Primarii vâlceni încheie anul cu datorii. Administraţiile locale îşi iau adio de la rectificarea bugetară programată la sfârşitul anului

 Breaking News
Primarii vâlceni încheie anul cu datorii. Administraţiile locale îşi iau adio de la rectificarea bugetară programată la sfârşitul anului
decembrie 08
18:54 2018

Majoritatea administraţiilor locale vâlcene vor încheia anul 2018 cu datorii înregistrate în urma cheltuielilor de funcţionare, a proiectelor aflate în derulare sau ca urmare a salariilor mărite începând cu ianuarie 2018 şi fără sustenabilitate bugetară până la finalul anului. Rectificarea bugetară întârzie să apară, deşi fusese anunţată cu surle şi trâmbite de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pentru luna noiembrie. Potrivit proiectului de rectificare, se vor tăia bani de la Transporturi, Educaţie şi Cercetare. Deşi Ministerul Finanţelor primeşte, teoretic, cea mai mare sumă în urma rectificării de la finele anului, respectiv 2,69 miliarde lei, banii nu vor ajunge în visteria unităţilor administrativ teritoriale, ci pentru acţiuni generale desfăşurate de minister. Mai mult decât atât, se pare că, deşi a anunţat că bugetul fiecărei primarii va fi în 2018 cel puţin la nivelul celui din 2017, lucrurile nu stau deloc aşa, iar sumele au fost, în anumite situaţii, chiar şi înjumătăţite. Este cazul primăriei comunei Budeşti, care a fost „faultata” de Guvern, la începutul anului, cu aproape 1 milion de euro, sau al primăriei Stoeneşti, care a fost vitregita cu peste 20 miliarde lei vechi. Pentru cea din urmă comună, Ministerul Finanţelor a alocat, în luna august, aproape 10 miliarde lei vechi, însă nu întreaga suma care îi fusese luată la început de an.

 

Buget de austeritate în 2018. Ministerul Finanţelor susţine că sumele alocate echivalează cu cele din 2017

Faptul că în 2018, primăriile vâlcene s-au bazat pe un buget auster şi ca situaţia nu se va îndrepta nici prin rectificarea bugetară de la finele anului a fost semnalată şi de liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican. Deputatul liberal spune că Ordonanţa de urgenţă privind a doua rectificare bugetară din acest an reprezintă cel mai mare coşmar al administraţiilor publice locale din România. „Nu numai că în acest act normativ nu se regăseşte suplimentarea sumelor repartizate administraţiilor publice locale, aşa cum sperau aleşii locali în urma promisiunilor mincinoase ale reprezentanţilor PSD, dar la art. 25 se specifică foarte clar că «se diminuează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale alocate potrivit prevederilor art. 27 alin. (1) lit. c2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, cu suma de 529.801 mii lei, reprezentând sume nesolicitate de către unităţile administrativ teritoriale, aflate în sold». Pentru a avea un termen de comparaţie, această sumă pe care Guvernul o taie de la administraţiile publice locale reprezintă aproximativ o treime din totalul fondurilor alocate administraţiilor publice locale la rectificarea bugetară din septembrie”, declară liberalul Buican.

Din păcate, veştile proaste pentru administraţiile publice locale nu se opresc aici, fiind improbabil să mai existe vreo alocare de fonduri în acest an. În ciuda multiplelor semnale din partea primăriilor conform cărora au fonduri mai mici decât anul trecut, Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul unui răspuns la una din interpelările deputatului Cristian Buican, menţionează că „s-a asigurat un nivel al sumelor provenite din cotele din impozitul pe venit şi al sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale estimate a fi încasate în anul 2018 cel puţin egal cu nivelul aceloraşi sume încasate de unităţile/subdiviziunile administrativ teritoriale în anul 2017”.

Ministerul Finanțelor Publice i-a prezentat deputatului Buican o situație inexactă pe tema alocării de fonduri?

Pe această cale, parlamentarul liberal susţine că va solicita administraţiilor publice locale date exacte privind diferenţele de alocări de fonduri dintre anii 2017 şi 2018, considerând că Ministerul Finanţelor Publice i-a prezentat o situaţie diferită decât cea reală, iar, potrivit Legii răspunderii ministeriale, prezentarea de date inexacte Parlamentului poate constitui infracţiune. Deputatul Buican consideră că această rectificare bugetară ne dezvăluie şi dezastrul pe care Guvernanţii de la PSD-ALDE l-au făcut în finanţele ţării: „Atunci când tai fonduri de la Transporturi, mai ales de la construcţia de autostrăzi, de la Educaţie şi de la Cercetare, că să peticeşti găurile lăsate de dobânzi şi creşterile salariale, este clar că viitorul nu sună deloc bine”. Pe această cale, deputatul Cristian Buican îi acuză public pe reprezentanţii PSD de amanetarea viitorului acestei ţări, printr-o politică păguboasă, de devalizare a bugetului statului în scop pur personal.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

decembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« nov.   ian. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...