Deputatul Vasile Cocoș, printre iniţiatorii Proiectului de lege pentru modificarea Legii Contabilităţii

Parlamentarul vâlcean Vasile Cocoș se numără printre cei 18 iniţiatori ai Proiectului de lege pentru modificarea Legii Contabilităţii nr.82/1991 şi a Ordonanţei Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi. În prezent, proiectul de lege a trecut de Senat şi a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Cel mai probabil, după reluarea activităţii parlamentare, această lege va fi modificată. Potrivit spuselor deputatului Vasile Cocoș, expert contabil și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, printre propunerile acestui document se află şi o nouă cerinţă pentru contabilul-şef ori directorul economic, persoana care ocupă o funcţie de conducere a departamentului de contabilitate: „Iniţiativa legislativă susţine că angajatul care conduce departamentul de contabilitate al firmei trebuie să aibă contract cu normă întreagă. În prezent, Legea contabilităţii nu prevede ce tip de contract ar trebui să aibă directorul economic sau contabilul-şef al companiei”, spune deputatul Vasile Cocoș.

“Contabilitatea se organizează, conduce şi se ţine, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă potrivit legii şi să deţină studii universitare, în ştiinţe economice şi o calificare profesională obţinută conform prevederilor legale în aceste domenii.”, se arătă în proiect.

De asemenea, în document mai sunt precizate următoarele: “Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă şi ţinută pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice ori juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.”

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *