Împrejurimile Clujului, presărate cu locuri demne de vizitat

 Breaking News

Împrejurimile Clujului, presărate cu locuri demne de vizitat

Împrejurimile Clujului, presărate cu locuri demne de vizitat
octombrie 29
10:39 2018

Pentru turişti, dar şi pentru localnicii din Cluj, împrejurimile oraşului oferă numeroase locuri de relaxare, unde zarva oraşului este înlocuită cu peisaje pitoreşti, verdeaţă şi aşezăminte culturale peste care istoria a trasat urme adânci. La marginea Clujului, după o plimbare lejeră cu maşina sau pe jos puteţi ajunge pe strada Tăietura Turcului, un loc plin de istorie. Se spune că, ajunşi aici cu ocazia luptei împotriva principelui ardelean Gheorghe Rakoczi al II-lea, turcii şi-ar fi tăiat drum prin stâncă. Geografii şi geologii se gândesc, însă, mai degrabă că adâncitura terasei dintre valea Someşului şi a Nadăşului s-a format ca urmare a unui fenomen natural. De aici vă puteţi continua excursia pe coama dealului, unde în Evul Mediu erau vestitele vii ale Clujului şi unde străjuieşte şi astăzi statuia în stil baroc a lui Donath, ocrotitorul viilor. La cota 504 m se deschide o privelişte minunată: se poate vedea panorama oraşului spre est, Cetatea Fetii spre vest, fostă proprietate a episcopului catolic al Transilvaniei, distrusă de răsculaţii din 1437 – 1438, iar în zare veţi observa Munţii Gilău, din care se înalţă mândră Vlădeasa. Străbătând Tăietura Turcului se ajunge într-o poiană largă, străjuită de pădurea Hoia şi de Valea Nadăşului, unde se găseşte Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”. La mică depărtare de aici sunt Cheile Baciului unde, în vremurile de demult, exista o carieră de piatră vestită şi un atelier de fierărie din vremea romanilor. Se găsesc aici şi mai multe izvoare cu apă potabilă.

De la cota 617 m până la Dealul Melcilor se desluşeşte bine masivul muntos al Gilăului, Valea Someşului Cald şi a Someşului Rece, culmea care separă Valea Nadăşului de Valea Someşului, iar în zare se pot vedea foarte clar Munţii Meseşului spre nord-est şi dealurile Câmpiei Transilvaniei, spre răsărit.

Spre nord veţi ajunge cu uşurinţă pe platoul numit Lomb, unde în secolul al XIII-lea a existat un sat cu acelaşi nume. De aici se deschide o privelişte frumoasă atât asupra oraşului, iar în zilele senine se poate vedea în zare chiar masivul Rodnei,Continuând traseul se ajunge apoi pe valea Feiurdului şi mai departe, urmând cursul liniştit al Someşului, până la Apahida.

În direcţia sud-estică se ajunge  pe Dealul Feleacului unde se află cel mai înalt punct din împrejurimile Clujului la altitudinea de 832 m în Vârful Peana. Tot în apropiere se află Pădurea Făget, un loc bine cunoscut pentru petrecerea timpului liber.

 

Foto: Cheile Baciului

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...