Numele oraşului Huedin, strâns legat de Răscoala de la Bobâlna

 Breaking News

Numele oraşului Huedin, strâns legat de Răscoala de la Bobâlna

Numele oraşului Huedin, strâns legat de Răscoala de la Bobâlna
octombrie 29
18:27 2018

Atunci când vă veţi afla în excursie sau în vizită pe valea Crişului Repede, nu trebuie să uitaţi oraşul Huedin, care polarizează, prin poziţie şi aşezare, întreaga activitate a depresiunii. Numele micului orăşel este strâns legat de Răscoala de la Bobâlna, din anul 1437, când o bună parte din populaţia depresiunii s-a alăturat răsculaţilor. Unul dintre conducătorii acestora a fost Nicolae Valkay, originar din Huedin. De asemenea, şi Răscoala ţărănească de la 1784 a avut un puternic ecou pe aceste meleaguri. Horea, vestitul conducător al moţilor a lucrat ca dulgher la Ciucea şi a ridicat, împreună cu ortacii săi, biserica din Cizer, localitate din judeţul Sălaj, care se află astăzi la Secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Horea a străbătut de nenumărate ori drumurile Huedinului, în peregrinările sale spre Viena. Prima menţiune documentară a orăşelului a fost făcută, însă, în 1332, deşi aşezarea este mult mai veche, fapt atestat de numeroasele descoperiri arheologice (au fost descoperite aici obiecte aparţinând epocii fierului – Hallstadt). Începând cu secolul al XV-lea Huedinul devine un târg de seamă, situat pe drumul comercial care unea Oradea de Cluj şi de aici, mai departe, către Constantinopol. Spre acest centru gravitau o bună parte dintre produsele specifice Munţilor Apuseni, mai ales lemnul, aurul sau vitele.

Astăzi, în orăşelul pitoresc puteţi vizita un mic muzeu etnografic, care oglindeşte creaţia artistică a ţăranilor din depresiune şi din zona Munţilor Apuseni. Tot aici se mai găseşte o biserică reformată din secolul al XVI-lea, având un turn înalt cu foişor, înconjurat cu un drum de strajă. Tot La Huedin veţi vedea un bust din bronz ridicat în memoria lui Avram Iancu, fiul de moţ care s-a identificat cu interesele maselor populare. Nu departe de Huedin se găseşte şi satul Bologa, aşezat pe Valea Henţului. Aici, romanii au construit, chiar la intrarea în munţi, un castru puternic – Castrum Resculum, care avea rol de apărare a întregii regiuni, dar mai ales a aurului exploatat din Munţii Apuseni, care lua drumul Romei. În Evul Mediu, la Bologa se ridica o cetate ale cărei ruine se păstrează până în zilele noastre. Un document din 1399 aminteşte faptul că cetatea funcţiona ca un avanpost de apărare, împreună cu cele 18 sate de pe domeniul ei, şi a aparţinut lui Mircea cel Bătrân.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...