometri de Turda, şi este un loc despre care ştiu foarte puţini turişti. Datorită frumuseţii sălbatice şi numeroaselor specii de plante şi vietăţi, acest defileu a ajuns să fie declarat rezervaţie naturală în 1994. Defileul Borzeştilor este  săpat în culmea Petreşti şi se găseşte la 5 kilometri sud-vest de Cheile Turzii, pe teritoriul comunei Iara. Dacă de Cheile Turzii toată lumea a auzit, în schimb despre această zonă, a cheilor Borzeştiului nu mulţi clujeni ştiu. Este o arie naturală protejată de importanţă judeţeană, dar ar trebui să vizitaţi defileul mai ales pentru pitorescul locurilor unde este aşezat. Faţă de „surorile sale “ – Cheile Turzii şi Cheile Turenilor –  Cheile Borzeşti sunt singurele din Apuseni pe care apa le-a sculptat în două sensuri, înspre nord, iar apoi înspre sud. Defileul are un aspect de chei, cu versanţii împăduriţi, motiv pentru care flora este bine reprezentată de pădurea de fag, în amestec cu gorun şi de plante specifice habitatelor forestiere şi stâncăriilor. De asemenea, defileul oferă condiţii bune de vieţuire pentru mai multe mamifere, dar şi pentru numeroase specii de păsări, reptile şi insecte. Spre deosebire de Cheile Turzii, Cheile Borzeştiului sunt mult mai greu de găsit, iar traseul este dificil, curioşii trebuind să treacă prin apă sau pe versanţi ca să le viziteze. Pe drum apar mai multe cascade de o frumuseţe aparte. Accesul se face fie din Turda (DN 75 Turda-Câmpeni, la 17 kilometri de Turda, plecând din dreptul cabanei Buru), fie din satul Borzeşti (pe DJ 107L Turda-Petreştii de Jos-Borzeşti, pe drumul ce duce la Gura Jigăului).

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...