Dumitru Blejan: „Iubesc oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect” – Impact real

Dumitru Blejan: „Iubesc oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect”

 Breaking News

Dumitru Blejan: „Iubesc oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect”

Dumitru Blejan: „Iubesc oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect”
ianuarie 27
16:24 2019

Primarul Dumitru Blejan a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări ale Primăriei Scundu în acest mandat, ale investiţiilor finalizate şi a vorbit despre stadiul celor aflate în derulare, dar a ţinut să puncteze şi principalele probleme cu care se confruntă administraţia locală. Ce aşteptări are de la noul an, care este taxa pentru cazarea unui beneficiar la centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice şi dacă a luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor anul acesta, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noul an?

Dumitru Blejan: Să fie de 2019 ori mai bun decât anteriorul, pe toate planurile.

Aşteptăm avizarea bugetului de stat pentru continuarea lucrărilor de modernizare a bazei sportive şi următoarea finanţare pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării pentru extinderea reţelei de apă, canalizare, asfaltarea drumurilor şi modernizarea iluminatului public.

Impact real: Dintre proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării, care este cel mai important?

Dumitru Blejan: Toate sunt necesare pentru comunitate. Dacă aş fi pus în situaţia de a alege unul dintre cele patru proiecte depuse, aş spune că aş demara etapizat lucrări pentru reţeaua de apă, canalizare, iluminat public, şi apoi asfaltarea drumurilor.

Impact real: Racordarea la reţeaua de gaze ar reprezenta o prioritate pentru comunitate?

Dumitru Blejan: Localitatea vecină, Orleşti are reţea de gaze, dar pentru comunitatea din Scundu, reţeaua de gaze nu reprezintă o necesitate, deocamdată. Am stat de vorbă cu cetăţenii, şi acesta a fost răspunsul. În urma discuţiilor purtate cu furnizorul de gaze ne-a spus că, în situaţia aceasta, trebuie să achite administraţia locală în procent de 50% valoarea contractului. Prin urmare, constructorul nu riscă, fiindcă nu are garanţia că cetăţenii se vor branşa. Reţeaua de gaze este necesară, dar puterea economică a cetăţenilor este scăzută. Mai mult, noi suntem proprietari de păduri, iar legea ne permite 5 metri cub de lemn la hectar, pentru fiecare familie. Asta nu este o justificare, însă va veni vremea când reţeaua de gaze va fi neapărat introdusă. Deocamdată, prioritatea mea este reţeaua de apă, canalizarea şi asfaltul pe drumurile comunale.

Impact real: Cât şi cum se plăteşte taxa de salubrizare, la Scundu?

Dumitru Blejan: Firma de salubritate nu mai este în localitate, dar nu voi obliga cetăţenii să plătească o astfel de taxă. Vreau să-i fac să conştientizeze că acest serviciu este necesar, prin dialog. Până acum, valoarea unui contract cu firma de salubrizare a fost de 18 lei, dar am înţeles că preţul s-a majorat. Chiar dacă există inflaţie, creşterea trebuia să se facă etapizat. Consider că este nejustificat preţul, dar, conform legislaţiei în vigoare, fiecare cetăţean şi agent economic trebuie să încheie contract pentru ridicarea gunoiului cu firma de salubritate. Cei care vor refuza să încheie un contract de ridicare a gunoiului vor plăti la Primărie o taxă.

Impact real: Care este taxa pentru cazarea unui beneficiar la căminul de bătrâni, anul acesta?

Dumitru Blejan: Dacă, anul acesta, bugetul ne va permite, nu vom mări costurile lunare pentru îngrijirea unui bătrân. Prin urmare, contribuţia lunară de întreţinere a unei persoane în centrul pentru vârstnici din localitatea noastră va rămâne 1500 de lei. Bătrânii pe care îi avem cazaţi aici sunt oameni cu pensii mici, care au fost cândva utili acestei societăţi, iar noi, prin acest centru, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să nu mărim costurile cu întreţinerea.

Centrul pentru vârstnici este proiectul meu de suflet. Nu este uşor de susţinut, dar niciodată nu ne-a lipsit nimic, şi asta fiindcă Dumnezeu nu ne lasă la ananghie. În prezent avem 30 de beneficiari, şi vom mări capacitatea. Din primăvară mansardăm clădirea, iar capacitatea centrului va ajunge la 60 de locuri.  La mansardă vor exista toate dotările, vom avea inclusiv sală de recuperare. Ştiu că este greu, fiindcă nu avem sprijin financiar, dar, dacă pot să fac acest lucru, îl voi face. Oamenii aceştia văd în noi pe Dumnezeu, iar noi trebuie să-i ajutăm.

Impact real: Cum reuşiţi să susţineţi centrul pentru persoane vârstnice?

Dumitru Blejan: Cu implicare. Zilnic ştiu ce se întâmplă în centru. Nu este uşor, numai un nebun ca mine poate să facă aşa ceva, sau ca primarul de la Roeşti. Dar Dumnezeu nu ne lasă, sunt unul dintre primarii norocoşi. Au fost situaţii când Consiliul Judeţean ne-a sprijinit atât cât s-a putut, şi în limitele legale, atunci când am apelat. Conducerea Consiliului Judeţean ne-a sprijinit, fiindcă apreciază ceea ce s-a făcut în localitate. Ajutorul de la stat este bugetul pe care îl aşteptăm ca pe pâinea caldă, dar, dacă îl mai respinge Iohannis de două ori, va ajunge la noi în iulie. În bugetul de stat aş propune să fie incluse fonduri şi pentru sustenabilitatea unor astfel de centre. Este greu, nu avem nici un leu de la stat, nu avem contract nici cu Casa de Asigurări de Sănătate. Am stat de vorbă cu directorul CAS şi mi-a spus că ar exista o posibilitate doar dacă vom înfiinţa o secţie de neuropsihiatrie în cadrul centrului, ceea ce nu se poate, chiar dacă toţi bătrânii au probleme legate de neuropsihiatrie. Acest aspect nu este însă un impediment de a nu se aloca fonduri către primăriile care au astfel de centre, fiindcă este o diferenţă de la taxa pe care trebuie să o aloce un beneficiar, de 1500 de lei şi până la 3200 de lei, cât reprezintă cheltuiala totală pentru îngrijirea unei persoane. Prin urmare, diferenţa de 1700 de lei o punem din bugetul local. Din această cauză, anul acesta abia am reuşit să alocăm fonduri din bugetul local pentru modernizarea bazei sportive şi să amenajăm nişte drumuri comunale. În cadrul centrului sunt angajaţi 16 salariaţi.

Impact real: Pentru mărirea bugetelor locale, majoritatea primarilor au luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor. Cum este la Scundu?

Dumitru Blejan: În limita minimă a legii. Recurgerea la majorarea taxelor şi impozitelor nu este o soluţie, din punctul nostru de vedere.

Impact real: Apartenenţa politică a contat, de-a lungul celor cinci mandate, în ceea ce priveşte fondurile primite pentru dezvoltarea localităţii?

Dumitru Blejan: Am fost marginalizat de partidele care au fost la putere. Când la conducerea Consiliului Judeţean era PNL nu mi-a dat nici microbuz pentru copii. Au vrut să mi-l ia şi pe cel pe care l-am primit prin Hotărâre de Guvern pentru a-l da altei localităţi. În fiecare campanie am reuşit să câştig alegerile cu un scor covârşitor în faţa contracandidaţilor, prin urmare ţinta am fost eu, fiindcă nu am trecut la alt partid. Cu toate acestea, m-am descurcat, sau, cum se spune, i-am ocolit şi am ajuns tot unde mi-am propus.

Impact real: Luaţi în calcul o nouă candidatură, pentru cel de-al şaselea mandat?

Dumitru Blajan: Două lucruri vor fi în sufletul meu, cât voi trăi pe acest pământ: căminul de bătrâni şi faptul că am reuşit să ridic în localitate o bisericuţă. În rest, apa, asfaltul pe drumuri, şcoala, dispensarul, canalizarea sunt investiţii normale, pe care orice primar trebuie să le facă, altfel nu are ce căuta la primărie. Cu toate astea, nu voi mai candida doar de dragul de a fi primar. Vreau să văd finanţate proiectele de apă, canalizare, drumuri şi iluminatul, proiecte care sunt în prezent la Ministerul Dezvoltării. Mai mult, anul acesta în localitate se va mai construi o nouă biserică, prin sprijinul Arhiepiscopiei, pentru care, prin Hotărâre de Consiliul Local, s-au alocat trei hectare de pământ.

Impact real: V-aţi gândit vreodată, în cei 18 ani, de când aţi preluat funcţia de primar, să părăsiţi acest partid?

Dumitru Blejan: Sunt om de echipă, şi mai ştiu un lucru: toată lumea face greşeli. Partidul acesta m-a promovat şi, indiferent ce se va întâmpla, tot alături de social-democraţi voi fi. Nu pot să fiu laş, nu vreau să fiu trădător, au fost alţii şi au câştigat pe termen scurt. Sunt în acest partid de la început, mă regăsesc aici într-o oarecare măsură, dar eu fac politica omului de la Scundu. Iubesc foarte mult oamenii, iar dialogul se bazează pe prietenie şi respect. Ca dovadă este faptul că sunt singurul primar care nu are program electoral în campanii, şi nici nu îmi voi face.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.   feb. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...