Jumătate din familiile de la Lăpuşata sunt plecate în străinătate

 Breaking News

Jumătate din familiile de la Lăpuşata sunt plecate în străinătate

Jumătate din familiile de la Lăpuşata sunt plecate în străinătate
ianuarie 27
16:04 2019

La Lăpuşata, învăţământul a constituit întotdeauna farul călăuzitor, care a direcţionat viaţa tuturor copiilor care au trecut pragul şcolilor de aici. Prima şcoală s-a ridicat în satul Săruleşti, pentru ca, mai apoi, comunitatea să ridice în fiecare dintre cele şapte sate câte o şcoală.

Situată în apropierea carierelor de cărbune de la Copăceni, Alunu şi Berbeşti, localitatea a cunoscut o perioadă de înflorire economică în perioada comunistă. Majoritatea oamenilor lucrau la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu, cândva mândria industriei mineritului. Satul prospera şi se dezvolta tot mai mult. Declinul a început după Revoluţie, când minele de cărbune s-au închis.

Puşi într-o astfel de situaţie, mare parte dintre cetăţeni au luat calea străinătăţii, pentru a putea să-şi întreţină familiile. Astăzi în sat căsătorii aproape că nu se mai fac, iar în satul altădată fruntaş la natalitate este sărbătoare când se naşte un copil. Pe rând şcolile s-au închis, în prezent mai fiind funcţională la Lăpuşata doar o singură şcoală. Autorităţile privesc şi ele neputincioase la depopularea satului.

Scăderea demografică, o problemă socială greu de rezolvat

De la Revoluţie, tinerii părăsesc în continuare satul, din cauza lipsei locurilor de muncă şi a unei perspective de viitor, dar şi din cauza unui mediu social nefavorabil. Frumuseţea locului şi aşezarea comunei, departe de zonele poluate, contrastează puternic cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite. În Lăpuşata mai funcţionează în prezent o singură şcoală. Primarul spune că a acordat o atenţie deosebită unităţii de învăţământ. Elevii pot să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Locaţia este izolată, are geamuri termopan, încălzire centrală, lambriuri, grupuri sanitare interioare, iar sălile de clasă au mobilierul într-un stadiu bun. La fel este şi grădiniţa, o locaţie care oferă copiilor din Lăpuşata confortul necesar. În grădiniţă funcţionează două săli, împărţite în două grupe. În curtea şcolii, administraţia locală a amenajat pentru copii un teren sintetic de dimensiuni standard, dar şi o scenă în aer liber: „La şcoală vom amenaja două săli de clasă, una dintre ele o vom transforma într-o mică sală de sport şi o vom dota inclusiv cu necesarul de mobilier de care o sală de sport are nevoie. Clădirea şcolii este reabilitată, inclusiv la exterior. Tot cu fonduri alocate din bugetul local, în curtea şcolii am construit o magazie de lemne”, a declarat primarul din Lăpuşata.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...