La Lăpuşata,  Învăţământul a fost mereu important pentru comunitate 

 Breaking News
La Lăpuşata,   Învăţământul a fost mereu important pentru comunitate 
noiembrie 26
13:08 2018

 

Risipită în mijlocul judeţului şi udată de apele pârâului Cerna, comuna Lăpuşata, prin aşezarea sa, se află într-o zonă unde agricultura şi creşterea animalelor reprezenta ocupaţia tradiţională a satului. Aici,înainte de revoluţie, oamenii munceau de primăvara devreme până toamna târziu la câmp, pentru a-şi asigura traiul. Podul caselor era plin de grâu sau de porumb, iar şura era înţesată cu fân pentru animale. Oameni bucuroşi, dornici de mai bine, locuitorii acestei aşezări au pus în practică spiritul de iniţiativă, hărnicia şi priceperea, iar învăţământul a constituit întotdeauna farul călăuzitor, direcţionând viaţa tuturor copiilor care au trecut pragul şcolilor din Lăpuşata. Prima şcoală s-a ridicat la Lăpuşata în satul Săruleşti, pentru ca, mai apoi, comunitatea să ridice în fiecare dintre cele cinci sate câte o şcoală. Astăzi, la Lăpuşata mai funcţionează doar o singură şcoală, iar autorităţile privesc şi ele neputincioase la depopularea satului. De la Revoluţie tinerii părăsesc în continuare satul în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit şi a unei perspective de viitor, dar şi din cauza unui mediu social nefavorabil. Frumuseţea locului şi aşezarea comunei pe dealuri pline de verdeaţă, departe de zonele poluate, contrastează puternic cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite.

În Lăpuşata mai funcţionează în prezent o singură şcoală

Primarul spune că a acordat o atenţie deosebită pentru unităţile de învăţământ, astfel că elevii îşi desfăşoară activitatea acum în cele mai bune condiţii. „În prezent, şcoala din Lăpuşata nu are nevoie de nici o intervenţie. Locaţia este izolată termic, are geamuri termopan, încălzire centrală, lambriuri, grupuri sanitare interioare, iar sălile de clasă au mobilierul într-un stadiu bun. La fel este şi grădiniţa, o locaţie care oferă copiilor din Lăpuşata confortul necesar”, mai spune primarul. În grădiniţă funcţionează două săli, împărţite în două grupe. În curtea şcolii, administraţia locală a amenajat pentru copii un teren sintetic de dimensiuni standard, dar şi o scenă în aer liber: „La şcoală mai avem de amenajat două săli de clasă, una dintre ele o vom transforma într-o mică sală de sport de dimensiunile 10/ 8 metri pătraţi şi o vom dota inclusiv cu necesarul de mobilier de care o sală de sport are nevoie. Clădirea şcolii a fost reabilitată, inclusiv la exterior, cu fonduri alocate din bugetul local”, a declarat primarul din Lăpuşata.

Claudia Şchiopu

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

noiembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« oct.   dec. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...