Butoaiele de la Seaca nu mai sună a gol. Centrul expoziţional de la Călimăneşti şi-a găsit utilitatea

 Breaking News

Butoaiele de la Seaca nu mai sună a gol. Centrul expoziţional de la Călimăneşti şi-a găsit utilitatea

Butoaiele de la Seaca nu mai sună a gol. Centrul expoziţional de la Călimăneşti şi-a găsit utilitatea
noiembrie 16
09:28 2018
  • Un singur pavilion mai este liber din totalul de cinci ale Complexului de la Seaca, care va adăposti, începând cu anul viitor, exponate de arme medievale de la muzeul Brukenthal din Sibiu

 

În 2011, la Seaca se inaugura cel mai modern centru de expoziţii din ţară şi al doilea că mărime după Romexpo. Investiţia totală a fost de 11 milioane de euro, mare parte bani europeni. „Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia”, a fost finalizat de către autorităţile locale din Călimăneşti, în colaborare cu cele judeţene.  Până de curând, investiţia a mers pe pierdere, creând, în ultimii ani, găuri mari atât în bugetul Consiliului Judeţean dar mai ales în cel al oraşului Călimăneşti. Inaugurat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu 8 ani, Centrul Expoziţional se dorea a fi un boom al mediului de afaceri şi de turism din judeţul Vâlcea. Însă socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi în aceşti ani „butoaiele” expoziţionale au fost „umplute” doar cu evenimente sporadice. Totodată, incompetența managerială şi-a spus şi ea cuvântul, Centrul fiind la un pas de a intra în insolventă, din cauza unor sentinţe judecătoreşti definitive prin care societatea care coordona activitatea era obligată la plata unor sume de bani, reprezentând salarii neplătite pe mai multe luni de zile. Astfel că, atât primăria Călimăneşti cât şi Consiliul Judeţean au fost bune de plată, tocmai pentru a evita intrarea în insolvență şi implicit returnarea celor aproape 6 milioane de euro primiţi de la Uniunea Europeană.

 

 

În 2018, Consiliul Judeţean Vâlcea şi-a luat mâna de pe Centrul Expoziţional

 

În urmă cu două luni, consilierii judeţeni au luat decizia de a dizolva, după cinci ani de la înfiinţare, societatea sub tutela căreia funcţiona Centrul Expoziţional, lăsând pe umerii administraţiei locale din Călimăneşti funcţionarea şi întreţinerea „butoaielor” expoziţionale. Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu declara, la momentul respectiv, ca rolul instituţiei pe care o conduce în acest proiect s-a încheiat, iar investiţia intra sub tutela exclusivă a primăriei Călimăneşti: „Consiliul Judeţean şi-a îndeplinit obligaţiile, a pus bani, a făcut societatea, cinci ani am asigurat sustenabilitatea, s-au încheiat cei cinci ani, beneficiarul acestei investiţii este Primăria Călimăneşti şi Consiliul Local Călimăneşti. Prin urmare, se duce această investiţie acolo unde îi este locul şi va fi administrată de cel pentru care s-a construit”, declara, pe 30 septembrie 2018, preşedintele Constantin Rădulescu.

 

Florinel Constantinescu: „Inactivitatea de la Centrul Expoziţional ne producea o imagine negativă”

 

 

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu recunoaște ca administrația locală din Călimănești a făcut eforturi mari pentru a susține activitatea centrului și să-i găsească, în toți acești ani, o utilitate: „De-a lungul timpului, am tot încercat să rezolvăm această problemă, atât în ceea ce priveşte bugetul oraşului Călimăneşti cât şi pentru aşezarea respectivă, fiind exact la intrarea în oraşul nostru şi de fiecare dată, inactivitatea de acolo ne producea o imagine negativă şi nu una pozitivă, aş spune, pentru care a fost finanţat şi realizat un astfel de proiect, de expoziţii şi întâlniri la un nivel înalt. Avem o capacitatea foarte mare acolo, un pavilion mare şi alte patru mai mici. Pot spune că, în prezent, pavilionul mare este închiriat pe tot parcursul anului şi trei din pavilioanele mici sunt închiriate şi beneficiază de contracte pe parcursul a mai multor ani, trei sau cinci ani. Un singur pavilion nu are o activitate reglementată, respectiv cel pentru care Muzeul Judeţean Vâlcea şi-a exprimat dorinţa, împreună cu Consiliul Judeţean Vâlcea şi printr-un protocol de colaborare cu Muzeul Brukenthal Sibiu, pentru a realiza o expoziţie cu piese de la cele două muzee, fapt ce ne-a făcut să acceptăm ideea dânşilor şi să nu închiriem acel pavilion pentru alte activităţi. Cu alte cuvinte, rezultatele proiectului deja sunt vizibile şi nu mai ocupă nici cheltuieli din bugetul local şi ne dau siguranţa unui proiect, aşa cum a fost conceput, economic şi să aducă venituri pentru bugetul local”, a spus primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...