Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice tratează de singurătate

 Breaking News

Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice tratează de singurătate

Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice tratează de singurătate
februarie 07
16:17 2019

Căminul de bătrâni din localitate este un adevărat centru rezidenţial destinat seniorilor construit de la zero şi dotat cu toate utilităţile, inclusiv cu săli de tratament, kinetoterapie şi spaţii de relaxare. Centrul poate asigura condiţii corespunzătoare de găzduire şi hrană, îngrijire medicală, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Este proiectul de suflet al primarului, care spune că întreg personalul oferă o calitate ireproşabilă de îngrijire a bătrânilor, împreună fac tot posibilul pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii rezidenţilor, indiferent de problemele de sănătate sau de vârsta pe care o au. Administraţia locala a investit, pe lângă locaţie, în ceva ce va dura mai mult decât clădirea, utilităţile şi aparatele: a investit în oamenii care pot oferi liniştea şi confortul, astfel încât bătrânilor pe care îi are cazaţi să le fie mai bine decât acasă.

Dacă bugetul va permite, anul acesta nu se majorează taxa pentru căminul de bătrâni

Primarul îşi exprimă dezamăgirea, şi nu înţelege de ce o persoană care are încadrare în grad de handicap şi primeşte indemnizaţie nu poate să beneficieze de serviciile unui centru pentru persoane vârstnice administrat de stat, dar poate să beneficieze, fără nici o problemă, de serviciile unui centru privat, unde costurile sunt mult mai mari, iar îngrijirea este la fel: „Acest aspect mă supără cel mai tare. Este o anomalie pe care nu o pot înţelege, dar asta prevede legea. Consider că ar fi corect şi normal ca şi un beneficiar încadrat în grad de handicap să poată beneficia de serviciile oferite de un centru de stat. Sustenabilitatea unor astfel de centre, la nivel naţional, a devenit un curent pozitiv. Nu sunt singurul primar care face acest lucru în judeţ, primul care a avut curajul să îşi asume sustenabilitatea unui astfel de centru este primarul de la Roeşti. Nu este uşor, numai un nebun ca mine poate să facă aşa ceva sau ca primarul de la Roeşti. Dar, dacă mi s-a ivit această oportunitate, nu m-am dat în lături, voi merge în continuare pe această linie. Această categorie de cetăţeni este marginalizată, pentru că statul nu este interesat de situaţia lor. Sunt bătrâni, bolnavi şi trişti fiindcă stau cu gândul la copiii lor, plecaţi în lume pentru o viaţă mai bună. Pe toţi îi cunosc, majoritatea sunt din localitatea noastră.  Pe unii bolile îi ţin captivi în casă, pe alţii sărăcia i-a doborât. Dar, mai mult decât orice, îi doare singurătatea. Nu este omeneşte, nu este legal să nu avem grijă de ei, fiindcă au contribuit în viaţa lor. Este proiectul meu de suflet. Dacă bugetul ne va permite, şi anul acesta păstrăm acelaşi taxă, 1500 de lei”, spune primarul. F

Declinul demografic accentuat va duce la comasarea localităţilor

În localitatea Scundu abia mai funcţionează o singură şcoală, iar, în cel mai scurt timp, această scădere demografică va duce la comasarea în primul rând a şcolilor, apoi a localităţilor: „În anul 2000 erau în localitate 390 de copii, în timp ce astăzi mai sunt 130. Suntem într-o scădere demografică accentuată. Vom avea câte o şcoală şi o primărie la două sau trei localităţi. Din punct de vedere financiar se va impune această comasare, fiindcă sunt localităţi cu 700 de locuitori”, subliniază Dumitru Blejan. Primarul spune că, statistic vorbind, cifrele sunt umflate pentru fiecare localitate cu un anumit scop: „Se spune că suntem 18 milioane de alegători, dar acestea sunt poveşti, statistici cu scopul de sta pe posturi anumite persoane, este o cifră nereală”, afirmă primarul.

Dumitru Blejan, nemulţumit de demnitarii care îşi denigrează ţara în faţa străinilor

În prezent, în localitatea Scundu mai sunt 2000 de locuitori. În cei 30 de ani care s-au scurs de la Revoluţie 400 de familii au plecat, iar migraţia este în creştere, tinerii aleg în continuare să plece de la sate şi să se stabilească în alte oraşe, sau chiar să migreze în alte ţări.  Principala motivaţie a acestor migrări o reprezintă factorul economic: „Mă doare sufletul, pentru că jumătate dintre cetăţenii plecaţi au ales să nu se mai întoarcă. Avem case, cătune întregi părăsite, iar problema acesta, pe care o întâlnim la Scundu, este problema fiecărei localităţi. Un alt exemplu este şi localitatea Orleşti care avea, nu demult, peste 5000 de locuitori, iar astăzi abia mai are 2800. Vorbesc despre Orleşti, o localitate care a fost şi este blazon al judeţului. Totul se întâmplă din cauza instabilităţii economice, a demnitarilor puşi să-i reprezinte pe români, care îşi denigrează ţara în Parlamentul European sau la Bruxelles, persoane care ne fac deservicii imense, iar noi le plătim salariile. Pentru cei care nu ştiu, cuvântul democraţie vine din grecescul demos – „popor” şi kratos – „putere”, adică „puterea poporului”. Prin urmare, există acea libertate de a gândi şi de a pune în valoare tot ce ai mai bun în tine, tu, ca ins. Trăim într-o societate instabilă, unde nu se apreciază valorile, sau oamenii”, a punctat primarul din Scundu.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...