Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal prin POS Mediu2, derulat de ADI Apa, blocat la Ministerul Dezvoltării

 Breaking News

Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal prin POS Mediu2, derulat de ADI Apa, blocat la Ministerul Dezvoltării

Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal prin POS Mediu2, derulat de ADI Apa, blocat la Ministerul Dezvoltării
ianuarie 18
20:54 2019
  • sustine președintele ADI Apa Vâlcea, Robert Schell

Robert Schell: „Este posibil ca şi anul 2019 să fie pierdut în licitaţii şi nu în lucrări efective în localităţi”

Situaţie extrem de dificilă pentru toate cele 46 de localităţi vâlcene incluse în masterplanul judeţului cu lucrări privind introducerea sau extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. Potrivit spuselor preşedintelui ADI Apa Vâlcea, Robert Schell studiul de fezabilitate a fost finalizat, însă se află blocat, de mai bine de câteva luni, la Ministerul Dezvoltării, pentru evaluare. Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apa uzată în judeţul Vâlcea” prin POS Mediu II, are o valoare de 180 de milioane euro- bani europeni şi cuprinde lucrări în 46 de localităţi vâlcene, membre ADI Apa Vâlcea.

„Masterplanul a fost finalizat de aproape un an de zile, a fost depus la Ministerul Dezvoltării unde este în evaluare de către firmă agreată de minister- Jaspers, s-au cerut clarificări şi de mai bine de trei luni de zile nu mai primim nicio veste. Acest proiect este gestionat de Apavil, ADI Apa doar a coagulat toate localităţile, însă nici Apavilul-ul nu este de vină pentru acest lucru. Niciun ADI din România nu a promovat niciun proiect, deci nimeni nu este mai avansat decât Vâlcea, blocajul este la Ministerul Dezvoltării şi nu înţelegem de ce. Am făcut nenumărate adrese prin care ni se răspunde că este în evaluare, inclusiv proiectele noastre (n. red. ale oraşului Brezoi) sunt blocate la ANRMAP, cea care ne dă aprobarea pentru a face licitaţiile, de luni de zile. Ştiu supărarea primarilor, însă blocajul este la Ministerul Dezvoltării”, ne-a declarat preşedintele ADI Apa Vâlcea, Robert Schell.

Robert Schell: „Riscul de a pierde finanţarea nu există, dar vor fi costuri suplimentare suportate de statul român”

Preşedintele ADI Apa susţine că înţelege disperarea primarilor vâlceni, care nu mai au răbdare în ceea ce priveşte începerea acestui proiect şi ameninţă cu ieşirea din asociaţie. Mai mult decât atât, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare, ţinând cont că nici măcar nu au fost demarate licitaţiile. Schell recunoaşte că anul 2019 este compromis în ceea ce priveşte lucrările efective în localităţile beneficiare ale proiectului: „Noi estimam iniţial ca în luna septembrie anul trecut că vom demara licitaţiile, iată că suntem în luna ianuarie şi nu avem nici măcar aprobat masterplanul la nivel de Consiliu Judeţean şi localităţi. Riscul de a pierde finanţarea nu există pentru că oricum, procedura va fi derulată. Doar că vor apărea acele fazări din nou şi vor fi probabil nişte costuri suplimentare suportate din partea statului român. Dacă noi până în 2023 nu vom cheltui aceşti bani va fi o problemă, anul 2023 fiind data limită în acest sens. În mod normal, termenul ar fi trebuit să fie 2020, dar noi abia finalizam acum proiectele finanţate prin exerciţiul bugetar trecut. Suntem într-o fază foarte delicată, nu este uşor să cheltui 180 de milioane de euro, în condiţiile în care există o criză în România la nivel de firme constructoare. Doar pentru început vom scoate la licitaţie 40 de loturi şi trei staţii de epurare şi mi-e grei să cred că vom găsi constructori pentru toate aceste lucrări. Repet, problema nu este la nivel de ADI, ci la Ministerul Dezvoltării, unde încercăm să deblocăm lucrurile”.

România, bună de plată: 2020, termenul limită pentru apă şi canal în toate localităţile

În cazul în care se vor debloca lucrurile la Ministerul Dezvoltării, următorul pas va fi aprobarea masterplanului în formă finală de către Consiliul Judeţean şi în paralel de către fiecare localitate în parte. Apoi, se promovează licitaţiile: „În cel mai optimist termen, în luna aprilie ar trebui să avem aprobările, însă mă îndoiesc că le vom avea până atunci. Aşa că este posibil ca şi anul 2019 să fie pierdut în licitaţii şi nu în lucrări efective în localităţi. La ora actuală, România are o problemă, pentru că are target că până în 2020 să aibă apă şi canal în toate localităţile”, a conchis preşedintele ADI Apa Vâlcea, Robert Schell.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...