La Roşiile, liniştea colindă printre casele părăsite

 Breaking News
La Roşiile, liniştea colindă printre casele părăsite
octombrie 29
06:57 2018

 

 

 

Comuna Roşiile are multe poveşti de spus, iar suferinţele acestei localităţi sunt aceleaşi ca şi ale altor comune.

Pentru că este aşezată departe de traiul citadin, tinerii refuză să mai locuiască aici, şi pleacă peste mări şi ţări, în căutarea unui loc de muncă, iar bătrânii trăiesc dintr-o pensie foarte mică. Liniştea colindă printre casele părăsite şi pământurile lăsate în paragină de bătrânii care nu mai au putere să le lucreze. Acesta este portretul şters al comunei Roşiile care, în ciuda strădaniilor autorităţilor de a face satul mai accesibil, pierde tinerii din cauza lipsei locurilor de muncă şi a instabilităţii din ţară. În opinia primarului, depopularea drastică cu care se confruntă este cel mai grav fenomen „Din păcate toată lumea pleacă din sat, după un loc de muncă mai bine plătit, iar, dacă noi nu căutăm, cât de cât, să mai stabilizăm acest exod al tinerilor, o să ne trezim că stăm singuri pe aici. Sunt sate unde la zece case nu este un om şi, din păcate nici perspective nu sunt. Nimeni nu ia în seamă că trei locuri de muncă create într-o localitate înseamnă existenţa a trei familii”, a subliniat primarul din Roşiile, Doru Diaconu.

În opinia primarului, scăderea numărului de copii este alarmantă. La nivelul comunei funcţionează şcoala din centrul localităţii cu clasele de la zero la clasa a VIII-a şi o grădiniţă, în satul Romaneşti: „Pe lângă aceste două grădiniţe am redeschis grădiniţa din satul Zgubea, unde avem numărul minim de copii. Dacă legea ne dă posibilitatea am decis să o redeschidem, fiindcă este greu sa trezeşti un copil de trei ani la ora 6:00 dimineaţa şi să ajungă la ora 13:00 acasă. Clădirea din satul Zgubea a funcţionat până în anul 2008 şi, în tot acest timp, a avut parte de modernizări, dar a trebuit să fie închisă din cauza lipsei copiilor. Anul acesta am analizat însă oportunitatea de o redeschide”, a afirmat primarul din Roşiile, Doru Diaconu.

 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
« sept.   nov. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...