Daniel Muşat:„Mandatul acesta, implicitaceşti doi ani au fost cei mai grei”

 Breaking News
Daniel Muşat:„Mandatul acesta, implicitaceşti doi ani au fost cei mai grei”
decembrie 03
11:11 2018

 

 

Primarul localităţii Milcoiu a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre proiectele pe care le va implementa, precum şi despre nevoile cetăţenilor. Cum a fost anul 2018, în ce stadiu sunt investițiile începute prin PNDL-2, şi dacă rectificarea din această toamnă a restabilit minusul din bugetul local produs în urma măsurilor fiscale din acest an, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Rectificarea din această toamnă a restabilit minusuldin bugetul local,produs în urmamăsurilor fiscaledin acest an?

Daniel Muşat: 2,6 miliardede lei ne-au luat la începutul anului şi ni s-au înapoiat 310 milioane de lei vechi. Eu sper să primim ceva la această rectificare care se anunţă în decembrie, altfel situaţia noastră nu este una tocmai bună. Pentru administraţia locală din Milcoiu, referitor la investiţii, acest Guvern ne-a încetinit dezvoltarea localităţii. De când sunt primar şi până în prezent nu am avut mai puţini bani alocaţi decât acum, cu acest Guvern. La începutul anului, prin acea formulă, Primăriei Milcoiu i s-au luat 2,6 miliardede lei din cont. Mai mult, tot din acelaşi buget s-au mărit salariile angajaţilor, măriri pe care noi nu le-am putut face aşa cum au făcut celelalte primării, fapt care adus la nemulţumirea salariaţilor din cadrul acestei primării. De anul viitor trebuie să acordăm şi bonuri de masă, bani pe care trebuie să-i scoatem tot din acelaşi buget. Anul acesta nu am mişcat nimic, nu am făcut nicio investiţie cu bani din bugetul local,am reuşit doar să ne administrăm. 2,6 miliarde pentru noi sunt bani pentru o localitate ca a noastră. Am început să pun becuri de iluminat stradal economice, dar cumpăr cu ţârâiala, câte două – trei, fiindcă nu îmi permit să fac un proiect care costă trei sau patrumiliarde de lei. În situaţia aceasta mă cârpesc așa cum pot, fiindcă nu am cu ce să fac treabă.Iar, angajaţii acestei primării au salarii decente, comparativ cu alte primării care au sărit calul. Nici impozitele nu pot să spun că le-am mărit, fiindcă oamenii sunt săraci. Poate am să le măresc de la anul cu5% sau 10%, şi asta ar însemna 300 sau 400 de milioane de lei vechi în plus la bugetul local, o nimica toată. În situaţia aceasta suntem legaţi de mâini şi de picioare, fiindcătotul vinede la acest buget sărac.Cea mai bună decizie a fost a fostului ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov,care a alocat fiecărei localităţi cate 15 miliarde. Atunci am ştiut clar ce pot face în anul respectiv.

 

Impact real:Mai așteptați fonduri la final de an? Sunt primari care așteaptă rectificarea bugetară, despre care nu se știe dacă se va face și nu se știe dacă vor ajunge bani și la primării.

Daniel Muşat: Închidem acest an cu datorii. Nici până astăzi nu ni s-au alocat banii pentru proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare pe o lungime de şapte kilometri, proiect care s-a derulat prin OG 577. Am reuşit să punem din bugetul local 8 miliarde de lei, daravem o restanţă şapte miliarde. Proiectul este realizat în procent de 75%. Abia acum am rupt promisiunea că ni se vor alocafonduri. Pentru finalizare ar mai fi nevoie de montarea staţiei de epurare. Am speranţa că, la această rectificare, pe care o aşteptăm luna aceasta, vom primi banii. Aceşti doi ani au fost foarte grei din punct de vedere investiţional. Dacă mergem în continuare în ritmul acesta şi în anul care vine, va fi foarte greu. Trăim cu speranţa,ne uităm în jur, iar realitatea este cruntă, nu prevăd o soartă mai bună. Şi în privinţa bugetului nu mă aştept la nimic, m-am săturat de promisiuni. Dacă lucrurile merg în continuare aşa,nu voi mai candida la funcţia de primar. Să stau de dragul de a fi primar şi să nu pot să îmi îndeplinesc promisiunile față de comunitate, nu sunt de acord. Din păcate, lucrurile nu merg bine din motive independente de voinţa mea.

 

Impact real: Ce părere aveţi despre decizia Curții Constituționale privind legeapensiilor speciale pentru aleşii locali, ca fiindneconstituţională?

Daniel Muşat: Formularea este greşită. Cerem să se fac un calcul corect al veniturilor şi să ne dea dreptul nostru, ca al fiecărui cetăţean din România, conform cotizaţiei pe care o dăm statului, ţinând cont de prevederi similare care se aplică aleşilor locali din alte ţări din Uniunea Europeană, fiindcă acest fapt a dus la pensii derizorii pentru mulţi primari. Este posibil ca un primar cu şase mandate să iasă la pensie cu un venit de 1100 de lei? Nu cerem pensii speciale, nu cerşim nimic, vrem să ni se facă un calcul corect, conform cotizaţiilor.

Sunt primarul acestei localităţi de trei mandate, iar dacă astăzi ies la pensie, voi avea o pensie de nimic. Nimeni nu ia în considerare faptul că a fi primar însemnă responsabilitate, adică stres, iar o sumă de 400 de lei lunar pentru fiecare mandat nu este o sumă mare. Însă, expresia de „pensie specială” a speriat lumea.

 

Impact real: În cele trei mandate pe care le-aţi avut, ca primar,pe care l-aţi defini ca fiind cel mai eficient?

Daniel Muşat: Cel de-al doilea mandat a fost cel mai bun din punct de vedere al investiţiilor. Ni s-au alocat fonduri pentru proiectele depuse, pentru cofinanţări, am avut bani pentru avize şi am putut administra aparatul administrativ fără probleme.Mandatul acesta și, implicit,aceşti doi ani au fost cei mai grei. Mergem din ce în ce mai rău, iar acest lucru este cert. Sărăcia îşi pune amprenta asupra comunităţii. Am observat ce se întâmplă şi nu am mărit birurile la începutul acestui an, pentru a acoperi golul din buget, aşa cum au gândit alţi primari, iar salariile le-am mărit în funcţie de buget. Ca dovadă, salariile angajaţilor din Primăria Milcoiu sunt cele mai mici, comparativ cu alte primării din judeţ. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea primăriei, schimbarea acoperişului, să construim o rampă la primărie, să facem o intrare la centrală,o alee pietonală pe DN7 şirigole pe drumurile comunale, acolo unde nu sunt.

 

Reporter: La final de an, în ce stadiu sunteți cu investițiile începute prin PNDL-2?

Daniel Muşat:Extinderea rețelei de distribuție în satulCiutești-Lunca, modernizarea drumului comunal 27 prin asfaltare până la kilometrul 1+130 și construirea de podețe şi

modernizarea prinasfaltare a drumurilor comunale 26 și 28 sunt proiectele pentru care administraţia locală din Milcoiu a primit fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Din toateaceste investiţiis-a finalizat proiectul de apă, în satul Ciuteştişi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale DC 28 şi DC 26, în satele Izbăşeşti şi Ciuteşti, lucrări pentru care sunt mulţumit. Al doilea proiectcare s-a derulat anul acesta cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării esteconstruirea a şase podeţe pe Valea Comanca,un proiect la care încă se lucrează.

 

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?
Probabil, nu de putine ori ai auzit replica: „Imbraca-te mai gros ca o sa racesti!” si cu toate ca ai respectat-o ad literam, tot nu ai reusit sa eviti inevitabilul.

 

Pregătiri în fermă de vaci pentru sezonul rece

Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute.

Saltelele care îți amintesc de somnul dulce al copilăriei

Cea mai frumoasă perioadă a vieții oamenilor este, în cele mai multe cazuri, copilăria. Atunci când îți aduci aminte de copilărie rememorezi inevitabil fel și fel de momente, jocuri, prietenii, școală, grădiniță, dar și somnul dulce care pe atunci nu prea îți surâdea, dar pe care acum ți-l dorești înzecit.

Cheia unui dormitor vintage – Noptiere și dulapuri din lemn masiv

Trăim în era în care două curente estetice se bat pentru supremație: modernism versus vintage. În timp ce unii preferă atmosfera rece și minimalistă a stilului contemporan, alte persoane s-au săturat de acest cadru.

Stirile pe zile

decembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...