„Alegerea de june” de la Muereasca a devenit patrimoniul viu al comunităţii

 Breaking News

„Alegerea de june” de la Muereasca a devenit patrimoniul viu al comunităţii

„Alegerea de june” de la Muereasca a devenit patrimoniul viu al comunităţii
decembrie 18
12:20 2018

La Muereasca de Sus, în ultimele şapte decenii, lumea satului nu poate concepe petrecerea sărbătorilorde iarnă fără „Alegerea junelui”. În seara de Bobotează sătenii se adunăla hora tradiţională, nechemaţi de cineva, și aleg dintre flăcăii satului pecei trei conducători ai cetei care, în noaptea dintre Bobotează şi Sf. Ion vorcolinda prin sat. A doua zi, la biserică, îi vor „boteza” pe enoriaşi, iar lahora satului îi vor cinsti pe săteni cu un pahar de vin. „Alegerea de june”,aşa cum se practică ea astăzi la Muereasca de Sus este mai mult decât un obicei îndătinat,este o realitate desprinsă din negura vremurilor, făcând parte de secole dinviaţa satului.

La Muereasca de Sus, de Bobotează, obştea satului, în frunte cu primarul, alege pe cel mai vrednic şi voinic flăcău şi-l declară June, iar preotul, de Sf. Ion, învesteşte acest „personaj” cu unul dintre atributele sale sacre, conferite prin harul preoţesc, acela de a-i „boteza” pe oameni.Din monografia localităţii „Alegerea de june, ritual şi spectacol” reiese faptul cănu există atestări istorice ale existenţei acestui obicei la Muereasca de Sus, însă legendele locului converg spre a recunoaşte în alegerea de june un obicei vechi, îndătinat, moştenit, practicat în Muereasca de Sus încă de la începutul veacului al XX-lea. Cert este că argumentul unicităţii obiceiului este incontestabil „Alegerea de june”, în forma în care se desfăşoară la Muereasca de Sus este un unicatnu numai la Vâlcea ciîn întreaga ţară. „Alegerea de june” esteun obicei pe cât de vechi, pe atât de viabil, care, păstrându-şirosturile tradiţionale, se încarcă treptat cu funcţii noi, devenind o sărbătoare a întregii comunităţi. Faptul că protagonistul ei este un tânăr „ junel”,ca simbol al vitalităţii, vredniciei şi vivacităţii, este cel mai convingător argument pentru promovarea acestui obicei ca brand cultural al localităţii. Înscrierea „Alegerii de june” alături de alte manifestări etnoculturale ale Vâlcii în Ghidul European de Dezvoltare Rurală este nu numai un act de recunoaştere, ci şi un impuls spre o mai bună valorizare a tradiţiei”, spuneIon Ungureanu, primarul comunei Muereasca.

Claudia Şchiopu ���

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

decembrie 2018
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...