11 localităţi din sudul judeţului, oportunităţi de branşare la sistemul de gaze naturale

 Breaking News

11 localităţi din sudul judeţului, oportunităţi de branşare la sistemul de gaze naturale

11 localităţi din sudul judeţului, oportunităţi de branşare la sistemul de gaze naturale
noiembrie 10
16:29 2018

Pe 7 noiembrie 2018, preşedintele Constantin Rădulescu a dat curs solicitării conducerii SNTGN Transgaz SA Mediaş de a se întâlni, la sediul Consiliului Județean Vâlcea, cu reprezentanţii acesteia, pentru a-i fi prezentat proiectul” Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze natural pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria” sau pe scurt BRUA Faza I.

În cadrul întâlnirii au mai participat prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al Județului Vâlcea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea, precum și primarii celor 11 unităţi administrativ-teritoriale traversate de gazoductul BRUA. În cadrul dezbaterilor avute la Consiliul Judeţean s-a vorbit despre avantajele și impactul acestui proiect, aflat în faza de implementare, asupra comunităților locale.

 

27 milioane de euro, investiţi prin BRUA în judeţul Vâlcea

 

BRUA este un proiect TRANSGAZ pentru România și Europa, susținut de Comisia Europeană, un proiect a cărui implementare va ridica nivelul de securitate energetică a României. Valoarea totală a investiției este estimată la 478,6 milioane euro, iar cea din județul Vâlcea este estimată la peste 27 milioane euro. Lungimea conductei este de 56,53 km și traversează comunele: Voicești, Drăgășani, Ștefănești, Sutești, Crețeni, Gușoeni, Măciuca, Fârtățești, Tetoiu, Lăcusteni și Zătreni. În județul Vâlcea sunt amplasate şi următoarele obiective ale proiectului: Depozit Material Tubular Zătreni, organizare de șantier și Depozit Material Tubular Gușoeni.

 

Nicolae Concioiu: „Prima solicitare pentru Transgaz ar fi să ne faciliteze accesul la reţeaua de gaze”

 

Potrivit spuselor primarului de la Guşoeni, Nicolae Concioiu, pe raza localităţii pe care o conduce s-au demarat deja lucrările de introducere a conductei. Alesul PSD spune că va profita de această oportunitate în vederea introducerii, în măsura în care este posibil, a reţelei de gaze naturale pentru populaţia din Guşoeni: „Avem una din cele mai mari organizări de şantier care deserveşte toate lucrările pe traseul vâlcean al conductei. Compania aplică o politică europeană prin care trebuie să sprijine comunităţile locale acolo unde îşi desfăşoară activitatea şi unde se investeşte în astfel de obiective. Accentul l-am pus pe sprijinul în ceea ce priveşte introducerea sistemului de gaze naturale în localitate. Probabil aceasta va fi prima solicitare pentru cei de la Transgaz, să ne faciliteze accesul la reţeaua de gaze. Acesta ar fi avantajul de care noi trebuie să beneficiem. Sunt ferm convins că branşarea localităţii nu se va putea face din această conductă, care va trece prin localitate, dar trebuie să găsească o soluţie. Eu promovez ideea, deoarece conducta aceasta se realizează pe un coridor unde mai există şi alte conducte, şi atunci, dacă se vrea, va putea exista posibilitatea să racordeze localitatea la celelalte conducte în sistemul naţional de transport de gaze, mai ales că ultimele modificări legislative creează facilităţi administraţiilor locale în ceea ce însemnă demararea proiectului de înfiinţare a reţelei de gaze naturale. Proiectul nostru este la Ministerul Energiei şi de trei ani s-a blocat”, ne-a declarat primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Transgaz, obligat prin Lege să finanţeze introducerea gazelor în localităţi

Legea pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, a fost promulgată, la jumătatea lunii octombrie, de președintele Iohannis, şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit noii legi, distribuitorii de gaze au obligația să elaboreze și să trimită ANRE pentru aprobare planuri de investiții care se fundamentează pe baza studiilor de perspectivă, realizate pe o durată de minimum 5 ani, prin consultare, cu operatorul de transport și de sistem și cu autoritățile locale din zona de licență. Operatorul de distribuție (Transgaz) nu poate refuza racordarea la sistem și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflați în perimetrul sistemului de distribuție concesionat. Extinderile se realizează în condiții de eficiență economică, în conformitate cu reglementările ANRE:” Operatorul are obligaţia de a realiza un studiu tehnico-economic, întocmit conform procedurii aprobate de către ANRE, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării”, conform noii legi. Nerespectare legii este sancționată cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri a operatorilor din sistem, urmând excluderea acestora de la procedurile de atribuire de noi licențe în domeniu.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...