„Alegerea de june” de la Muereasca a devenit patrimoniul viu al comunităţii

 Breaking News
„Alegerea de june” de la Muereasca a devenit patrimoniul viu al comunităţii
decembrie 18
12:20 2018

La Muereasca de Sus, în ultimele şapte decenii, lumea satului nu poate concepe petrecerea sărbătorilorde iarnă fără „Alegerea junelui”. În seara de Bobotează sătenii se adunăla hora tradiţională, nechemaţi de cineva, și aleg dintre flăcăii satului pecei trei conducători ai cetei care, în noaptea dintre Bobotează şi Sf. Ion vorcolinda prin sat. A doua zi, la biserică, îi vor „boteza” pe enoriaşi, iar lahora satului îi vor cinsti pe săteni cu un pahar de vin. „Alegerea de june”,aşa cum se practică ea astăzi la Muereasca de Sus este mai mult decât un obicei îndătinat,este o realitate desprinsă din negura vremurilor, făcând parte de secole dinviaţa satului.

La Muereasca de Sus, de Bobotează, obştea satului, în frunte cu primarul, alege pe cel mai vrednic şi voinic flăcău şi-l declară June, iar preotul, de Sf. Ion, învesteşte acest „personaj” cu unul dintre atributele sale sacre, conferite prin harul preoţesc, acela de a-i „boteza” pe oameni.Din monografia localităţii „Alegerea de june, ritual şi spectacol” reiese faptul cănu există atestări istorice ale existenţei acestui obicei la Muereasca de Sus, însă legendele locului converg spre a recunoaşte în alegerea de june un obicei vechi, îndătinat, moştenit, practicat în Muereasca de Sus încă de la începutul veacului al XX-lea. Cert este că argumentul unicităţii obiceiului este incontestabil „Alegerea de june”, în forma în care se desfăşoară la Muereasca de Sus este un unicatnu numai la Vâlcea ciîn întreaga ţară. „Alegerea de june” esteun obicei pe cât de vechi, pe atât de viabil, care, păstrându-şirosturile tradiţionale, se încarcă treptat cu funcţii noi, devenind o sărbătoare a întregii comunităţi. Faptul că protagonistul ei este un tânăr „ junel”,ca simbol al vitalităţii, vredniciei şi vivacităţii, este cel mai convingător argument pentru promovarea acestui obicei ca brand cultural al localităţii. Înscrierea „Alegerii de june” alături de alte manifestări etnoculturale ale Vâlcii în Ghidul European de Dezvoltare Rurală este nu numai un act de recunoaştere, ci şi un impuls spre o mai bună valorizare a tradiţiei”, spuneIon Ungureanu, primarul comunei Muereasca.

Claudia Şchiopu ���

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

decembrie 2018
L Ma Mi J V S D
« nov.   ian. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...