Gutău preia dealul Capela de la Romsilva şi vrea să amenajeze un parc după modelul unei investiţii din Polonia

 Breaking News

Gutău preia dealul Capela de la Romsilva şi vrea să amenajeze un parc după modelul unei investiţii din Polonia

Gutău preia dealul Capela de la Romsilva şi vrea să amenajeze un parc după modelul unei investiţii din Polonia
februarie 01
09:56 2019

În prima şedinţă ordinară din acest an, consilierii municipali au aprobat, de această dată, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind solicitarea de transmitere cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 465.623 mp, din proprietatea publică a statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, în proprietatea publică a Municipiului Râmnicu-Vâlcea. Este vorba despre o mare parte din dealul Capela, la poalele căruia se află municipiul Râmnicu-Vâlcea. De ani buni, Gutău îşi dorea preluarea dealului Capela însă se izbea de legea greoaie şi de o puternică opoziţie din partea consilierilor de „dreapta” şi a contestatarilor care îl suspectau de afaceri imobiliare. Gutău a fost ajutat, în demersul său şi de faptul că directorul Romsilva România este, începând cu luna octombrie 2018,social-democratul vâlcean, George Mihăilescu.

Dealul Capela se va transforma într-o pădure-parc, după modelul unui proiect din Cracovia (Polonia)

Imediat ce au apărut normele de aplicare prin ordinul Ministerului Apelor şi Pădurilor (nr.1084/2018), referitoare la criteriile şi modalităţile privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier cu funcţii speciale de protecţie din domeniul public al statului în domeniul public al unor unităţi-administrativ teritoriale, Gutău a început demersurile pentru preluarea celor 46 de ha de pădure. Edilul Râmnicului a transmis către Romsilva şi motivul pentru care doreşte preluarea dealului Capela: „Ţinând seama de faptul că în portofoliul de proiecte din „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Râmnicu Vâlcea 2014-2020” se regăseşte proiectul „Amenajare Parc Dealul Capela: trasee promenadă, jogging, biciclete, puncte de belleview”, UAT Municipiul Râmnicu-vâlcea a iniţiat demersurile pentru preluarea în proprietatea publică a municipiului, a unor terenuri cu vegetaţie forestiera situate pe raza municipiului”, se arătă în expunerea de motive. După votul unanim din partea consilierilor, edilul Gutău le-a mulţumit pentru faptul că au înţeles intenţia administraţiei locale cu privire la această investiţie: „Vă mulţumesc foarte mult pentru acest vot. Dezbatem de doi ani de zile preluarea celor 46 de hectare. Vreau să mulţumesc conducerii Romsilva şi departamentelor care se vor ocupa de schiţele cadastrale, este un prim pas pentru a onora această promisiune pe care le-am făcut-o vâlcenilor, să fac un parc pe dealul Capela”, a transmis primarul Mircia Gutău.

Gutău: „Nu vor vor fi permise construcţii masive, doar alei şi piste de biciclete”

Referitor la proiectul ce urmează a fi realizat pe suprafaţa celor 46 de hectare de pădure aflate în proprietatea Romsilva, primarul Mircia Gutău a ţinut să le răspundă contestatarilor care îl „suspectează” de afaceri imobiliare. Conform spuselor edilului, potrivit proiectului, nu se vor construi decât piste de biciclete şi alei de promenadă: „Vom prelua cele 46 hectare de teren de la Romsilva cu titlu gratuit, pe care le vom transforma în pădure – parc. Asta înseamnă că nu vor fi permise construcţiile masive, ci doar alei, piste de biciclete, locuri de picnic, parc de aventură”, spunea, în urmă cu câteva luni, edilul Mircia Gutău. Sursa de inspiraţie pentru un astfel de proiect a fost o investiţie realizată în oraşul Cracovia din Polonia, un proiect realizat prin fonduri europene, în valoare de 12 milioane de euro. Pe o suprafaţă asemănătoare de pădure, administraţia locală din Cracovia a amenajat un parc combinat cu grădină zoologică, fiind una dintre atracţiile cele mai vizitate de turişti.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...