Daniel Băluţă: „În această mică Românie, la Vaideeni, 2018 a fost cu adevărat un an centenar”

 Breaking News
  • No posts were found

Daniel Băluţă: „În această mică Românie, la Vaideeni, 2018 a fost cu adevărat un an centenar”

Daniel Băluţă: „În această mică Românie, la Vaideeni, 2018 a fost cu adevărat un an centenar”
noiembrie 30
09:57 2018

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluță a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localității. Cum a sărbătorit comuna Vaideeni Centenarul Marii Uniri, cum a fost anul 2018 din punct de vedere investițional, dar și ce așteptări are de la anul 2019, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Împact real: Ce informaţii ne aduceţi despre stadiul celor zece proiecte aflate în desfăşurare pe raza localităţii Vaideeni?

 

Daniel Băluță: Nouă din totalul de zece proiecte se află în continuare în proceduri de licitaţie. În sfârşit, au început lucrările de modernizare a Şcolii Vechi, o investiţie care se realizează cu fonduri europene. Termenul de finalizare este de un an şi jumătate, dar dacă lucrările se desfăşoară într-un ritm bun, atunci mi-aş dori să facem inaugurarea la Festivalul „Învârtita Dorului” din vara anului viitor. Prin finalizarea acestei investiţii, vom avea un adevărat centru cultural, vom muta biblioteca, vom realiza un muzeu cu obiecte tradiţionale, iar clădirea îşi va păstra arhitectura. În primăvară, vom amenaja şi trotuarele şi vom crea o nouă faţă centrului localităţii, care este şi monument de gradul B. Pentru o parte din lucrări, în special cele pe calamitaţi, s-au finalizat licitaţiile şi constructorii vor începe lucrările, cel mai probabil, în primăvara anului viitor, deoarece acum vremea nu mai permite lucrări majore. Cert este ca anul viitor toată comuna va fi transformată în şantier. Cred că în vacanţa de vară se va lucra intens la modernizarea şcolilor, indiferent de situaţie, pentru că noul an şcolar să-l începem în clădiri modernizate. Este vorba despre şcolile de la Marița, Atârnaţi şi Vaideeni, proiecte derulate prin PNDL-2. Sperăm că anul acesta să finalizăm şi alimentarea cu apă, un proiect derulat prin PNDL-1 şi proiectul de asfaltare, tot prin PNDL-1, unde mai avem de turnat stratul 2 de asfalt. S-au întârziat lucrările deoarece firma a intrat în insolvență, dar a găsit, în sfârşit, soluţii să vină să finalizăm această investiţie.

 

Împact real: Ce alte proiecte, în afară de modernizarea şcolilor, mai aveţi prinse la finanţare prin PNDL-2?

 

Daniel Băluță: Mai avem un proiect de modernizare, dotare şi extindere dispensar uman, un proiect în valoare de aproape 20 miliarde lei vechi şi încă un proiect de modernizare a unor drumuri de interes local în satul Vaideeni-Găbreni spre Crucea de Piatră, Dealul Urşani, Padeş şi Floreşti. Cred că în primăvară vor începe investiţiile şi la drumuri, suntem pe final cu licitaţia la proiectare, urmează execuţia pe lucrări. În total, avem cinci proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale, prin PNDL-2, în valoare totală de peste 160 miliarde lei vechi. De asemenea, avem modernizarea căminului cultural, un proiect depus pe fonduri europene, proiect declarat eligibil, în aşteptare. Aşteptam sesiunea următoare, din ianuarie, când se vor realoca fonduri şi sperăm să prindem şi noi finanţare. Tot pe fonduri europene avem şi trei proiecte depuse pentru modernizarea drumurilor agricole pentru care aşteptam finanţare, şi ele sunt tot eligibile, în aşteptare.

 

Împact real: Chiar înainte cu două zile de sărbătoarea localităţii „Învârtita Dorului”, centrul comunei a fost distrus de ape. S-au început lucrările de regularizare a pârâului Luncavăţ?

 

Daniel Băluță: În legătură cu acest subiect, aş dori să aduc mulţumiri atât ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a fost prezent la Vaideeni, când furia apelor a făcut prăpăd în localitate şi ne-a promis sprijin pentru remedierea efectelor calamitaţilor şi a pagubelor produse. Totodată, vreau să le mulţumesc pentru implicare şi sprijin preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectului judeţului Florian Marin şi a directorului ABA Olt, Stefan Prală, fără de care nu am fi putut remedia situaţia atât de gravă în care se afla localitatea noastră. Revenind la pârâul Luncavăţ, lucrările pentru regularizarea pârâului sunt realizate în proporţie de 80%. Sunt două proiecte foarte mari, deja 40% din gabioanele noastre sunt realizate deja în zona Atârnaţi, apoi vine ABA Olt cu investiţia lor care pe Luncavăţ este realizată în proporţie de 80%, iar pe Valea Plopilor s-a efectuat regularizare pentru îndepărtarea efectelor calamitaţilor, urmând ca din primăvară să se demareze şi acolo investiţia în sine, cu ziduri de sprijin, gabioane etc. La fel am procedat şi noi pe DC 154 pe Tălăngi, întâi am pus în siguranţă platforma de drum şi în funcţie de timp să continuăm şi partea de turnat beton şi asfalt.

 

Împact real: Vaideeni a fost, din nou, cea mai afectată localitate din judeţul Vâlcea, în urma ploilor abundente din această vară. Ce fonduri a primit, efectiv, pentru remedierea situaţiei?

 

Daniel Băluță: Comuna Vaideeni nu a primit nici 10% din necesarul pe care l-am făcut. Conform raportului ISU însuşit de Comisia Judeţeană a primit în jur de 60 miliarde lei vechi din totalul solicitat de peste 800 miliarde lei vechi, deci în jur de 8-9% din necesar. Pentru răutăcioşi, care consideră că localitatea Vaideeni a primit prea multe fonduri, aş vrea să menţionez că localitatea noastră a fost cea mai afectată din judeţ, urmată de drumurile judeţene (prin Consiliul Județean) şi de Băbeni. În rest, eu nu am văzut să se plângă în mass-media primari că au avut calamitaţi, sau poate doar după alocările de fonduri, când au văzut că ei nu au primit mai nimic. La noi au fost prezenţi toţi miniştrii, care au constatat personal dezastrul şi era normal să şi primim ceva fonduri. Să nu uităm că Luncavăţul şi Valea Plopilor au făcut dezastru şi în 2014 şi în 2010 şi fără sprijinul Consiliului Judeţean şi al ABA Olt nu am fi putut reuşi o astfel de investiţie. Sperăm ca la rectificarea următoarea să primim fonduri pentru cei trei torenţi unde s-au produs aceste dezastre pentru că avem zece case care erau în pericol de atunci şi pentru care nu am primit fonduri. Gospodăriile respective sunt în pericol de prăbuşire dacă nu se intervine.

 

Împact real: Cum a fost anul 2018 din punct de vedere investiţional?

 

 

Daniel Băluță: Anul 2018, cu toate nenorocirile care s-au produs, la Vaideeni a fost cu adevărat un an centenar, cu evenimente deosebite unde am sărbătorit această uniune a comunităţii şi să nu uităm că în Vaideeniul ăsta noi suntem o mică României. Avem locuitori din toate zonele Ardealului, din Oltenia, Muntenia şi aici în comunitatea noastră mică am sărbătorit 50 de ani de la „Învârtita Dorului”, 50 de ani de la înfiinţarea „Pastorul”, am sărbătorit Marea Unire împreună cu Asociaţia „Moştenitorii” şi Şcoala Vaideeni, ne-am comemorat eroii de neam la monumentul din centrul localităţii. Vor urma tradiționalele baluri în toate zonele și „Balul Oierilor” care se va desfășura pe 1 ianuarie 2019.  Dovada cea mai clară a acestui sentiment de forţă şi uniune al comunităţii a fost dovedit la „Învârtita Dorului” când cu două zile înainte noi eram distruşi de calamităţi şi totuşi am reuşit să facem faţă foarte bine şi să organizăm acest festival. În aceste momente, comunitatea din Vaideeni şi-a demonstrat adevărată valoare. Dumnezeu ne pune la încercări, dar ne şi ajută, să devenim mai puternici pe zi ce trece, iar comunitatea din Vaideeni este una puternică. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, le doresc şi eu tuturor locuitorilor comunei Vaideeni „La mulţi ani”, să rămână uniţi şi să-şi demonstreze forţa aşa cum au făcut-o de fiecare dată când comunitatea a fost pusă la încercare.

 

Împact real: Ce aşteptări aveţi de la 2019?

 

Daniel Băluță: Pentru anul 2019, speram să şi finalizam cele zece proiecte pe care le avem în diferite stadii de implementare, să sperăm că anul 2019 să fie un an al tăierii panglicilor. În rest, sperăm într-o mai multă linişte şi uniune la nivel naţional, la tot ce înseamnă român, iar cei care veghează la integritatea poporului român să-şi facă treaba.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...