Viitorul comunei Scundu înseamnă absorbţia fondurilor europene

 Breaking News
Viitorul comunei Scundu înseamnă absorbţia fondurilor europene
februarie 07
16:13 2019

Dumitru Blejan, primar al comunei Scundu încă din anul 2000, reales la fiecare rundă de alegeri cu procente covârşitoare, fără să facă promisiuni în alb cetăţenilor a înţeles că viitorul înseamnă absorbţia fondurilor europene. În anul 2010 a reuşit să acceseze cea mai mare finanţare din judeţ: 6 milioane de euro, un proiect care a cuprins, pentru localitatea sa, introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, dar şi construirea celui mai modern centru de îngrijire pentru persoane vârstnice din judeţ. Astăzi, după cinci mandate, Dumitru Blejan, unul dintre cei mai prolifici primari din judeţului, are cu ce se lăuda, atunci când vine vorba despre inventarul realizărilor. Spune că a luat cele mai bune decizii în privinţa cheltuirii banului public, în beneficiul comunităţii şi afirmă că, în toţi aceşti ani priorităţile sale au fost învăţământul, o infrastructură modernă, siguranţa cetăţeanului şi prosperitatea oamenilor. Un bilanţ impresionant, care demonstrează abnegaţie, respect faţă de el şi de comunitatea care l-a propulsat să conducă destinele localităţii din punct de vedere administrativ.

 „Din anul 2000 ocup funcţia de primar, şi mi-am propus încă de atunci să nu promit cetăţenilor nimic, dar le-am cerut să-mi dea voie să fac. Am un dialog şi o relaţie de respect cu oamenii. Nu sunt omul care îşi doreşte profit. Am încercat să-l ajut pe fiecare cetăţean care mi-a cerut sprijinul, de aceea am şi foarte mulţi prieteni. Într-un cuvânt, toată comunitatea este formată din prieteni, rude şi din familia mea. Sunt un om cinstit cu mine, iar opinia cetăţenilor contează pentru mine. În cei 18 ani, în localitate lucrurile s-au schimbat: avem o şcoală modernă, apă, canalizare, drumuri asfaltate, centru de îngrijire pentru bătrâni, dispensar nou şi o bază sportivă modernă. Primul proiect a fost iluminatul public, apoi drumurile. Primăria am început-o în anul 2007, în aprilie, iar în aprilie 2008 am inaugurat-o. În primul an, când am ajuns aici, primăria funcţiona într-o fostă şcoală abandonată, cu mobilier vechi, şi în clădire ploua”, a afirmat Dumitru Blejan.

Proiecte importante depuse de Primăria Scundu cu fonduri guvernamentale

Din portofoliul proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării s-au alocat fonduri pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi reabilitarea dispensarului uman. Pentru celelalte cinci proiecte, primarul are promisiunea că se vor aloca fonduri în următoarea etapă de finanţare: „Am încheiat lucrările de modernizare la şcoală şi dispensar, aşteptăm anul acesta finanţare pentru proiectele aflate la Ministerul Dezvoltării. Am întocmit nu mai puţin de şapte proiecte, pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri: extinderi de alimentare cu apă, canalizare, asfaltări de drumuri, modernizarea iluminatului public, dar şi reabilitarea sediului primăriei, a şcolii şi a căminului cultural din localitate sunt proiectele depuse. Aşteptăm următoarea finanţare pentru extinderea reţelei de apă, canalizare, asfaltare drumuri şi modernizare iluminat public”, a precizat primarul din Scundu.

Baza sportivă, un proiect în derulare

Primarul ne-a vorbit şi despre proiectul aflat în derulare, care cuprinde modernizarea bazei sportive din localitate. Cu bani alocaţi din buget, baza sportivă din comună va fi una modernă, cu toate facilităţile pentru tinerii sportivi din localitate şi pentru cei care doresc să facă mişcare: „Iubesc sportul, iar baza sportivă era o promisiune mai veche. În toţi aceşti ani, am încercat să identific fonduri externe în vederea modernizării, dar nu am reuşit. Anul trecut ne-am chibzuit cât am putut şi, cu bani alocaţi din bugetul local au început lucrările: s-a extins clădirea vestiarelor şi s-a mai construit un etaj. Spaţiile vor fi complet refăcute şi dotate corespunzător. Urmează să facem împrejmuirea cu plasă de protecţie în jurul stadionului, tribune şi amenajarea terenului. Lângă baza sportivă se va amenaja şi un teren sintetic. Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 10 miliarde de lei. Aşteptăm bugetul, fiindcă trebuie să plătim constructorul şi să continuăm lucrările”, a precizat primarul Dumitru Blejan.

Banii europeni, singura şansă pentru modernizarea rapidă

În asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, administraţia locală din Scundu a atras cei mai mulţi bani pentru proiecte europene în anul 2010. Dincolo de această poziţie onorantă, cel mai important aspect constă în faptul că, prin acest proiect, primarul reuşea să acopere o mare parte dintre nevoile comunităţii. Cu experienţă în absorbţia fondurilor europene, Dumitru Blejan, împreună cu primarul localităţii Orleşti, caută în continuare oportunităţi în vederea accesării banilor puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. Primul gospodar de la Scundu crede, însă, că accesarea proiectelor europene este mult mai dificilă, fiindcă localităţile nu se pot plia condiţiilor impuse în ghidurile de finanţare: „Orice ban atras în localitate este binevenit. Ne-ar interesa să atragem fonduri pentru panouri fotovoltaice, pentru eoliene, pentru drumuri, apă, canalizare, dar ne lipseşte acea implicarea, care trebuie să vină de la celălalt nivel. Sunt adeptul accesării fondurilor europene, dar, în acest exerciţiu financiar este greu, fiindcă nu ne putem plia condiţiilor impuse în ghidurile de finanţare. Undeva există o frână, sunt interese personale şi de grup. Eu nu acuz preşedintele României, dar, le orice propunere a Guvernului, este „Gică contra”. După două luni de război nu mai avem miniştri la Transporturi şi Dezvoltare. Asta înseamnă blocaj, iar noi, primarii, aşteptăm alocări de fonduri de la stat”, a specificat primarul din Scundu. Dincolo de toate aceste greutăţi, alesul local a recunoscut deschis: „Banii europeni sunt singura noastră şansă, nu avem alternativă”.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?
Probabil, nu de putine ori ai auzit replica: „Imbraca-te mai gros ca o sa racesti!” si cu toate ca ai respectat-o ad literam, tot nu ai reusit sa eviti inevitabilul.

 

Pregătiri în fermă de vaci pentru sezonul rece

Pentru cunoscători, vacile suferă mai adesea de căldură excesivă, decât de frig. Totuși, acestea trebuie protejate de temperaturile scăzute.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...