Statuia lui Baba Novac străjuieşte Turnul Croitorilor

 Breaking News

Statuia lui Baba Novac străjuieşte Turnul Croitorilor

Statuia lui Baba Novac străjuieşte Turnul Croitorilor
octombrie 29
18:37 2018

Statuia lui Baba Novac din Cluj Napoca străjuieşte încă din anul 1975 Bastionul Croitorilor, şi este o operă a sculptorului Virgil Fulicea. A fost ridicată în amintirea lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul, precum şi a vieţii sale zbuciumate. Baba Novac (1530 – 1601) a fost un haiduc mercenar sârb care a luptat împotriva turcilor, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Mihai Viteazul. Acesta a petrecut o bună perioadă a tinereţii sale într-o închisoare turcească, unde i-au fost scoşi toţi dinţii. Baba Novac a fost alături de Mihai Viteazul în luptele duse pentru prima unire a ţărilor române, el fiind cel care l-a alungat pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Acesta îl trădează în cele din urmă pe voievodul muntean, alăturându-se trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta. Baba Novac este arestat din ordinul nobilului transilvănean Ştefan Csaky, care a ordonat executarea acestuia la data de 5 februarie 1601. Haiducul lui Mihai Viteazul a fost ars pe rug în piaţa din Cluj Napoca, fără ca nimeni să intervină. Trupul său, tras în ţeapă, a fost expus public lângă zidul cetăţii, în locul în care şi astăzi se află Bastionul Croitorilor. După lupta de la Gurăslău (3 august 1601), Mihai Viteazul arborează un steag în onoarea comandantului său. În 1936 pe această locaţie este amplasată o troiţă, iar din anul 1975, pe amplasament se află opera realizată de sculptorul Virgil Fulicea, statuia lui Baba Novac. Astăzi doar statuia comandantului, înaltă de 1,80 metri mai aminteşte despre viaţa şi moartea acestui interesant personaj istoric. Pe soclul statuii se află inscripţia: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2018
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...