Principalele instituţii publice din Cluj îşi au sediul în clădiri emblematice pentru oraş

 Breaking News

Principalele instituţii publice din Cluj îşi au sediul în clădiri emblematice pentru oraş

Principalele instituţii publice din Cluj îşi au sediul în clădiri emblematice pentru oraş
octombrie 29
18:00 2018

Printre cele mai interesante clădiri ale Clujului se numără şi cele unde îşi au sediul principalele instituţii publice de aici. Una dintre acestea este Palatul Administrativ, realizat în anul 1910 în stil secession. El a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada care a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial a funcţionat ca primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului, Judeţul Cluj. În faţa Palatului Prefecturii, pe latura de nord a Pieţei Avram Iancu este amplasat inclusiv bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Epoca sa marchează reunirea într-un singur stat a principatelor româneşti Ţara Românească şi Moldova, şi reprezintă prima etapă din istoria modernă a românilor. Un alt edificiu important al Clujului este Palatul Sebestyén, situat pe strada Universităţii, care a fost iniţial sediu pentru Societatea de Asigurare. În prezent, în această clădire funcţionează birourile Uniunii Artiştilor Plastici şi ale Uniunii Scriitorilor, filialele din Cluj-Napoca şi una dintre cele mai mari librării ale oraşului. Palatul de Justiţie vă va uimi prin stilul de construcţie eclectic. Ridicată între anii 1900-1902, la intersecţia dintre Calea Dorobanţilor şi Piaţa Ştefan cel Mare, clădirea are două intrări: una prin faţada nordică şi o a doua prin cea vestică. Acestea prezintă la intrări câte un portic alcătuit din patru coloane dorice, care susţin un balcon aflat la primul etaj.

Un alt obiectiv important al Clujului este Palatul de Finanţe, construit  la sfârşitul secolului al XIX-lea, după proiectul arhitectului Friedrich Mätz, şi care face parte integrantă din ansamblul arhitectural din Piaţa Avram Iancu – alături de Palatul de Justiţie, Palatul Mitropoliei Ortodoxe şi Palatul Regionalei CFR. O particularitate a acestei clădiri o reprezintă faptul că, de la ridicarea ei şi până în prezent şi-a păstrat destinaţia de clădire a diverselor administraţii financiare din zona Clujului.

Cea mai impunătoare clădire care aparţine astăzi instituţiilor de stat clujene rămâne, însă, Palatul Primăriei, ridicat între anii 1896-1897 după planurile arhitectului Ignác Alpár. Încă de la început, acesta a avut rolul de clădire a Comitatului Cluj. Este o clădire impunătoare, realizată în stil eclectic, în forma literei L, latura mică, cu o lungime de aproximativ 47 de metri, fiind reprezentativă pentru întregul oraş. Pe această latură se află situată intrarea principală în edificiu, latura cea mare fiind destinată birourilor personalului administrativ.

 

Foto: Palatul Primăriei

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM.

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...