Spitalul din Bălceşti va fi redeschis de autorităţile judeţene

 Breaking News

Spitalul din Bălceşti va fi redeschis de autorităţile judeţene

Spitalul din Bălceşti va fi redeschis de autorităţile judeţene
februarie 07
17:40 2019

Spitalul din Bălceşti va fi redeschis de autorităţile judeţene

De la închiderea spitalului, în urmă cu opt ani, locuitorii din zona de sud a judeţului trebuie să parcurgă peste 60 de kilometri până la cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor. De aceea, vestea că Spitalul din Bălceşti va fi redeschis i-a bucurat pe toţi cetăţenii din zonă.

Consiliului Judeţean Vâlcea şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea vor înfiinţa o secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, de recuperare medicală şi fizioterapie şi o componentă de gardă medicală de urgenţă, care va funcţiona în clădirea fostului spital din oraş.

Potrivit unui comunicat de presă, preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea a precizat că, pe viitor, pe lângă acest centru, aici va urma să fie deschise alte secţii, care să asigure asistenţa medicală pentru întreaga zonă.

„Cu această ocazie s-au făcut primele estimări ale bugetului şi ale structurii de personal, urmând ca, până vineri, 1 februarie a.c., Direcţia de Sănătate Publică să prezinte planul de amenajare şi schiţele spaţiului pe care Primăria Oraşului Bălceşti trebuie să îl amenajeze, pe cheltuiala sa, aşa cum s-a angajat primarul localităţii, şi cum prevede legislaţia în domeniu”, se mai transmite în comunicatul de presă.

Primăria Bălceşti va suporta costurile de amenajare a centrului medical

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca salută decizia luată de directorul Dan Ponoran şi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu şi spune că deschiderea unei unităţi spitaliceşti este absolut necesară pentru cei 55.000 de locuitori din Bălceşti şi cele 15 localităţi arondate. Alesul PNL mai spune că administraţia locală va prioritiza investiţiile, astfel încât modernizarea secţiei să fie prioritatea zero: „Spitalul se va deschide cu condiţia ca noi să facem modernizările necesare, încât să poată fi preluată clădirea la cheie. În această perioadă, Direcţia de Sănătate Publică va prezenta planul de amenajare şi schiţele spaţiului pe care noi trebuie să îl amenajăm, cu bani alocaţi din bugetul local, aşa cum ne-am angajat şi cum prevede legislaţia în domeniu. Modernizarea spaţiilor constă în schimbarea tocăriei, modernizarea grupurilor sanitare, a băilor, montarea chiuvetelor în fiecare încăpere şi prize pentru oxigen, schimbarea instalaţiei electrice, dar şi zugrăvirea pereţilor cu lavabil. Sunt lucruri normale pe care trebuie să le facem. Din calculul pe care l-am făcut, lucrările de modernizare vor ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de lei, bani pe care i-am prins în buget, anul acesta. Important este că suprafeţele şi circuitele corespund funcţionării unei astfel de structuri”, ne-a declarat primarul din Bălceşti.

Comunitatea are nevoie urgentă de asistenţă medicală

Spitalul din Bălceşti deservea în urmă cu 8 ani o populaţie de peste 60.000 de locuitori, peste 13 localităţi, iar, de la închiderea sa, lipsa unităţii nu a fost suplinită decât printr-un sistem de ambulanţă. Oamenii din zonă nu au, în multe cazuri, resursele financiare necesare pentru a se deplasa la cele mai apropiate spitale, aflate la distanţe de peste 60 -100 de kilometri, pentru un tratament în regim spitalicesc sau diagnosticarea afecţiunilor. Vestea că spitalul se va redeschide a fost primită cu bucurie de cetăţeni, spune primarul, şi asta fiindcă, în situaţii de urgenţă, oamenii din zonă nu au unde să facă o injecţie sau o perfuzie. Orice caz, indiferent de complexitatea lui, se poate rezolva doar dacă pacientul merge la Drăgăşani, Vâlcea sau Craiova. Cazurile în care oamenii sunt puşi în situaţii extreme au crescut. Populaţia este destul de îmbătrânită în zonă şi, de multe ori, în urma solicitării ambulanţei, oamenii refuză să se deplaseze la spital, mulţumindu-se doar cu primul ajutor, acordat de ambulanţieri: „Redeschiderea spitalului este un lucru extraordinar pentru întreaga zonă de sud a judeţului, cel mai bun lucru pentru întreaga zonă”, a mai declarat primarul.

Proiecte şi investiţii în infrastructură

La Ministerul Dezvoltării, administraţia locală are depus, în vederea finanţării, proiectul privind amenajarea pieţei din centrul oraşului. Este un proiect extrem de necesar comunităţii, piaţa din oraş fiind imaginea Bălceştiului. În prezent, în acest perimetru funcţionează o piaţă agroalimentară cu tarabe, având spaţii neconforme pentru comercializarea de produse alimentare. Prin felul în care arată în prezent, piaţa nu poate oferi condiţii. Situaţia se va schimba radical dacă acest proiect va fi prins la finanţare. Proiectul constă în reamenajarea locurilor de vânzare pentru comercianţi, spaţii amenajate corespunzător pentru legumele perisabile, spaţii pentru lactate, pentru carne şi locuri de parcare: „Este un proiect de suflet al meu, pentru care am crezut că vom putea prinde finanţare prin PNDL-2. Mai avem o speranţă, prin noile alocări de fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Un alt proiect pe care ni-l dorim şi este depus la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării prevede asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de opt kilometri. La Bălceşti, infrastructura rutieră este dezastruoasă, avem drumuri de pământ în satul Unguriţi, drumul face parte din DC 69, Vasilaţi – Chircu – Palei, un drum comunal pe care niciodată nu a fost pusă o piatră. Drumul deserveşte întreaga comunitate din zona aflată pe Valea Olteţului. Anul acesta din nou îl avem în plan, în vederea pietruirii, dacă bugetul ne va permite, dar asta depinde de bugetul pe care îl vom avea”, a subliniat primarul din Bălceşti.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...