Ruinele castelelor de la Cluj oferă fragmente de arhitectură veche

 Breaking News

Ruinele castelelor de la Cluj oferă fragmente de arhitectură veche

Ruinele castelelor de la Cluj oferă fragmente de arhitectură veche
octombrie 29
18:20 2018

În judeţul Cluj putem descoperi ruinele unor vechi castele care, tocmai prin faptul că nu au beneficiat de prea multe intervenţii de consolidare din partea restauratorilor oferă astăzi pentru vizitatori mostre de arhitectură veche, neatinsă decât de patina timpului. Un astfel de castel este Castelul Haller din Coplean, comuna Căşeiu, aflat în apropiere de Dej. Veţi regăsi vechea reşedinţă a lui Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei între anii 1734-1755 în localitatea Coplean, lângă municipiul Dej. Aici se pot vedea şi astăzi adevărate fragmente de arhitectură veche. Clădirea este cunoscută şi sub numele de „Castelul cu scoici”, tocmai datorită motivelor arhitectonice sculptate în piatră aflate la ancadramentele ferestrelor. Piatra folosită la ridicarea castelului se presupune că ar fi provenit din fostul castru roman de la Samum.

Castelul a fost ridicat în mijlocul unei proprietăţi de formă dreptunghiulară, având un zid de incintă şi un turn la intrarea pe proprietate. În dreptul intrării principale a palatului era o terasă susţinută de şase coloane care aveau ca ornamente la partea superioară capiteluri în stil ionic. Ulterior au fost adăugate ornamente în stil rococo realizate de sculptorul vienez Anton Schuchbauer (1719-1789). Acoperişul, realizat în stil baroc, a fost distrus de un incendiu în anul 1920, iar după anul 1948 castelul a fost naţionalizat şi transformat în sediu pentru C.A.P. şi ateliere. Castelul este proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

Aceeaşi aparenţă tristă, dar impunătoare şi plină de mister oferă vizitatorilor şi castelul Bocskai din Aghireşu, situat în comuna cu acelaşi nume. În anul 1572, Bocskai Gyorgy ridică aici un castel impunător, în stilul renascentist transilvănean, având o incintă sub formă de trapez cu turnuri la colţuri, care se remarcă prin ancadramentele de piatră ale ferestrelor. Latura de nord era cea care asigura accesul în incintă, construcţia principală fiind poziţionată spre sud, având patru încăperi.

Proprietatea este moştenită de principele Transilvaniei, Istvan Bocskai, iar după moartea sa, în 1606, castelul va fi stăpânit de mai multe familii nobiliare precum Mikes, Haller sau Vargyas. Şi această clădire este astăzi proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...