Investiţii de peste 10 milioane de euro, la Stoeneşti. Cinci proiecte majore vor fi demarate în această primăvară

 Breaking News

Investiţii de peste 10 milioane de euro, la Stoeneşti. Cinci proiecte majore vor fi demarate în această primăvară

Investiţii de peste 10 milioane de euro, la Stoeneşti. Cinci proiecte majore vor fi demarate în această primăvară
ianuarie 21
16:37 2019

Anul 2019 va fi anul şantierelor, în localitatea Stoeneşti. Acest lucru se datorează eforturilor depuse de primarul Gheorghe Dumbravă, care a reuşit să acceseze nu mai puţin de cinci proiecte mari, finanţate cu fonduri externe. Este vorba despre două proiecte guvernamentale: alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi canalizare în satul Stoeneşti, şi încă trei proiecte europene: construirea unei grădiniţe din temelii, extinderea şi dotarea Şcolii din satul Stoeneşti, şi sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Piscu Mare. Celor cinci investiţii majore li se mai adaugă şi alte proiecte mai mici, dar care, odată finalizate, vor creşte nivelul de trai al locuitorilor din Stoeneşti: „Am intrat în linie dreaptă cu cele două proiecte prin PNDL-2, privind introducerea canalizării în satul Stoeneşti şi cel care cuprinde alimentarea cu apă în satul Zmeurătu, sunt două proiecte mari, care se ridică la peste 127 de miliarde de lei vechi.  În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene am reuşit să finalizăm licitaţia şi pentru grădiniţă. Când timpul ne va permite vom da ordinul de începere al lucrărilor, constructorul este pregătit oricând pentru execuţia proiectului. Valoarea investiţiei este de 500.000 de euro, iar termenul de finalizare este de 10 luni. Suntem gata şi cu proiectul prin POR, de 2,5 milioane de euro, care cuprinde alimentare cu apă şi canalizare la Piscu Mare. Aici termenul este de 32 de luni şi o să ne grăbim în ceea ce priveşte introducerea alimentării cu apă, pe care o vreau funcţională până în toamna acestui an”, ne-a declarat primarul Gheorghe Dumbravă.

Bilanţ pozitiv, după şase ani de mandat

Gheorghe Dumbravă: „Anul 2018, cel mai prost an din punct de vedere investiţional, de când sunt eu primar”

Gheorghe Dumbravă se declară mulţumit de realizări, după primii şase ani de mandat. O infrastructură bine pusă la punct este bilanţul la jumătatea celui de-al doilea mandat. Chiar dacă anul 2018 nu a fost aşa cum şi l-ar fi dorit, fiind o perioadă în care a mers mai mult cu „frâna trasă” din punct de vedere investiţional, alesul local îşi pune speranţele în anul 2019, singurul an „plin”, înaintea unei noi sesiuni de alegeri locale: „Acum se văd roadele muncii, atât ale mele, cât şi ale colegilor din primărie, după trei-patru ani de alergătură. Abia aştept să ne apucăm efectiv de lucrări la cele cinci proiecte de anvergură. În ceea ce priveşte anul 2018, aşa cum am mai spus, cred că a fost cel mai prost an din punct de vedere al investiţiilor, la Stoeneşti. Îmi menţin părerea, că am mai dres puţin busuiocul pe final de an, după ce am primit acei 9 miliarde de lei vechi la ultima rectificare bugetară, însă tot nemulţumit sunt. Tot am fost vitregit cu 10 miliarde de lei vechi. Am avut bugetul înjumătăţit. Din cauza lipsei de fonduri am stat blocaţi. Sperăm ca, în 2019, să avem parte de un buget împărţit corect, nu ca cel din 2018, să beneficiem şi noi, localitatea Stoeneşti de bani de la începutul anului, să ne putem prioritiza investiţiile”, ne-a declarat primarul Gheorghe Dumbravă.

Localitatea Stoeneşti, atractivă pentru străini: „Avem familii de chinezi, turci sau italieni care au ales să se mute la Stoeneşti”  

Dezvoltarea de care a beneficiat localitatea Stoeneşti în ultimii ani a atras atenţia „străinilor” care au ales să-şi construiască o locuinţă în Stoeneşti. În scurt timp vor fi ridicate şi primele pensiuni în zonă, astfel că localitatea intra pe făgaşul modernizării şi din punct de vedere turistic: „Localitatea noastră se află la 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea şi la 20 de kilometri de oraşul Horezu. Când am venit eu la primărie, în urmă cu şase ani, se vindea terenul intravilan cu 1 leu/metrul pătrat. În ultimii ani, datorită faptului că infrastructura a fost modernizată, preţurile au crescut şi s-a ajuns astăzi ca metrul pătrat să ajungă până la 10 euro. Este adevărat, în extravilan se mai vinde şi acum cu 1,5 lei metrul. Scopul nostru este acela de a dezvolta comuna, iar cei care aleg să-şi vândă o parcelă de pământ să o facă la un preţ decent, mulţumitor. În ultima perioadă s-au vândut şi foarte multe locuinţe, avem familii de chinezi, de turci, de italieni, oameni care au ales să se mute la Stoeneşti. Sunt bucuros că oamenii îşi îngrijesc construcţiile, le-au modernizat şi, chiar dacă nu locuiesc în permanenţă aici, mă bucur că au gospodării frumoase şi au ales să investească la Stoeneşti. De curând a existat o tranzacţie a unui teren pentru o familie din Bucureşti care vrea să-şi construiască aici o pensiune”, ne-a declarat, încântat, primarul localităţii.

Micile investiţii vor fi realizate din bugetul local

Primarul Gheorghe Dumbravă mai spune că nici micile investiţii nu vor fi uitate, în 2019. Ele vor fi realizate cu bani din bugetul local. Printre priorităţi se numără cofinanţările pentru proiectele care urmează să înceapă, în această primăvară. De asemenea, administraţia locală şi-a propus să lucreze la imaginea localităţii: „Lista este destul de lungă, cred că mi-ar trebui bugetul Mihăeştiului sau al Frânceştiului să le ducem pe toate la îndeplinire. Am vrut să facem câte ceva din toate. În afară de cele cinci proiecte, ne mai dorim să realizăm legătura între proiectul pe care îl avem cu fonduri europene şi locul unde este sursa noastră de apă. Avem nevoie de 2 miliarde lei vechi pentru a mai realiza încă un kilometru până la sursa de apă. Nu am putut prinde acest lucru în proiect şi, după cum bine ştiţi, noi în prezent luăm apă de la Bărbăteşti. Ne dorim să avem sursa noastră de apă. Aceasta este prioritatea zero a noastră, alimentarea cu apă. În privinţa canalizării nu o să grăbesc constructorul, însă alimentare cu apă trebuie să avem în toată comună, până în 2020. Totodată, mai avem multe fântâni care nu îmi plac pe raza localităţii şi vrem să le amenajăm şi să le împrejmuim cu gard. Vrem să lucrăm puţin şi la imaginea comunei, prin asta se vede un primar gospodar. După ce vom face sistemul de canalizare, vom planta şi nişte pomi pe marginea drumului, pe unde nu trece reţeaua electrică, ca să nu avem probleme apoi”, ne-a mai spus alesul local din Stoeneşti.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...