Ocnele de sare au dat viaţă oraşelor clujene

 Breaking News

Ocnele de sare au dat viaţă oraşelor clujene

Ocnele de sare au dat viaţă oraşelor clujene
octombrie 29
18:03 2018

Existenţa multor oraşe de pe teritoriul Clujului de astăzi se datorează în primul rând existenţei ocnelor de sare amenajate aici. Unul dintre aceste oraşe este Turda, iar un altul, la fel de important şi demn de vizitat este Dejul.

Turda medievală renaşte astfel în vecinătatea anticului oraş roman Potaissa, ocnele de sare fiind atestate pe aceste locuri mai întâi într-un document din 1075. Menţionată ca oraş în anul 1297, („civitas Tordensis”), Turda va deveni un oraş cu importante rosturi economice şi politice în secolele XIV – XVI, fiind locul unde se ţineau adunările generale ale Voievodatului Transilvaniei. Aşezarea urbană de pe Arieş a avut în Evul Mediu şi importante rosturi militare, întrucât aici se afla reşedinţa Comitatului Turda, care cuprindea şi o zonă din Câmpia Transilvaniei, până spre Reghin.

 

Un alt oraş apărut în Evul Mediu datorită ocnelor de sare este Dejul, menţionat documentar mai întâi în anul 1214, pentru ca, în 1320 să fie atestaţi aici oameni de condiţie liberă din oraşul Dej şi Ocna Dejului. În 1337 are atributul de forum, dezvoltat în vecinătatea ocnelor de la Dej, la confluenţa Someşului Mic cu Someşul Mare şi a căilor de comunicaţie existente de-a lungul celor două văi, cu legături spre Baia Mare şi câmpia sătmăreană. Dejul devine reşedinţa Comitatului Solnocul Inferior şi va cunoaşte o dezvoltare urbană importantă în secolele XV şi XVI, dar fără a atinge nivelul Clujului, care era încă din secolul al XVI-lea oraş primar al Transilvaniei. O importanţă deosebită a avut şi Sicul, tot datorită ocnelor de sare existente aici, exploatate în secolele XIII – XIV. Localitatea a fost apoi menţionată în anul 1430 ca târg. La Cojocna, menţionată documentar în anul 1199, şi apoi ca târg în 1463 se găseau de asemenea „ocnele Clujului”.

 

Foto: Salina Turda

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...