În satele văii Cernişoarei se păstrează obiceiurile specifice anotimpurilor

 Breaking News
În satele văii Cernişoarei se păstrează obiceiurile specifice anotimpurilor
decembrie 03
10:41 2018

 

 

Ca un răboj unde sunt încrustate principalele sărbători ale anului,Calendarul popular a intrat de multă vreme în conştiinţa locuitorilor din satele aflate pe Valea pârâului Cernişoara, deseori intersectându-se cu cel religios. În monografia localităţii se spune că, pe aceste meleaguri, sărbătorile şi tradiţiilenprovin din antichitatea daco-romană și au fost ţesute în jurul calendarului popular. Aici, obiceiurile de iarnă cunosc o amploare deosebită, ele fiind dedicate atât încheierii unui an vechi, cât şi începutului unui an nou. Cu acest prilej, încheierea anului care a trecut este marcată prin colinde, iar la începutul anului nou se sorcovește. După obicei, cântecele, colindele, urăturile de pluguşor şi de sorcovă duc din an în an şi din casă-n casă mesajul lor de belşug şi sănătate, de bucurie şi de voie bună. Pentru că toamna bate grăbită la uşă, ziua de 14 septembrie, Ziua Crucii,în Calendarul popular este dedicată culegerii ultimelor plante de leac. Se spune că, în această zi florile se plâng una alteia că se usucă,iar cele care înfloresc după această zi sunt socotite plante necurate. În satele Văii Cernişaorei, la această dată începe culesul viilor şi bătutul nucilor. Legat de tradiţiile străvechi ale comuneise spune că, în această zi şerpii, înainte de a se târî în adăposturile lor s-ar aduna în alunişuri, unde se încolăcesc unii cu alţii, plămădind pietre nestemate.Legat de aceasta, în satul Mădulari circulă o legendă. Se spune Gheorghe Papuc, zis „ Bojoiu” a văzut într-o zi, într-un aluniş din Dealul Sânilor doi şerpi care se luptau între ei. Iniţial acesta a avut intenţiasă-i omoare dar, parcă vrăjit de scenă, a observat cum din spuma rezultată din aceştia, prin încolăcirea unuia de celălalt s-a plămădit o piatră nestemată. Şerpii, văzând acea piatră nestemată şi mai vârtos se luptau,până când unul dintre ei s-a dat bătut şi a fugit. Şarpele învingător a înghiţit nestemata, transformându-se în zmeu și luându-şi zborul:„Locuitorii Cernişoarei sunt oameni harnici şi pricepuţi, care au lucrat cu dăruire pământul, dându-i valori nebănuite. Rocile cristaline, calcarele, pietrişul şi zăcământul care a dat strălucire aşezării de pe Valea Cernişoarei a fost „aurul negru” – cărbunele.„Am încercat să dăm atenţia cuvenităsărbătorilor şi tradiţiilorcare se respectă aici încă din antichitatea daco-romană.Cea mai frumoasă şi caldă sărbătoare din an este, fără îndoiala, Crăciunul. Sărbătoare a bucuriei, a speranţei şi a fericirii, Crăciunul reuşeşte să aducă laolaltă familii şi prieteni, aşa cum, în unele cazuri, nu se întâmplă niciodată peste an. Tradiţiile de Crăciun sunt cele care ne pot transforma, cu adevărat, în familie”,ne-a mărturisit primarul din Cernişoara, Mihai Ionescu.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?
Probabil, nu de putine ori ai auzit replica: „Imbraca-te mai gros ca o sa racesti!” si cu toate ca ai respectat-o ad literam, tot nu ai reusit sa eviti inevitabilul.

 

Pregătiri în fermă de vaci pentru sezonul rece

Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute.

Stirile pe zile

decembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« nov.   ian. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...